Narmanlı Han'da saat kaç? - Yekta Kopan

10 Mart 2014 19:30  

 

Narmanlı Han'da saat kaç? - Yekta Kopan

Uzun bir süre oldu. Çoğu kişisel nedenlerle Fil Uçuşu'na yazamıyorum. Kimi zaman bir kitapla ilgili not düşmek, kimi zaman izlediğim bir filmi yazdıklarım aracılığıyla hafızama kaydetmek istiyorum; olmuyor. Emma Peel ile buluşmayı da özledim. Neyse; dilerim en kısa zamanda Fil Uçuşu yazıları eski rutinine kavuşur.

Sabah "Emek Bizim İstanbul Bizim İnsiyatifi / Cihangir Park Forumu" imzasıyla posta kutusuna düşen bir davet, Fil Uçuşu'nda olmalı diye düşündüm. Daha önce sıklıkla dile getirdiğim bir mekan için bir çağrı bu: Narmanlı Han.
 
Ahmet Hamdi Tanpınar'a selam olsun diyor ve daveti paylaşıyorum.
 
 
NARMANLI HAN’DA SAAT KAÇ?
 
İstanbul’da Kent Cinayetleri devam ediyor! 
 
Özellikle Beyoğlu’nda, piyasa odaklı kentleşme sürecinin en görünür ve en vahşi biçimi yaşanıyor! Turizm ve ticaret merkezli dönüşüm projesi ile Tarlabaşı gözlerimizin önünde tarumar edilirken, Taksim Meydanı shopping festin düzenleneceği bir beton yığını haline getiriliyor, Okmeydanı yeni turizm merkezi olarak yeniden tasarlanıyor. Emek Sineması, verilen onca mücadeleye ragmen gözümüzün içine baka baka yıkıldı; keza İnci Pastanesi…Ev ve iş arasına sıkıştırılmış hayatlarımızdan nefes alarak volta attığımız, istersek hiç birşey yapmadan dolandığımız, çay içip sohbet ettiğimiz Taksim, bugün yavaş yavaş büyük sermaye zincirleri ve AVM’lerde  para harcamadan var olamayacağımız bir alan haline geliyor, getiriliyor. Polis ablukası altında daha fazla alış veriş!
 
Şimdi sırada Narmanlı Han var! Duyduk ki birilerine satılmış.. Satın alanlar da bir otel projesi hazırlatıyorlarmış. 
 
Narmanlı Hanı sıradan bir yapı değil. İstiklal'deki en eski yapı, mimari özellikleri nedeniyle tarihi ve kültürel bir değer. İstanbul'da bir çok önemli sanatçıya, yazara ev sahipliği yapmış önemli bir geçmişi var. Dahası bir kaç yıl öncesine kadar yemyeşil avlusunda buluşup çay içtiğimiz, hepimize ait yaşayan bir mekan. Bu yapının otele dönüştürülmesi, aynı zamanda bu hafızanın da yok edilmesi ve kamusal kullanıma kapatılması anlamına geliyor.
 
Narmanlı Han’ın otel yapılarak kamusal kullanıma kapatılmasına itiraz ettiğimiz kadar burayı yok etmeyecek, inşaata açmayacak, kolektif ve bağımsız kullanım imkanları sağlayacak, şehrin kamusal hayatına katkıda bulunacak müşterek bir kullanım alanı olarak nasıl var edebileceğimizi tartışmak için 16 Mart Pazar günü saat 15:30’da Narmanlı Han’ın önünde buluşuyoruz!
 
Rant odaklı bir değişim yerine yapının şehrin hayatını zenginleştirecek, korunmasını sağlayacak başka kullanım imkanlarını sanat ve kültür üreticileri, tiyatro ve müzik kolektifleri ile birlikte konuşuyoruz.
 
Yer: Narmanlı Han Önü
Tarih: 16 Mart Pazar
Saat: 15:30
 
EMEK BİZİM İSTANBUL BİZİM İNİSİYATİFİ
CİHANGİR PARK FORUMU

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0