UNUTMA

27 Mayıs 2020 23:58 / 3247 kez okundu!

 


"Ben üniversiteli yıllarda ki 1973-79 arasıdır, solla tanıştım. Tarihi TKP'ye girdim. Solun iç tartışmalarının en önemli meselelerinden biri iktidar mücadelesinde kullanılacak yöntemlerdi. TKP'yi kendime yakın bulmanın bir nedeni bu metod meselesiydi. Bireysel şiddeti reddediyor, barışçıl kitlesel mücadeleyi önceliyordu. Başta işçi sınıfı olmak üzere dezavantajlı kesimi sosyalizme ikna etmenin yollarına bakıyordu. Ama..."

 

****

 

UNUTMA


Her farkına vardığın durumda, yanında, gerçekten farkına varanlar olacağı gibi, farkına varmış gibi olanlar da olacaktır. Bunları o sıcaklıkta fark etmek oldukça zordur. Ancak zaman içinde titizlikle gözleyerek tanıyabilirsiniz onları ve tabii hata payını da unutmadan.

Üzerimizde bir yüktü en kralından anti-darbeci olarak 27 Mayıs güzellemesi yapmak. Ben üniversiteli yıllarda ki 1973-79 arasıdır, solla tanıştım. Tarihi TKP'ye girdim. Solun iç tartışmalarının en önemli meselelerinden biri iktidar mücadelesinde kullanılacak yöntemlerdi. TKP'yi kendime yakın bulmanın bir nedeni bu metod meselesiydi. Bireysel şiddeti reddediyor, barışçıl kitlesel mücadeleyi önceliyordu. Başta işçi sınıfı olmak üzere dezavantajlı kesimi sosyalizme ikna etmenin yollarına bakıyordu. Ama o gün geldiğinde, yani halk yetti artık deyip ayağa kalkınca yani devrimci durum oluşunca TKP ön safta halkı silahlandırmak için elinden geleni yapacaktı. Velhasıl seçim zemini bizim için halka ulaşmanın bir yoluydu. Yani fırsat bulunca en zinde güç olan TKP önderliğinde iktidar ele geçirilecekti. Bu bağlamda gayet doğal olarak 27 Mayıs ilerici bir darbeydi.

Sonraları TKP olarak, seçimle gelip seçimle gitmeyi biz de kabul ettik. Aynı süreçte bir özeleştiri yapılarak, 27 Mayıs darbesi diğer darbelerin yanına konmuş ve hakettiği eleştiri yapılmıştı. Yakından bakıldığı zaman solun önemli bir damarı olan tarihi TKP'nin bu yürüyüşünün doğrultu ve yönü demokrasiye doğru olduğu söylenebilir. Ancaaak...

Gerek 27 Nisan’da, gerek 28 Şubat’ta ve gerekse 15 Temmuz'da TKP içinden gelen arkadaşlarımızın önemli bir kısmı kademeli olarak eski konumlarına döndüler. 

O süreç muazzam bir tecrübeydi...

Ve şu yargıya varmış bulunmaktayım; her farkına vardığın durumda, yanında gerçekten farkına varanlar olacağı gibi, farkına varmış gibi olanlar da olacaktır. Bunları o sıcaklıkta farketmek oldukça zordur. Ancak zaman içinde titizlikle gözleyerek tanıyabilirsiniz onları ve tabii hata payını da unutmadan.

 

Necmi DEMİRCİ

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.