DEÐÝÞMEK

17 Ocak 2022 13:43 / 492 kez okundu!

 

 

"Deðiþim, herkesin düþüncesinde olan ve herkes tarafýndan kabul edilen bir kavramdýr. Ancak çoðumuz deðiþimin düþünceden eyleme döndürülmesi esnasýnda sýkýntý duymaktayýz. Deðiþime direnç göstermek doðal yapýmýzda var sanki.

Kendimizi deðiþtirmeye hiç hazýr olmasak da baþkalarýný deðiþtirmeye hep hazýrýzdýr. Diðer insanlarý deðiþtirmek için mücadeleye, kavgaya her zaman hazýr ve istekliyizdir."

 

***

DEÐÝÞMEK 

Deðiþim, herkesin düþüncesinde olan ve herkes tarafýndan kabul edilen bir kavramdýr. Ancak çoðumuz deðiþimin düþünceden eyleme döndürülmesi esnasýnda sýkýntý duymaktayýz. Deðiþime direnç göstermek doðal yapýmýzda var sanki.

Kendimizi deðiþtirmeye hiç hazýr olmasak da baþkalarýný deðiþtirmeye hep hazýrýzdýr. Diðer insanlarý deðiþtirmek için mücadeleye, kavgaya her zaman hazýr ve istekliyizdir.

Þu bir gerçek ki kadýnlar fiziksel olarak kendilerini en çok deðiþtiren canlýlardýr. Eskiden salt kumaþlarla makyaj malzemeleriyle bunu gerçekleþtirirlerken þimdilerde býçak altýna yatarak ameliyatlarla fiziksel görüntülerini deðiþtirmeye gayret ve cesaret etmektedirler.

Örneðin tanýþýklýðýmýzýn baþlangýcýnda sevdiðimizin her þeyi, her yaptýðý þey bize ilginç ve kabul edilebilir gelmektedir. Ne zaman ki her günümüzü birlikte geçmeye baþlarsak, sorunlar çeliþkilerimiz tek tek sökün eder. Ýþte o sýra baþlar, sevdiðimizi istediðimiz bir yapýya sokmak için deðiþtirme isteðimiz. Deðiþtirme isteklerimizle baþlayan kavgalarýmýz da giderek küçükten baþlayýp zaman içinde büyür. Eþimizi, sevdiðimizi deðiþtirme isteðimiz esnasýnda çoðunlukla kendimizi de deðiþtirme isteðimiz ise hiç aklýmýza getirmeyiz. Çünkü biz daima haklý ve doðruyuzdur.

Oysa deðiþtirmeyi düþünenlerin kendilerini de deðiþmeye hazýr hissetmesi daha adil bir düþünce deðil midir?  Deðiþmeyi düþünmeyenin deðiþtirme hakkýný kullanmasý çok doðru demokrat bir tavýr olmasa gerektir.

Yaþam, deðiþmeye hazýrsa o denli geliþmeye açýktýr. Lakin deðiþme her zaman iyi yönde geliþmeyebilir. Bazen deðiþim bizleri ve düþüncelerimizi geri götürebilir. Deðiþimin bizi iyiye götürebileceðini düþünmeden reddetmek kadar kötüye götürebileceðini hesap etmemek de deðiþimin eksik deðerlendirilmesi sayýlmalýdýr. 

Ýstemesek de, þartlar zorlar bazen deðiþmeye bizleri. Fiziksel deðiþimi kolay kabul etsek bile düþünsel ve felsefi deðiþime hep tutucu davranýr kabul etmeyiz kendimizi deðiþtirmeyi.

Deðiþimin pek kabul görmediði önemli bir baþka alan ise siyaset ve siyaset yapan insanlardýr. Siyasilerde deðiþim hep korkulan, kaçýnýlan bir davranýþ olmaktadýr. Bir siyasi partinin temel ilkelerini deðiþtirmek ne kadar zor ise yönetim kademesinde olan bir siyasinin yanlýþ davranarak etkisiz olduðunu kabul edip kendini deðiþtirme isteði hatta yerini bir baþkasýna terk edebilme düþüncesi iki kat daha zor olduðunu siyasal geliþmeleri takip ettiðimizde görmekteyiz. Deðiþmeye direnen siyasal görüþ gerilemeye açýk bir yapýya dönüþmekten kurtaramaz kendini kanýmca.

Bizi geliþtirebilecek temel faktörlerden biridir deðiþim. Kendimizi, dikkatle, özenle bilim ve çaðdaþ geliþmeleri takip ederek,  korkmadan akýlcý deðiþimlere her zaman hazýr halde tutmak bize olumlu katký saðlar. Çaðdaþ olabilmenin hasleti ve önemi deðiþmeye kendimizi kapatmamak olmalýdýr bence.

Muzaffer NARMAN 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.