'KEÞKE'LER ÇOÐALDIKÇA…

18 Þubat 2021 13:05 / 1720 kez okundu!

 

 

Bilirsiniz “Keþke” sözcüðü özlem ve piþmanlýk sonucu oluþan dileklerimizi anlatan cümlelerde kullanýlmaktadýr. Bir süre önce aldýðýmýz yanlýþ karar, yanlýþ söylenmiþ bir söz, siyasette yanlýþ verildiði düþünülen oy nedenleriyle piþmanlýðýmýzý “Keþke” diye baþlayan düþünceleri, söylemleri mutlaka dile getirmiþizdir çoðumuz. Hatta bazen ise “Keþke” ile baþlayan küfürlü, kýzgýn, kýrgýn cümleler bile kurmuþuzdur.

 

****

 

"KEÞKE"LER ÇOÐALDIKÇA…

 

Bilirsiniz “Keþke” sözcüðü özlem ve piþmanlýk sonucu oluþan dileklerimizi anlatan cümlelerde kullanýlmaktadýr. Bir süre önce aldýðýmýz yanlýþ karar, yanlýþ söylenmiþ bir söz, siyasette yanlýþ verildiði düþünülen oy nedenleriyle piþmanlýðýmýzý “Keþke” diye baþlayan düþünceleri, söylemleri mutlaka dile getirmiþizdir çoðumuz. Hatta bazen ise “Keþke” ile baþlayan küfürlü, kýzgýn, kýrgýn cümleler bile kurmuþuzdur.

“Keþke” ile baþlayan söylemlerimiz genelde piþmanlýk aðýrlýklý olmaktadýr. Geçmiþimizde, her ne sebepten dolayý, geniþ çaplý olarak irdelemeden, düþünmeden, yorumlamadan verilmiþ kararlarýmýz sonucu ortaya çýkan olumsuzluklardan doðan piþmanlýðýmýzýn kendimize itirafýdýr “Keþke” ile baþlayan cümlelerimiz. Seçenekler var iken biz ön þartlý olarak o seçenekleri bir nedene baðlý olarak göz ardý etmiþ isek ve sonradan yanlýþ olduðunu yaþayarak görmüþsek “Keþke”li cümlelere sýðýnmaktayýz çoðunlukla. Oysa “Keþke” dediðimizde geç olmuþ mudur? Elbette, geçtir ancak bu geç oluþlar belki olgunlaþmamýza katký yapmaktadýrlar, daha doðru düþünmeye, doðru kararlar vermeye yöneltebilir bizleri kim bilir?

Hayat boyu, ailemiz dýþýnda bir sürü þeyi seçebiliriz. Üniversite öðretimi seçiminden, iþ hayatýna atýlma kararýmýzdan, evlenmeye karar verdiðimiz insandan, huzurla oturmayý planladýðýmýz evimizden, kullanmaktan keyif alacaðýmýz aracýmýzdan, bizleri yönetmeye talip olan partileri iktidara taþýmaktan kaynaklý ve daha nice baþka kararlar vererek doðru olduðunu düþündüðümüz seçimler yaparýz... Zaman içinde bazý kararlarýmýzýn erken veya geç alýndýðýný, bazýlarýnda yanlýþ tercih kullandýðýmýzý, yaþadýkça dile getirmesek bile düþüncemizde “Keþke” ile baþlayan seçenekli cümleleri düþünmeden edemeyiz. Mutlaka, piþmanlýðýmýzýn “Keþke”lerimizin artýk deðiþtiremeyeceði epey þey olmuþtur yaþamýmýzda.

Kendi hayatýmýzda, verilmiþ kararlarý deðiþtiremesek de bizleri temsil etmek üzere ülke yönetimine kendi oyumuzla seçerek gönderdiðimiz siyasilerin olumsuz davranýþlarýný görüp yaþadýkça “Keþke” deme zamanýnýn geldiðini hesap edebilmeyi bile zor beceriyoruz. Tekrar “Keþke” dememek için yaþanmýþlýklarý göz önüne getirerek yeni bir tercih yapabilmek çok mu zor acaba? Futbolu seviyorsanýz bir büyük takým taraftarýsýnýz mutlaka. Tuttuðunuz takým yenilse de þampiyon olmasa da “Keþke” bu takýmý deðiþtirip þu takýmý tutayým artýk demezsiniz. Çünkü tuttuðunuz takýmýnýzýn durumu ne olursa olsun sizin yaþam standartlarýnýza, ekonominize hiçbir faydasý ve katkýsý olmamaktadýr. Bu durumda kemikleþmiþ bir taraftar olmanýzda bir sakýnca olmayabilir. Fakat siyaset öyle deðil maalesef. Takým tutar gibi bir siyasi partiye angaje olup sizden yana yasalar çýkarmamasýna, sizi ekonomik olarak daima zor durumda býrakmasýna aldýrýþ etmeden baþka siyasi söylemi ve taahhüdü olan partileri hiç aklýnýza dahi getirmiyorsanýz tüm ezilmiþ horlanmýþlýðýnýza raðmen þikayet etmiyorsanýz, hep gelecek seçimi bekleyip yine dediðim dedik diyorsanýz, bana göre psikopatolojinizin muayene zamaný gelmiþtir hatta geçmektedir.

Yaþamýmýz boyunca “Keþke”lerimiz artarak sürüyorsa, bizim öngörülerimizde ve kararlarýmýzda bir çarpýklýk olduðu aþikar deðil midir? Elbette her düþüncemizin ve kararýmýzýn doðru olmasý beklenemez. Ancak sonradan baþka seçenekleri zamanýnda deðerlendirmediðimize piþman olabileceðimizi düþünerek hayatýmýzdaki “Keþke”leri azaltabilir miyiz acaba?

 

Muzaffer NARMAN

17.02.2021

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.