STOCKHOLM'DE CORONA ÝLE DANS - 1

29 Nisan 2020 15:23 / 1523 kez okundu!

 


"Sonraki yazýmda bugünkü Stockholm seyahatimi, yani zorunlu doktor ziyaretimde þahit olduðum felaketi anlatacaðým. Ambulans uçak, Kürdo Baksi ve bu konuda medyanýn rezil durumunu deðerlendireceðim. Tabii eski solcularýn, PKK'lýlarýn ve Fetöcülerin bu konudaki kampanyalarýna da deðineceðim"

 

****

 

STOCKHOLM’DE CORONA ÝLE DANS - 1 

 

Önce baþlýðý neden böyle seçtim, ona bir açýklýk getireyim.


Ýsveç, Ýkinci Dünya Savaþýndan; Gestapo'yu kafaya alarak, çok kârlý ve oldukça zengin çýkabilmiþ, dünyanýn tek ülkesidir. 

Bencileyin geçmiþteki bu baþarý þimdilerde Corona ile deneniyor. Bu danstan baþarýyla çýkarsa, yani bir taþla bir kaç kuþu vurmayý becerirse (!), voliyi vurmuþ olacak. En azýndan görüntü bu. Aslýnda bu iþten baþarý ile çýkacaðýna dair bir iþaret yok, çünkü Corona, Gestapo'dan daha 'becerikli' sanki...

Bir arkadaþým "Ýsveç eliti kendini güvenceye aldý, hiç biri ortada görünmüyor" dedi. Gerçekten de Ýsveç eliti, yani kraliyet çevresi, siyasiler, bürokratlar, zenginler sýrra kadem basmýþ çoktan. Çok gerekirse Ýnternet baðlantýsý kuruluyordu bu zevatla. Çok nadir basýn karþýsýna çýkan hükümet yetkililerinin suratlarýndan düþen bin parça oluyordu...

Size biraz Stockholm'u anlatmaya çalýþayým.

1983 Yýlýnda Stockholm’e avdet etmiþ bulundum. Ýlk gözüme çarpan, Ýsveçlinin Yunan mtolojisinden fýrlamýþ heykelleri andýran güzellikleriydi. Ýlla da hatunlarý...

Ýsveç, kadýn ve çocuk cenneti olarak tanýnýyordu tüm dünyada. Gerçekten de haddinize düþmüþse milletin önünde çocuðunuza bir tokat atmýþ olun, bitmez tükenmez sorgulamalar ve devlet görevlilerinin sayýsýz ziyareti sonucunda, çocuðunuzu elinizden alýp bir bakým evine vermeleri hiç yadýrganmazdý.

Bir fahiþeyi eve çaðýrýp parasýný ödemiþ (!) bile olsanýz, onu o istemediði andan itibaren sekse zorlamanýz ve sonuçta kendinizi tecavüzden mahkemede bulmanýz mümkündü.

Bu þehirde birinden seks talep etmek, bir bardak su rica etmekten daha kolaydýr. Yerinde ve usulünce teklif edilmiþse genelde hayýr sözcüðü ile karþýlanmaz. 

Yalnýz siz siz olacaksýnýz bu teklifinizi kabul edip eve gelmiþ hatunu seks yapmaya zorlamayacaksýnýz, bu hatayý yapan göçmenlerin mahkeme, hapislik hikayeleri hiç te az deðildir. Neyse geçelim…

Bu tutum ve davranýþlarýn, medeniyetin boyutlarýnýn nerelere vardýðýna þahit olmak açýsýndan 'hayran' olmamak elde deðildi...

Derken, gel zaman git zaman oldu, köprülerin altýndan çok sular aktý. Ýsveççeye hakim oldukça ve Ýsveçlilerle yakýn temas gerçekleþince iþin rengi deðiþti. Tabii bu süreç en az on yýlýmý aldý.
Bu insanlar aklýn hafsalanýn almayacaðý kadar egoist ve duygusuzdular sanki…

Ýsveç’te insanlar genellikle çok yaþar. Yüz ve ilerisi yaþamak çok normaldir buralarda. Yaþlýlar yüzde doksan yaþlý bakým evlerinde ölümü beklerler. Buraya kadar normal kabul edilse bile, Noel'den Noel'e ebeveynlerini ziyaret edenlerin bu yaptýklarýyla övünmelerini görünce ikinci þoku yaþadým. 

Dediðim birinci þokumu bu insanlarýn egoizminin boyutlarýný görünce yaþamýþtým. Ýkinci þoku, bu 'sýk' ziyaretleriyle övünmelerini duyunca yaþadým. Çünkü çoðu bu 'sýk' ziyarete bile zaman bulamýyorlarmýþ. 

Bu durumu kabul edecek bir hissiyatým olamazdý. Annem aklýma geldi. Evimin yolu üzerinde otururdu, bir kez olsun eve giderken ona uðramadan eve gitmiþsem, ki böyle birþeyi yaptýðým hiç aklýma gelmiyor, o gün korkunç bir boþluk hissederdim. Bu durum kardeþlerim için de böyledir.

Bugün bakým evlerinde ziyaretçi bekleyen yaþlýlar, benim sözünü ettiðim dönemin gençleridir. Onlarýn çocuklarýna sitem etmesi diye bir duygularý yoktur sanýrým. Çünkü onlar da zamanýnda farklý davranmamýþlardý ebeveynlerine. Köpeklerini gezdirmek için zamanlarý vardý ama, ebeveynlerine ayýracak zaman bulamamýþlardý.

Þimdi Stockholm’de bir senfonik müzik yükseliyor. Duyuyorum. Yaþlýlarýn el salladýklarýný göremiyorum ama sanki bu halden hiç hoþnut deðiller. Haklarý olmasa da, bir protesto melodisi sanki...

Bugün Ýsveç’in en büyük gazetesinde þöyle bir baþlýk vardý "Korona taþýyan bir hasta, yaþlýlarýn bulunduðu bakým evine geri gönderildi."

Sonraki yazýmda bugünkü Stockholm seyahatimi, yani zorunlu doktor ziyaretimde þahit olduðum felaketi anlatacaðým. Ambulans uçak, Kürdo Baksi ve bu konuda medyanýn rezil durumunu deðerlendireceðim. Tabii eski solcularýn, PKK'lýlarýn ve Fetöcülerin bu konudaki kampanyalarýna da deðineceðim...

Sevgiyle kalýn. EVDE KALIN.

 

Mustafa SATIÞ

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.