BARIÞ ve DEMOKRASÝ OKULU ÝZMÝR kMM

01 Haziran 2013 02:21 / 1907 kez okundu!

 


Fýrsat buldukça katýldýðým Ýzmir küçük Millet Meclisi'nin düzenlediði toplantýlardan Barýþ süreciyle ilgili olanlarýn ikisine katýldým. Çeþitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin davet edildiði toplantýlarda otuz yýldýr süren savaþýn bitmesi umudunu taþýyan baþka insanlarla olmak, süreç hakkýndaki kaygýlarýmýn diðer davetlilerde ve Akil insanlarda da olduðunu görmek beni rahatlattý. Ama beni en çok mutlu eden toplantýlarda yaþadýðým ilkeli demokratik ortamdý.

Barýþ ve demokrasinin, birbirinden ayrýlmaz, bir ibriþim ipi gibi sarmalanmýþ iki kavram olduðunun farkýnda olan, en küçüðünden, en büyüðüne kadar tüm demokratik taleplerinin ölümlerin olmadýðý bir ortamda gerçekleþebileceðinin bilinciyle akil insanlara sorulan sorular ve yapýlan yorumlar üç darbe görmüþ yaþlý yüreðimi umutlandýrdý.

Ýzmir kMM’i, Belediyeler Hepimizin, Kimse kimsenin Yerini dolduramaz, Eþit yakýnlýk, Vekil-Müvekkil Buluþmasý, Diyalog=Konuþmak+Dinlemek, Önyargýlar Giremez, Üzüm Yemek ilkelerini yaþama geçirerek düzenlediði toplantýlarla demokratik davranýþ ve düþünce biçiminin okulu iþlevini görüyor.

Ýzmir Konak Belediyesi'yle iþbirliði yapýlarak kullanýlan Türkan Saylan kültür merkezindeki salonda toplantý yönetilirken ilkelerden asla taviz verilmiyor. Demokratik bir toplumda yaþayabilmek için gereken en önemli zihinsel deðiþimin, deðiþmeyen ilkelere göre düþünebilmek ve davranabilmek olduðu biliciyle, sistemli bir diyalog ortamý yaratýlýyor. Herkese karþý, her çeþit eleþtirinin serbest olduðu kMM toplantýlarýnda eleþtiri yapandan çözüme yönelik önerisi isteniyor. Yýllardýr sadece ezberlenmiþ birkaç sözcükle eleþtiri yapan ama ‘Pekiyi kardeþim sen ne öneriyorsun?’ diye sorunca þaþýrýp kalanlar bir sonraki toplantýya önerileriyle gelebilmeyi öðreniyorlar. Her gün televizyonlarda izlediðimiz parti liderlerinin baðýrarak konuþmalarýnýn ya da durmadan söz kesip slogansal konuþmalarý alkýþlayan, farklý gruplarýn sözcülerine tahammül edemeyen izleyicilerin benzerlerini kMM toplantýlarýnda görmek mümkün deðil.

Son toplantý Akil Ýnsanlar Heyeti Ege Bölgesi grubunda yer alan Fadime Özkan’ýn katýlýmýyla gerçekleþti. Akil insanlarla yapýlan ilk toplantýda olduðu gibi Türkiye Gençlik Birliði (TGB) ve Ýþçi Partisini (ÝP) temsil eden 50-60 kiþilik bir grup toplantý binasýnýn önünde toplanarak ‘Ýzmir’in kapýsý Akile kapalý’,’AKP’nin Akili, böldürmeyiz ülkeyi’ gibi sloganlar attýlar. Çok hýrçýn ve savaþçý bir tavýrla toplantýya gelenleri yuhaladýlar, engellemek istediler. Ýçlerinden birisi salona girerek, toplantýnýn baþlamamasý için agresif tavýrlar sergiledi. Medya bu tavýrlara ilgi gösterdikçe agresyonunun dozunu yükseltti. Öyle ki, sahnede bayrak olduðu halde bayrak yok diye baðýrmaya devam etti.

Amaaa… kMM toplantýlarýný uzun bir süredir büyük bir özveriyle düzenleyip, yöneten Pervin Mýsýrlýoðlu’nun ilkeli dirayeti, sabrý ve salondakilerin protestolarýyla önyargýlarýný sýrtlayarak salondan çýkýp gitmek durumunda kaldý. Einstein yýllar önce ‘Önyargýlarý yok etmek, atom çekirdeðini parçalamaktan daha güçtür’ demiþ. Eðitim sistemimiz küçücük yaþlardan baþlayarak beynimize kocaman önyargý çivilerini çakmaktadýr. ’Bir Türk Dünyaya Bedeldir’, ‘Her Türk asker doðar’ gibi. Bir gün savaþ karþýtý bir þeyler söylendiðinde ve yapýldýðýnda beynindeki paslý çivileri temizleyemeyenlerin, böylesi þiddet içeren davranýþlara yönelmesi doðaldýr.

Barýþ ve Demokrasi mücadelesi önyargýlardan arýnarak, dinleyebilmekten ve konuþabilmekten, ortak kaygýlarý saptayýp, önlemleri almaktan ve dayanýþmaktan geçer. kMM’nin toplantýlarýna katýldýkça Ýzmir’in sözde deðil, akýlda, yürekte ve eylemde demokratik bir kent olacaðýna inancým artýyor. Asýl sorunun emek sömürüsü olduðunun bilincinde olan tüm barýþ ve demokrasi mücadelesi verenlere saygýlarýmla.


Nevzat Süer SEZGÝN

30.05.2013


Son Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2013 02:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.