AÝHM KARARI VE DEMÝRTAÞ'IN DEVRÝMCÝ DURUMU

31 Aralýk 2020 16:38 / 1321 kez okundu!

 

 

"Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi (AÝHM) Demirtaþ ile ilgili bir karar verdi. Bir kýsým muhalifler bu kararý "Demirtaþ'ýn serbest býrakýlmasý" biçiminde yorumlamaya ve bu doðrultuda bir algý oluþturmaya çalýþýyorlar. Oysa 4-5 yýl önceki Demirtaþ, o dönemi bir tür "devrimci durum" olarak deðerlendirmiþ ve kendince ona uygun kimi adýmlar atmýþtý."

 

 

****

 

 

AÝHM KARARI VE DEMÝRTAÞ'IN DEVRÝMCÝ DURUMU

Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi (AÝHM) Demirtaþ ile ilgili bir karar verdi. Bir kýsým muhalifler bu kararý "Demirtaþ'ýn serbest býrakýlmasý" biçiminde yorumlamaya ve bu doðrultuda bir algý oluþturmaya çalýþýyorlar.

Oysa 4-5 yýl önceki Demirtaþ, o dönemi bir tür "devrimci durum" olarak deðerlendirmiþ ve kendince ona uygun kimi adýmlar atmýþtý.

Lenin, devrimci durumu þöyle tarif eder;

“Bir Marksist için devrimci durum olmadan devrim olamayacaðý konusunda hiçbir tereddüt olmamalýdýr. Ama her devrimci durum da devrime varmaz. Genel hatlarýyla bir devrimci durumun belirtileri nelerdir? 

Belli baþlý þu üç belirtiyi sýralarken yanýlmayacaðýmýzdan eminiz:

1) Yönetici sýnýflarýn egemenliklerini eski biçimi deðiþtirmeden sürdürmenin imkânsýz hale gelmesi; yani ‘zirvede’ bir kriz; egemen sýnýf siyasetinin kriziyle ezilen sýnýflarýn hoþnutsuzluk ve öfkelerinin akacaðý bir yolun açýlmasý. Genellikle ‘tabandakilerin artýk eskisi gibi yaþamak istememesi’ yetmez; ‘zirvedekilerin de bunu yapamayacak durumda’ olmasý önem taþýr. 

2) Ezilen sýnýflarýn sefalet ve sýkýntýlarýnýn olaðan koþullarda olduðuna kýyasla iyice aðýrlaþmýþ olmasý. 

3) ‘Barýþçýl dönemlerde’ soyulmaya sükunetle razý olan kitlelerin fýrtýnalý dönemlerde gerek bir bütün olarak kriz nedeniyle, gerekse de bizzat ‘zirvedekiler’ tarafýndan kýþkýrtýlarak baðýmsýz bir tarihsel eyleme itilmeleri ve yukarýdaki koþullar nedeniyle kitlelerin faaliyetinin ciddi bir boyut kazanmasý.

Þu ya da bu parti ya da grubun yahut sýnýfýn niyetlerinden baðýmsýz bu nesnel geliþmeler olmaksýzýn devrim bir genel kural olarak mümkün deðildir. Bir devrimci durumu oluþturan bir bütün olarak bu nesnel geliþmelerin tümüdür.” (Ýkinci Enternasyonal’in Çöküþü, TE. C. 21, sf. 216-217)

Böylesi bir durumda Devrimci öncü bir parti mevcutsa, devrim gerçekleþir.

Bu öðretiyi düstur edinmiþ sol ya da ayrýlýkçý örgütler hala mevcut.

PKK da bu düsturla hareket edip 2015 te devrimci halk savaþý çaðrýsýnda bulundu.

HDP baþkaný Demirtaþ da halký sokaða çýkmaya çaðýrdý.

Herhalde devrimci durum deðerlendirmesi yapmýþlardý. Genç kadrolarýný barikatlara sürdüler, halkýn ayaklanmaya kalkacaðýný düþündüler, olmadý. Çok insan öldü. 6-8 Ekim olaylarýnda 52 kiþi hayatýný kaybetti. Bunun yasal sorumlusu belliydi ve her ne kadar dýþardan gelen bir talimata göre davranmýþsa da yargýda hesap verecek olan oydu.

Bugün olan budur. Bunun yargýsýnýn uzun sürmesi anlaþýlabilir bir durumdur.

Peki siz ne yaptýnýz böyle durumlarda, mesela Fransa?

1870'deki Paris Komünü'nü hatýrlayalým... Komün'ün iki aylýk ömründen sonra ordunuzla cepheden üzerine yürüdünüz ve 20.000'den fazla insanýn katlettiniz. Komün lidetlerini derhal kurþuna dizdiniz.

Siz o devletin kurumlarýndan geliyorsunuz, ne de olsa devlette devamlýlýk var, deðil mi?

Almanya, ya sen? 1918'de devrimci durum deðerlendirmesi yapan Almanya Komünist Partisi'nin en etkili liderlerini, Karl Liebknecht ve Ross Lüksenburg'u sokak ortasýnda katletmediniz mi?

Ve siz o devletin kurumlarýnýn devamý deðil misiniz?

Hey gidi AÝHM hey, o tarihi bilmiyor deðilsiniz deðil mi?

Necmi DEMÝRCÝ

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.