BU ARADA CORONA'YI UNUTMAYALIM

10 Haziran 2020 00:57 / 2730 kez okundu!

 


Kýzým Deniz gönderdi, Facebook'ta rastlamýþ. Ben de sizin için tercüme ettim. Çünkü Ýsveç’te böyle duygusal tepkilere rastlanmaz pek.. Hayat, Ýsveç'te de hüzünler, sevinçler, trajediler içinde geçip gidiyor...

 

****

BU ARADA CORONA'YI UNUTMAYALIM 
 
(Kýzým Deniz gönderdi, Facebook'ta rastlamýþ. Ben de sizin için tercüme ettim. Çünkü Ýsveç’te böyle duygusal tepkilere rastlanmaz pek.. Hayat, Ýsveç'te de hüzünler, sevinçler, trajediler içinde geçip gidiyor...) 

Benim adým Thomas Hofman ve ben Covid 19'dan vefat eden 77 yaþýndaki Rita Hemsén'in altý çocuðundan biriyim. 

Annem, Gävle'de kýsa süreli bir konut olan Bergmästargården'de yaþýyordu. Orada, enfeksiyon kaptýðýnda üç hafta önceden yapý ziyaretçilerine kapalý olmasýna raðmen Covid 19 için test pozitif çýktý. Zayýf ve yaþlý insanlarýmýzý koruyacaðýz diyorlar lakin o ve mülkteki birçok insan enfekte oldu. Bu düþünceleri yazmayý tercih etmemin nedeni, medyada yaþlý sakinlerimizin çoðunun buluþmaya gittiði benzer trajik kaderleri okuduðum ve duyduðumdandýr. Annemle her zaman iyi bir iliþkim oldu ve odasýnda tecrit edildiðinde ve ziyaret alýnmadýðýnda günlük telefon görüþmelerimiz daha da önemli hale geldi. Son konuþmalarýmýzdan çok cesurdu. kendi odasýnda oturuyordu ve personelin yiyecek getirmesini bekliyordu. Biraz ateþi ve biraz da öksürük olduðunu söyledi. Dediði son þey : "Ben bu Corona'yý yeneceðim"di.

Çarþamba günü teþhis konuldu. Aradým ve hem perþembe hem de cuma sohbet ettik ve her zaman ayný cesaret içindeydi. Cumartesi günü telefona gelmediði için Gävle'de yaþayan kardeþlerimden birini aradým ve her þeyin olmasý gerektiði gibi olduðundan emin olmak için departmandaki personeli aramasýný istedim. Kardeþimin aldýðý bilgiye göre, annemizle Cumartesi boyunca temas edilemediði biçimindeydi ve muhtemelen aldýðý morfin dozuna baðlýydý. Aðabeyim, annemizin herhangi bir acýdan þikayet etmediði halde neden morfini verildiðini soruyor. Daha sonra hemþire palyatif* bakýma baþladýðýmýzda morfin veririz diyor. Tüm bunlar hakkýnda dikkat çeken þey, hiçbir kardeþimizin palyatif bakýmýn baþlatýldýðýna dair bir bilgisinin olmadýðýdýr. Hiçbirimiz son bir veda etme fýrsat bulamadýk.

Pek çok cevaplanmamýþ soru var, akrabalarýn bilgisi olmadan neden morfin vermeye baþlýyorsunuz? Neden hastane bakýmý teklif edilmedi? Bu karar bir doktor tarafýndan telefonla uzaktan alýnmýþmýþ. Palyatif bakýma karar vermeden önce doktor hastayý muayene etmemeli mi? Palyatif bakýma karar vermeden önce akrabalarýnýzla temas kurmuyor musunuz? Akrabalarla temas palyatif bakýmýn temel taþlarýndan biri deðil mi?

Salý sabahý saat. Saat 4: 30'da, annemin hayata gözlerini yumduðu haberini aldým. Sadece birkaç gün önce, annemle uzun ve güzel bir görüþme yapmýþtým ve þimdi gitti. Ýlk tren onu Gävle'ye götürüyor ve kardeþlerimle tam bir þok yaþýyoruz. ve ben, bir yandan aðlarken, bir yandan da ne olduðunu ve her þeyin nasýl bu kadar hýzlý geliþtiðini merak ediyorum. Bir dergide, son 20 saatinde 5 mg / ml kuvvetle dört kez 0.5 ml Midazolam enjeksiyonu alýndýðýný okuduk. Hayatýný alan dozaj mýydý?

Bireysel vakalar hakkýnda konuþamayacaðýmýzýn tamamen farkýndayým ancak karanlýk, bildiðimizden daha büyükse insan bunun ortaya çýkmasýný istiyor. Sorum þu: Yaþlý evlerinde yaþayan ve doktorlar tarafýndan uzaktan palyatif bakým uygulanan yaþlý insanlardan kaçýmýz haberdarýz? Yaþlýlarýmýza bu þekilde davranmak ne derece yerindedir? Dileðim, gelecekte bir salgýnda yaþlýlarýmýzý nasýl koruduðumuza iliþkin prosedürleri gözden geçirip iyileþtirmemizdir. Çünkü annemiz sadece istatistiklerde bir figür deðildi.

Ýçtenlikle,


Thomas Hofman


(*): Palyatif bakým spesifik bir hastalýða hitap etmez. Zamaný sýnýrlý olarak kabul edilen hastanýn kalan günlerini hastalýðýn pençesinde kývranarak geçirmesi deðil insan onuruna yakýþýr bir þekilde ve kalitede geçirmesini saðlamaktýr. Bu zaman zarfýnda da hastanýn deðiþen durumuna göre de tedbirler üretilir.

Mustafa SATIÞ

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.