SEÇÝMÝN GELECEÐÝ

15 Eylül 2021 08:57 / 559 kez okundu!

 

 

"Kanýmca seçim normal zamanýna kadar uzamayacaktýr. Bu yýl içinde olmazsa gelecek yýl mutlaka gerçekleþtirilecektir."

 

***

SEÇÝMÝN GELECEÐÝ

 

Son dönemlerde muhaliflerce dile getirilen seçim, daha doðrusu erken seçim söylemlerine karþýn iktidar tarafýnýn hiç oralý olmadýðý imajý yansýtýlmakta kamuoyuna. Seçimin normal zamanýnda yani 2023 yýlýnda yapýlacaðý ise ara sýra ýsrarla belirtilmektedir iktidar ortaklarýnca. Oysa bizler seçim tarihine iliþkin söylemler konusunda o denli yalana baðýþýklýyýz ki seçim yok dendiðinde seçimin hazýrlýðýnýn el altýnda hazýr olduðunu hep yaþayarak görmüþ yaþamýþýzdýr. Seçim yok dendiðinde seçimin gündemde olduðunu zaman ve zeminin iktidarlarca uygunluðun arandýðýný biliyoruz artýk.

Güncel kamuoyu yoklamalarýna bakýldýðýnda her geçen günle iktidar ve ortaðý aþaðýya doðru ivmelenen oy kaybýný gözardý etmeyecekleri aþikardýr. Normal süresinde 2023 yýlýnda yapýlacak seçimlerde iktidarý kaybedecekleri oy kayýplarýnýn azami boyuta varacaðýný görmektedirler, bu nedenle seçimin 2023 beklenmeden yapýlmasý zorunluluk olacaktýr kanýmca.

Ekonomik ve sosyal iyileþtirmeler hep beklenti olarak kaldý ve seçime kadar beklenti olarak  kalmaya devam edecek görünmektedir. Yirmi yýlýk iktidar, emeðiyle yaþayan veya emekli vatandaþlarýn ekonomideki beklentileri konusu hiç dikkate almamýþ,  hiç umursamamýþtýr.  Ýktidar paydaþlarýnýn amacýnýn zenginleþmek olduðu ve bu amaca da fazlasýyla ulaþtýklarýný, zenginleþme sürecini tamamladýklarý artýk iktidarda kalmanýn onlar için yük olmaya baþladýðý gözlenmektedir. Zenginleþebilmek için ise ne ülke insanýnýn ne ülke çýkarlarýnýn çok da önem arzetmediði hepimizin malumudur.

Þimdi artýk hasar almadan ortalýktan çekilmek gönüllerinde yatan aslan olmaktadýr sanýrým. Ancak bu iþin göründüðünce kolay olmayacaðý bilinmekte olduðundan mücadeleyi býrakmadan cepheyi terk etmeme taktiði aðýr aksak uygulanmaya çalýþýlmaktadýr. Son kaçýnýlmaz görünmektedir. Ýktidarý býrakmanýn zamanýnýn geldiði ülke içinde geliþen olaylarda çözümsüz ve umursamaz devlet tavrýnýn artmasýndan anlaþýlmaktadýr, yönetmekteki acziyet kamuoyunca açýkça görülmektedir. Ýktidar olmakla muktedir olmak arasýndaki birliktelik çözülmüþ bulunmakta, göstermelik iktidar muktedir olma vasfýný yitirmiþ görünmektedir.

Ýlan edilecek erken seçime kadar iktidarýn olumsuz yaklaþýmlarý sürecek, muhalefete baský giderek artacak gibi görünmektedir. Seçmene ise bizden olanlar ile bize karþý olanlar ayrýmý körüklenmeye devam edecektir. Seçim öncesi; yapýlacak, edilecek, bizi kýskanýyorlar, dýþ düþmanlar vb. söylemler iktidarca ýsýtýlýp piyasaya sürülecektir. Lakin enflasyonun ve hayat pahalýlýðýnýn belini büktüðü kitle için sürekli tekrarlanan bu söylemler ne kadar yerini bulacaktýr orasý þüphelidir. Yalan ne kadar büyükse o kadar inandýrýcý olur deyimi artýk o kadar prim yapmamakta, salt iktidarca parasal destek saðlananlar tarafýndan dinlenip alkýþlanýr düzeye gelmiþtir propagandalar. Kanýmca seçim normal zamanýna kadar uzamayacaktýr. Bu yýl içinde olmazsa gelecek yýl mutlaka gerçekleþtirilecektir.

Bu seçimde bir iki puan kapmak için bana göre, yeni gibi lanse edilecek anayasa uygulamasý, seçim barajý taktikleri, seçim yöntemleri üzerinde yeni taktikler denenecektir. Daha da önemlisi baþkanlýk sisteminin bizim yapýmýza uymadýðý ve parlamenter sisteme yeniden geçilmesinin gerektiði iktidar ortaklarýnca dile getirilmesi dahi mümkün olabilir ki þaþýrmamak gerek.

Muzaffer NARMAN

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.