KEÞKE HASTALIKLI BÝR TOPLUM OLSAK

05 Eylül 2010 02:35 / 2734 kez okundu!

 


Her sabah uðrayýp gazetemi aldýðým bakkala elimde kitapla girdim. Selma teyze bakkalý süpürüyordu. Elimde kitabý görünce “Bizim Serhan da sürekli okuyor. Ev kitap doldu” dedi. “Ne güzel iþte Selma teyze” dedim. Gazetenin parasýný alýrken “Hastalýk de mi bu? Okumazsanýz olmuyor” dedi.

“Hastalýk olur mu Selma teyze, alýþkanlýk” dedim. O an aklýma eskiden Ýletiþim Kitabevi’nin poþetlerinde yazdýðý söz geldi aklýma; “Okumak Ýptiladýr. Müptelalara selam”. Müþteriler sürekli “Ýptila, müptela ne demek” diye sorarlardý. Biz de kýsaca açýklardýk. Ýptila alýþkanlýk, müptela ise alýþkan olan kimse, aslýnda Selma teyzenin sözü de hoþuma gitmedi deðil. Okumak hastalýk. Keþke hastalýklý bir toplum olsaydýk.

Zaman o kadar hýzlý geçiyor ki, bir de bakmýþsýnýz ardýnýzda bir sürü leþ var. Seri katil misali birer birer yýllarý, aylarý, haftalarý, günleri, saatleri, dakikalarý, anlarý öldürmüþsünüz. Küçük Ýskender’in “Lucifer’ýn Bisikleti / Sel Yayýnlarý” kitabýnda beni etkileyen iki söz geldi aklýma Zararlý Günlükler adlý yazýsýnda geçen. Tek bir cinayet dahi iþlememiþ bir seri katilim / Ben bir tabanca hayaliyim, içimdeki kurþun gerçek. Ýçimizdeki öfke her daim tetikte, bir söz, bir hareket bizi bir seri katile dönüþtürebilir. Öfke bazen kontrol edemediðimiz, etmek istemediðimiz duygumuz. Sevgiyi, mutluluðu saklayýp gizleyebiliyoruz da, öfkeyi çok zor.

Öfkemizi kontrol edip onu yapýcý bir hale dönüþtürmek isteriz hepimiz. Peki, bunu baþarmak için ne yapmalýyýz. Psikiyatrist yardýmýyla bunu baþarabiliriz. Bir de konu ile ilgili yazýlmýþ kitaplar var. Bunlardan biri “Öfke Dansý / Varlýk Yayýnlarý”. Öfkenin nedenleri ve modelleri üzerinde duran bu kitap, önemli iliþkilerde anlamlý ve uzun vadeli deðiþimler gerçekleþtirmeyi saðlayacak özel stratejiler sunuyor. Kavga ve suçlamayla ya da sessizlik ve duygusal uzaklaþmayla dýþarý vurulan öfkeyi ve onu yapýcý bir hale dönüþtürmenin yollarýný gösteriyor. Bahsedeceðim ikinci kitabý bulmanýz biraz zor olabilir. 1997 yýlýnda çevirmeni tarafýndan basýlan ve daðýtýlan kitaba þu an sadece ikinci el kitapçýlarda ve internet üzerinden satýþ yapan birkaç siteden ulaþabilirsiniz. “Öfkeden Affetmeye / Erek Yayýnlarý”. Aslýnda bu kitaplar hepimizin okumasý gereken kitaplar arasýnda.

Hayatýmda ilk defa acý ile beslenen, öfke ile yaþayan bir kadýn tanýdým. Belki de beni bu kitaplarý araþtýrýp bulmaya, okumaya iten etken buydu. Bu yaþýma kadar, hiç abartmýyorum binlerce insan tanýdým (iþim nedeniyle), ilk defa böyle bir insan beni derinden etkiledi. Nasýl olur da bir insan, bir kadýn acý ile beslenip öfke ile hayata tutunmaya çalýþýrdý. Hepimiz dönem dönem kötü günler geçirebiliriz ama hep hayatýmýzýn bir köþesinde gizlediðimiz ve arada tutunduðumuz, asýldýðýmýz umut, sevgi, mutluluk panzehir olarak bizim makyaj çantamýzda ya da cüzdanlarýmýzda olurdu.

Ben ve benim gibi dünyaya pozitif bakan insanlar kötü günler geçirdiðinde kendini uçurumdan aþaðý bile atsalar ister istemez kenarda tutunabilecek dal var mýdýr diye bakmaktan kendilerini alýkoyamazlar. Hayat çok güzel, hayat þöyle iyi böyle tatlý demiyorum. Yalnýz bu kadar da kötü olamaz.

Böyle bir insan ile karþýlaþtýðýnýzda kendinizi önce psikiyatristte, sonra da kitaplarýn arasýnda buluyorsunuz. Ýlk okuduðum “Zor Kiþiliklerle Yaþamak / Ýletiþim Yayýnlarý”. Kitap önce bu kiþilik tiplerini anlatýyor. Sonra nasýl davrandýklarýný, ne tepki verdiklerini ve son bölümde de sizin nasýl davranmanýz gerektiðini. Açýkça söylemek gerekirse iþiniz çok zor. Çünkü bu tip insanlar her zaman haklý oluyor. Siz yüz kere de tartýþmýþ olsanýz bir kez bile haklý çýkma þansýnýz yok. Onlar hep haklýdýr.

Sorun þu ki böyle insanlarýn bir de sizin sevgiliniz, eþiniz veya yöneticiniz olduðunu düþünürseniz vay halinize derim. Üstelik onlar psikiyatriste gitmeyi de kabul etmezler.

Sizi bilmem ama ben hayatýn güzelliklerini koydum cebime, cepten yemeye devam edeceðim...

Ýyi okumalar.

Murat Þahin

04.09.2010

Son Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2010 02:15

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
09 Eylül 2010 11:44

sultan

Merak etme hem "hastayýz" hem de hastalýklýyýz ama senin düþlediðin konularda deðil Murat'cým. Kitap için "hastasýyým" diyeni daha çok ararsýn toplum içinde. Ama umut da bir ýþýktýr:))) sevgiler pervin
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.