KANALÝZASYONLA UYUTULANLAR

20 Aralýk 2018 15:44 / 1724 kez okundu!

 

 

Sabah kuþaðý programlarýna dikkat ettiðimde þunu gördüm. Sadece reyting alma kaygýsýyla hareket eden kanal yöneticileri, programlara parayla izleyici getirtiyor. Ne idüðü belirsiz insanlar sunuculuk yaptýklarý programlar sayesinde þöhrete kavuþup, milyonlarýn sevgilisi haline geliyor. Programlarda deðiþik yemek tarifleri sunuluyor; adi suç maðduru insanlarýn hayat hikâyeleri, yakýnmalarý, üçüncü sayfaya haber olacak nitelikte kiþilik organizasyonlarý olan insanlarýn fütursuzca, hatta alay edilircesine sergileniyor. Boþanma eþiðinde olan çiftlere yol gösteriliyor. Ýlk baþta kardeþim ne var bunda diyebilirsiniz?

 

****

 

KANALÝZASYONLA UYUTULANLAR

 

Her geçen gün çevremdeki insanlarýn konuþtuðu konulara dikkat ettikçe, üzerinde sohbet edilen konularýn içinde bazý tv programlarýnýn hatýrý sayýlý miktarda yer aldýðýnýn farkýna vardým. Ýzleyiciye hiçbir faydasý olmayan, enerjisini ve saðlýðýný ekran karþýsýnda tüketmesinden baþka bir iþe yaramayan bu programlarla ilgili düþüncelerimi paylaþmak istedim.

Sabah kuþaðý programlarýna dikkat ettiðimde þunu gördüm. Sadece reyting alma kaygýsýyla hareket eden kanal yöneticileri, programlara parayla izleyici getirtiyor. Ne idüðü belirsiz insanlar sunuculuk yaptýklarý programlar sayesinde þöhrete kavuþup, milyonlarýn sevgilisi haline geliyor. Programlarda deðiþik yemek tarifleri sunuluyor; adi suç maðduru insanlarýn hayat hikâyeleri, yakýnmalarý, üçüncü sayfaya haber olacak nitelikte kiþilik organizasyonlarý olan insanlarýn fütursuzca, hatta alay edilircesine sergileniyor. Boþanma eþiðinde olan çiftlere yol gösteriliyor. Ýlk baþta kardeþim ne var bunda diyebilirsiniz? Ancak bu tarz programlarda sunucularýn izleyicilere adalet sembolüymüþ gibi didaktik söylevler vermesi, izleyicileri maðdurlarýn hikâyeleriyle ilgili kim haklý kim haksýz þeklinde ilkel ayrýma tabi tutmalarýnýn insanlarý yönlendirdiðini, zihinlerini bulandýrdýðýný düþünüyorum. Sözün özü, izleyici klasik bir kliþeyle önüne konan kötü yemekleri tercih edip yemek zorunda býrakýlýyor. Saðlýkla ve týpla uzaktan yakýndan hiçbir ilgisi olmayan sunucular programlarýnda kitlelere saðlýkla ilgili birbirinden ilginç fetvalar veriyor. Þöhret ve müþteri peþinden koþan bazý saðlýk uzmanlarýný çýkarýp, birbiriyle çeliþen saðlýk bilgileriyle halkýmýzýn kafasýný karýþtýrmalarýný saðlýyorlar. Ýnsanýn en temel ihtiyacý olan güven duygusunu bilerek ya da bilmeyerek sarsýyorlar.

Ayný zamanda son zamanlarda mantar gibi biten yemek programlarý da bir baþka tartýþma konusu olabilir. Yemek programlarýnýn tüm Dünya’da bir patlama yaptýðýný ve bunun ülkemize de sirayet ettiðini söyleyebilirim. Aslýnda yeni yemek tariflerini denemek gayet masumane ve faydalý bir uðraþ. Fakat sürekli televizyon baþýnda oturmaya, listede yer alan malzemeleri nasýl tedarik edileceðine kafa yorma, sürekli günü hangi yemeðin yapýlacaðý endiþeyle geçirme insaný zihin iþlevlerini boþuna iþgal eder. Ýzleyici en sonunda uyuþmaya baþlar.

Bu tür programlar içinde en korkuncu ve en zararlýsýnýn yarýþmacýlarýn yetenekleri sergilediði programlar olduðunu düþünüyorum. Böyle programlarda genellikle ruhsal durumlarý çalkantýlý, dürtü denetim bozukluklarý olan, her an patlamaya hazýr sosyopat veya rol icabý böyle davranan kiþiler yer alýyor. Ýmzaladýklarý sözleþmelerle kendilerini tv kanallarýna esir eden bu insanlarý bir zavallý olarak görüyor ve hallerine acýyorum. Yakýn geçmiþte bir rezalet halini alan evlilik programlarýna katýlan ve stüdyodaki sunucu ve seyircinin gönderdiði uyaranlarla çizgiyi aþan yarýþmacýlarýn hallerini hepiniz biliyorsunuz. Programlar deðerlerimizi yozlaþtýrmaya hizmet eder hale gelince ve halkýn þikâyetleri ayyuka çýkýnca yayýndan kaldýrýldý. Yüksek reyting almaktan baþka hiçbir amacý olmayan yeteneklerin sergilendiði programlarda, yapýmcýlarýn ruh saðlýðý bozuk olan insanlara özel olarak yer verdiklerini gözlemliyorum. Zaten oluþturduklarý yapay ve acýmasýz rekabet ortamý, herhangi bir insanýn bile saðlýðýný bozup, çileden çýkartmaya yeter de artar. Bu tarz programlarda ünlenen ve herkesçe bilinen medyatik bir þahsiyete deðinmeden geçemeyeceðim. Yeteneklerin sergilendiði programlarýn yapýmcýsý ve sunucusu olan bu zat, geçmiþte muhabir olarak girdiði medya dünyasýnda belirli güçlerin desteðiyle yükseltildi. Hayal bile edemeyeceði yerlere getirildi. Þöhretin ve servetin þýmarttýðý bu muhterem zat, yabancý televizyon kanallarýndan satýn aldýðý program formatlarýyla bir anda adýndan söz ettirdi. Hiçbir kültürel arka planý olmayan ve bir projenin ürünü olan bu zat, yayýnladýðý programlarla kitleleri ekran baþýna baðlayarak aslýnda uyutup, gerçeklikle baðlarýný koparýyor. Küresel Hegomonlarýn, en büyük hedeflerinin insanýn zihnini iþgal etmek olduðunu göz önünde bulundurursak, masum görünümlü bu zatýn aslýnda Efendilerinin kullanýþlý bir piyonu olduðunu iddia edebiliriz.

