Ve bir yılı daha geride bırakırken...

29 Aralık 2014 15:26 / 2020 kez okundu!

 

 

10 -12 yaşlarında bir çocukken büyükanneme: Sen bu yaşa nasıl geldin? Yaşamın tümüyle mutlu geçti mi diye sormuştum. Yanıtı, acısıyla tatlısıyla göz açıp kapayıncaya kadar olmuştu. O çağda bu yanıttan bir şey anlamamıştım tabii… Koca bir hayat göz açıp kapamakla nasıl geçerdi?

Lise öğrencisi olduğumuz yıllarda Albert Einstein’in “İzafiyet Teorisi-Görelilik“ kavramıyla ilk kez tanıştığımda bu teori, benim için sadece iyi not alabilmek için çalışılması gereken fen dersinin bir konusundan ibaretti. İzleyen yıllarda okuduğum farklı yayınlardan birinde, Albert Einstein’in uluslararası bir fizik toplantısında izafiyet teorisini anlatırken verdiği şu örnek, bunun bana büyükannemin geçmişte yaşama dair soruma verdiği yanıtla ne denli örtüştüğünü düşündürmüştür;

“Yanan bir sobaya elinizi bir an için koyun, bu size bir saat gibi gelecektir. Güzel bir kızla bir saat birlikte oturun, bu da sizce bir dakika gibi algılanacaktır. İşte, size görelilik (relativity)…

Zamanın göreliliği konusunda bir başka anım ise, aile içi bir sohbette babamın bana söyledikleridir. Babam: “Yaşamında ne kadar farklı işlere yer verirsen sahip olacağın zaman o kadar uzun; hep aynı şeylerle meşgul olursan zaman ve yaşam o kadar kısa olacaktır…..” derken olaya başka bir pencereden  bakmıştı.

İşte bir yılı daha geride bırakırken, zamanın göreliliğinin bana  düşündürdükleri..

Yeni yıl, pek çoğumuz için yeni umutlar, yeni başlangıçlar demektir. Peki; yeni bir yılı karşılarken uğurlamaya hazırlandığımız 2014 yılı ülkemiz için nasıl geçti diye soracak olursak eğer, bu sorunun yanıtını verebilmek için önce  aşağıdaki bazı başlıklara bakalım;

- 16 il emniyet müdürü görevden alınırken 20 savcının görev yeri değişikliği, 166 hakim ve savcının yerinin değiştirilmesi ile devam etti…

- Bazı bakan ve bakan çocuklarının da adının karıştığı 17 Aralık olarak adlandırılan yolsuzluk soruşturmasının tutukluları serbest bırakıldı. Soruşturma takipsizlik kararı ile sonuçlandırılırken, bu karara yapılan itirazlar da reddedildi.

- Yargı paketleri ile tutuklama tedbirlerinde tutuklama nedenlerinden kuvvetli şüphe, makul şüphe olarak yeniden düzenlemeye konu edilerek, güvenlik tedbirlerinde polislere verilen yetkiler artırıldı…

- Gezi Parkı protestoları nedeniyle Beşiktaş Çarşı Grubu üyesi 35 kişi hakkında darbe yapmaya teşebbüs nedeniyle müebbet hapis istemiyle ceza  davası  açıldı…

- Konya’da 16 yaşındaki bir öğrenci şehit Kubilay’ı anma törenlerinde yaptığı bir konuşmada Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesi ile tutuklandı, yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı….  

- Siirt’te 14 yaşındaki çocuk gelin intihar etti- Van ‘da bir baba, oğlunun cenazesini çuvalla sırtında taşıyarak yaşadığı köye götürdü…….

- Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi ile yaralanan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesi, milyonlar tarafından protesto edildi…

- Ok Meydanı’nda Şişli’deki cenaze için cemevinde bulunduğu sırada bir kurşunun başına isabet etmesi sonucu Uğur Kurt isimli genç yaşamını yitirdi….

- Soma‘daki maden faciasında 301, Ermenek’teki maden faciasında ise 18 işçimiz yaşamlarını yitirdiler…… Konya’da 27 kişilik midibüse bindirilen 45 mevsimlik işçiden 17’si yaşamını yitirdi. Mecidiyeköy’de asansör faciasında 10 işçi yaşamını yitirdi…..

- Yerel seçimler ve ilk kez halk oylaması ile yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ile ülkemiz iki büyük seçim geçirdi…..

- Cumhuriyet tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı konutu Çankaya yerine Atatürk Orman Çiftliği’nde yeni inşa edilen sarayla, Beştepe olarak resmi kayıtlara geçti…..

- İmar yapıları için binlerce ağacın kesilmesi 2014 yılında en fazla kamuoyu tepkisini alırken, medya mensuplarına yönelik gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalar da basın özgürlüğü ve evrensel hukuk açısından 2014 ün en fazla tartışılan ve tepki alan  olayları arasında yerini aldı…..

- Unesco, 2014’ü İsmail Bey Gaspirali’yi anma yılın ilan derken; Ünlü yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan “Kış Uykusu“ filmiyle Altın Palmiye’yi kazandı; Ceylan, ödülünü son bir yılda hayatına yitiren Türk gençlerine adadığını söyledi….

Evet, tüm bu başlıklar ışığında uğurlamakta olduğumuz 2014 yılının ülkemiz için nasıl geçtiği sorusunun yanıtını isterseniz buyurun siz verin; ya da biz, bu soruyu hiç sormamış olalım!

Yeni yıl, ülkemizin barış, huzur, kardeşlik, evrensel hukuk, demokrasi, çağdaş ilke ve değerlerle, laik eğitimle yeniden buluştuğu, gelecek için umutların tükenmediği bir yıl olsun……. Tüm okurlarımızın yeni yılı kutlu olsun!

 

Nilay Sermi KÖKKILINÇ

29.12.2014

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.