Barış ve öğretmen (1)

20 Ocak 2016 15:58 / 1072 kez okundu!

 

 

Aralık ayı olmasına rağmen hava oldukça ılık. Küresel ısınma dedikleri bu olmalı. Londra’nın ne hiç dinmeyecek gibi yağan yağmurundan ne de insanın içini donduran ayazından eser yok bu akşam.

Bulunduğumuz yerden; sessiz bir çığlıkla akan Thames nehrinin sularında yakamozların saklambaç oynaması görülüyor. Karanlıkla aydınlığın, umutla umutsuzluğun, iyimserlikle hayal edememenin dayanılmaz karşıtlığı; bir yarısında sevinç yumağı oluştururken, bir diğer yarısında acının sivri iğnelerini batırmakta yüreğime.

İçinden nehir akan şehirlerin dünyanın en güzel yerleşkeleri olduğunu düşünmüşümdür . Doğdukları uzak diyarlardan senin yaşadığın şehre gelene kadar geçtiği coğrafyalardan farklı renkleri, öteki dünyaları devşirerek sana, senin şehrine akan nehirler; dünyanın her yerinde yaşamın, çırpınarak akan sularla nasıl da birbirine bağlı olduğunu en kestirmesinden öğretir bize.

Ey dünyanın en uzak yerinde ey dünyanın en yakın yerinde yaşayan insanlık; istesek de, istemesek de  kaçınılmaz bir gerçek; sularımız iç içe geçiyor.

Thames’in sularından sevgilisine, sılasına kavuşmak özlemiyle çırpınarak denize akan delişmen dalgalar, kim bilir hangi anakaraların sakin sahillerinde özlediklerine kavuşmanın sessiz zılgıtını mırıldanacak?

Delişmen dalgalar Dicle’nin kıyısına ne zaman varır, kanayan yaraları nasıl dağlar, Ege’nin tuzlu, Karadeniz’in hırçın koyları Thames’ın  sularına aralık ayının ılık akşamında bıraktığımız özlem dizelerini ne zaman işitir bilemem.

Ama bildiğim, duyduğum; kulaklarıma  şu an çok uzaklardan gelen ve kanımı donduran  ‘yaşa’ helezonları.

Aralık ayına göre hava ılık ama benim ellerim donuyor, ayak parmaklarımı hissetmiyorum. Yüreğim kaskatı.. çok uzaklarda ama çok uzaklarda alkışlamaktan kızarmış ellerin, hoyratlığını hissediyorum.  

İngiliz parlamentosında Suriye’de ki IŞID’in bombalanmasına İngiliz hava kuvvetlerinin de katılması yasa tasarısı görüşülürken (2) biz NUT ( Ulusal Öğretmenler Sendikası) üyesi öğretmenlerin, savaşa, her türlü şiddete hayır, “IŞID’ in bombalanması adı altında Suriye’nin bombalanmasına hayır” diyen biz öğretmenlerle; sarayında ağırladığı, öğretmenlere ‘şu an bir Rus uçağını düşürdük’ açıklamasında öğretmenlerin alkış tufanı ne yaman bir çelişki değil mi?

Biliyorum, inanın biliyorum, yaşa var ol diye kendini paralayan öğretmenler benim öğretmenlerim benim meslektaşlarım değil ama yine de kendi kendime sormadan da yapamıyorum. Öğretmen değil mi onlar?

Thames’ın kıyısında barış her şeye rağmen barış diyen, bu isteminin dalgalar aracılığıyla dünyanın dört bir yanına ulaşmasını işteyen biz eğitim emekçilerinin dileği sadece ama sadece barış. Ne taktiksel ne dönemsel, sadece barış.

Türkiye’de çoğunlukla barıştan yana olmuş eğitim emekçilerine haksızlık yapmamalıyım Yazımı, barış dileğimi; çalıştığı köy okulunu onarırken ördüğü duvarın altında kalıp ölen köy öğretmeni Şefik Sınığ’a  adanmış Ceyhun Atuf KANSU’nun şiirinden alıntıyla  bitireyim.

 

DÜNYANIN BÜTÜN ÇİÇEKLERİ

"Bana çiçek getirin, dünyanın bütün

çiçeklerini buraya getirin!"

Köy öğretmeni Şefik Sınığ'ın son sözleri.

 

Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum

Bütün çiçekleri getirin buraya,

Öğrencilerimi getirin, getirin buraya,

Kaya diplerinde açmış çiğdemlere benzer

Bütün köy çocuklarını getirin buraya,

Son bir ders vereceğim onlara,

Son şarkımı söyleyeceğim,

Getirin getirin...ve sonra öleceğim.

 

Dünyanın bütün çiçeklerini diyorum,

Kır ve dağ çiçeklerini istiyorum,

Kaderleri bana benzeyen,

Yalnızlıkta açarlar, kimse bilmez onları,

Geniş ovalarda kaybolur kokuları...

Yurdumun sevgili ve adsız çiçekleri,

Hepinizi hepinizi istiyorum, gelin görün beni,

Toprağı nasıl örterseniz öylece örtün beni.

 

Ceyhun Atuf KANSU

 

(1) Bu yazı ‘Barış için akademisyenler inisiyatifi bildirisi yayınlanmadan önce kaleme alınmıştır.

(2) İngiliz parlamentosunda  3 Aralık’ta yapılan oylama da İşçi partisi başkanı J. Corby’ nin  bağlayıcı parti kararı almayıp “milletvekillerinin kendi vicdanlarına danışıp oy vermelerini istiyorum” demesi sonucunda karar; İşçi partili 66 milletvekillerinin desteği ile Parlamentodan geçti.

 

N. Kazım Öztürk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.