Ekran baþlarýnda izleyicilerin, sadisitik özellikleri olan, birbirlerine hakaret etmekte hiçbir beis görmeyen ve yedikleri nimete bile eleþtiren ve bir kukla gibi kullanýlan yarýþmacýlarýn aldýklarý oylarla yatar kalkar hale geldiklerinin farkýnda olduklarýný zannetmiyorum. Bunun sebebi televizyon izlerken düþünme yetilerinin felce uðramasý sonucu kendiliðinden girilen hipnoz durumudur. Hamburger gibi tüketilen ve geriye bir lezzet býrakmayan bu programlar izleyiciyi hazýrlopçu hale getiriyor. Düþünmekten ve gerçekleri araþtýrmaktan uzaklaþtýrýyor. Þimdi soruyorum, adeta gözü açýk uyuyan izleyici program arasýnda maruz kaldýðý reklamlara nasýl tepki verir dersiniz? Ýlk fýrsatta alýþveriþe çýkýp adý geçen ürünleri tüketir. Yarýþmacýlarýn çocuklar ve ergenlere rol modeli olduðunda ileride doðabilecek sonuçlarý düþünmek bile istemiyorum. Onlarýn davranýþ modellerini içselleþtirilmesi, toplum yaþamýnda ve insan iliþkilerinde bir felakete yol açacaktýr.

Giderek psikopatik özellikleri fazla olan yarýþmacýlarýn çýkardýklarý rezaletlere daha fazla tanýk oluyoruz. Medya ve toplum tarafýndan dikkate alýnmak güdüsüyle hareket ediyorlar. Her türlü sözel ve fiili þiddete baþvurabilecek bu tür insanlarýn, altta yatan en önemli sorunlarý fark edilme arzusudur. Bunun da temeli onaylanma ihtiyacýna dayanmaktadýr. Konuyu uzmanlarýna býrakarak bu tip programlara seyirci kalan kuruma deðineceðim. Esasen yalnýz arz-talep kliþesi açýsýndan bakarsak, madem ki böyle yozlaþmýþ programlara talep var; yapýmcý izleyicinin tercihine uymaktan baþka ne yapsýn diyebiliriz. Bu kadar mekanik ve indirgemeci düþünemeyiz. Halkýn saðlýðýný korumak ve ilerlemeye teþvik etmek bir Devletin en temel vazifelerinden biridir. Herhalde ekran karþýsýnda ruhlarýn kararmasýna, zihinlerin uyuþmasýna izin verilmesi beklenemez. Suçu sadece yetenek yarýþmalarýna atmak da büyük bir haksýzlýk olur. Televizyon kanallarýnýn çoðuna hâkim olan anlayýþ, sadece izleyiciyi gerçeklerden uzaklaþtýrýp, uyutmak ve sorgulamadan tüketmesini saðlayacak basit, ucuz ve yozlaþmýþ programlarý sunmaktýr. RTÜK adý altýnda, düzenleyici ve denetleyici bir kurum olduðunu biliyoruz. Yetenek yarýþmalarýna en baþtan nasýl izin verdiði bir baþka tartýþma konusu olmalýdýr. Halkýn uyutulmasýna, patolojik tiplerin gösterdiði þiddet içerikli sapkýn davranýþlara, zihinlerin kirletilmesine nasýl izin verdiðini sorgulanmalýdýr. En son infial yaratan hayvana þiddet olayýndan sonra bu tür programlar hakkýnda derhal iþlem yapmalý ve yasanýn verdiði yaptýrým haklarýný sonuna kadar kullanmalýdýr. Kanallarý, izleyicinin ufkunu açan, geliþtirici programlar hazýrlamaya teþvik etmelidir. Tabi her þeyin Devletten beklemeden birey olarak yapacaðýmýz iþler de var. Sorumluluk alarak en azýndan yakýn çevremizi tv kanallarýnýn aslýnda zihinleri kirleten ve iðdiþ eden bir kanalizasyon olduðunu açýklayalým. Tv baþýndan kalkýp hayata karýþmanýn zihinleri rehabilite edici bir etki oluþturacaðýný söyleyelim.

Hayat ekran baþýnda çürümeye deðmeyecek kadar kýymetlidir. 

 

Murat ÞAÞZADE

20.12.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.