DEÐÝÞÝM

01 Mayýs 2021 01:10 / 811 kez okundu!

 

 

"Deðiþmekten belki de en çok nefret eden ve deðiþmeye daima karþý koyma gayretinde olan siyasal partilerdir günümüzde. Zaten toplum olarak yeni düþüncelere ve fikirlere her zaman pek açýk deðiliz. Ülkemiz partileri içinden kaynasalar bile bu kaynama büyük ve güçlü bir deðiþimi doðurmaz çoðu zaman. Parti liderlerinin deðiþimleri ise neredeyse eceliyle ölümüne endekslidir."

 

***

DEÐÝÞÝM

 

Deðiþmeyen tek þeyin deðiþimin kendisi olduðunu söylemiþ Efesli Herakleitos.              

Haklýdýr da. Hiçbir þey deðiþimin kurallarý dýþýna kaçamaz. Deðiþmek zorundadýr her þey, biz kendimiz de dahiliz bu deðiþime. Kendimizde var olan deðiþimi pek algýlayamayýz, kendimizi her gün ayna karþýsýnda gördüðümüzden. Lakin bedenimiz, yaþ aldýkça bu deðiþimi fiziksel olarak hesapta olmayan arazlar çýkararak bize hissetirmektedir. Kendimizde pek fark etmediðimiz fiziksel deðiþimi yýllarca görmediðimiz bir tanýdýkla karþýlaþýnca bizler onun ne kadar deðiþtiðini, saçlarýn aðýrmýþlýðýdökülmüþlüðünü, kýrýþmýþ yüz hatlarýný, kilolarýný veya elinde bastonu görünce idrak ederiz. Elbette o da bizim ne denli deðiþtiðimizi görür lakin bu deðiþimi genellikle açýða vurmayýz gene de karþýlýklý olarak.

Deðiþim salt canlýlara özgü deðildir elbette. Toplumlar deðiþir. Ülkeler deðiþir. Coðrafya deðiþir, belki zor olsa bile düþünceler deðiþir. Lakin deðiþme kaderinde bulunan her þey deðiþime karþý durmak isteðinde ve mücadelesindedir bazý durumlarda. Orta yaþý geçen bayanlarýn, yýllarýn yüzlerinde yarattýðý olumsuz görüntüyü gizlemek için yaptýklarý makyaj, deðiþimi gizlemek için deðiþimden yararlanmak olarak ironik bir davranýþ biçimidir meselaGenellikle düþüncelerimizi ve kendi fikirlerimizi deðiþtirme taraftarý deðilizdir. Kendi doðrularýmýzýn en geçerli doðrular olduðundan her zaman eminizdir. Siyasal düþüncelerini yanlýþ bulduðumuz, beðenmediðimiz dostlarýmýzý deðiþtirmek, kendi düþüncelerimizin onlar tarafýndan kabul edilmesi için efor sarfederiz. Bizler gibi doðruyu bulmasý gerekçesiyle mücadele ederiz. Ýnsanlarý deðiþtirmeyi düþünürüz, uðraþýrýzBazý durumlarda deðiþtirme isteði saldýrganlýða götürür bizleri, farkýna varmayýz. Bu uðraþýmýz da, deðiþmesini istediðimiz kiþinin kýlýk kýyafeti, deðerleri veya yaþama biçimleri ile alay etmek onu aþaðýlamak, kendi statümüzün ondan üstün olduðu duygusuna kapýlmamýza neden olur, amacýmýzýn gerçekleþmesi yerine nefret kazanmamýza yardým eder böyle davranýþlarýmýz. Bu gibi durumlara son dönemlerde siyasal yelpazemizde fazlasýyla þahit olmaktayýz. Deðiþtirmeyi hedeflerken kendimizin de baþkalarýnca deðiþtirilmesini pek kabul etmeyiz nedense. Deðiþmekten korkumuz mudur buna engel olan? Korksak da deðiþmek bizim de kaderimiz sonunda.

Deðiþmekten belki de en çok nefret eden ve deðiþmeye daima karþý koyma gayretinde olan siyasal partilerdir günümüzde. Zaten toplum olarak yeni düþüncelere ve fikirlere her zaman pek açýk deðiliz. Ülkemiz partileri içinden kaynasalar bile bu kaynama büyük ve güçlü bir deðiþimi doðurmaz çoðu zaman. Parti liderlerinin deðiþimleri ise neredeyse eceliyle ölümüne endekslidir. Demokrasi dendiðinde mangalda kül býrakmayan siyasiler, parti tüzüklerinde genelde deðiþim esaslý maddelerin yer almasýna kolayca izin vermezler. Parti tüzükleri deðiþime karþý duran kaleler gibidir adeta. Fakat deðiþimin önünde durmak deðiþime ket vurmak kolay deðildir. Hele de deðiþim isteði herkes tarafýndan isteniyor ve zorlanýyorsa deðiþime karþý durmaya çalýþanlar savrulup deðiþimin önünden temizlenme kaderindedirler.

Muzaffer NARMAN

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.