Hasretinden Prangalar Çürüttüm

03 Haziran 2009 10:49 / 2374 kez okundu!

 


Ahmed Arif, Anadolu’nun, hasretin, sevdanýn, umudun, þairi oldu. Yaþadýðý coðrafyanýn duyarlýlýðý ve halk kaynaðýndaki sesini hiç yitirmeden, lirik, epik ve koçaklama tarzýný kusursuz bir kurguyla kullanarak, özgün, tutkulu, müthiþ ezgili çaðdaþ þiirler yazdý.

Tek kitabý ile altmýþ baský yapan þair günümüzde hâlâ geçerliliðini korumaktadýr. Ahmet Arif þiirleri, Ahmet Kaya, Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Fikret Kýzýlok, Moðollar, Grup Ekin, Grup Baran gibi sanatçýlar ve gruplar tarafýndan seslendirilmiþtir.

Ýlk baský 1968 yýlýnda Bilgi Yayýnlarý tarafýndan basýlmýþtýr. Ahmet Arif, kitabýnýn ilk ismini “Dört Yaným Puþt Zulasý” koymuþ. Fakat arkadaþý Ali Oðuz, “Seni 15 yaþýnda çocuklar, kýzlar okuyacak. Sen hatta bu adý bir þiire bile verme, mýsra olarak kalsýn” demiþ. Bunun üzerine kitabýn ismini deðiþtirmeye karar veren Ahmet Arif “Hasretinden Prangalar Çürüttüm” ismini uygun görmüþ, sonra çürüttüm sözcüðü içine sinmemiþ. Her ne kadar doðrusu çürüttüm olsa da, içindeki sesi ve þair duygularýný dinleyen Ahmet Arif “eskittim” olarak deðiþtirmiþ.

Kitabýn ilk basýlma sürecinde Ahmet Küflü (Bilgi Yayýnevi sahibi) kitabýn ilk baskýsýný yapar. Ýlk baský çok kýsa sürede biter. Fakat kitabýn bir türlü ikinci baskýsý yapýlmaz. Nedeni sonradan anlaþýlýr. Ahmed Arif’in imzaladýðý sözleþmede þöyle bir madde vardýr. Kitabýn iki yýl süre ile tekrar baskýsý yapýlmayacaktýr. Ýki yýl sonra Ahmet Küflü tekrar baský yapmak ister fakat Ahmet Arif bunu kabul etmez.

Erdal Öz (Can Yayýnlarýnýn kurucusu), Ahmed Arif’i 1970’lerin baþýnda Cem Yayýnevi’nin sahibi ile tanýþtýrýr. Cem Yayýnevi 1971 yýlýnda yaptýðý ikinci baský ile otuz yýlda 43 baský yapar. Bu süreç içinde bazý þiirlerin mýsralarý deðiþikliðe uðramýþtýr. Everest yayýnlarý (Bence Ahmed Arif hakkettiði ilgiyi ve özeni bu yayýnevinde de bulamadý) önce “Hasretinden Prangalar Eskittim” kitabýný daha sonra da Usta þairin ilk ve tek kitabýnda yer almayan, dergilerde kalmýþ gençlik þiirleri ve yayýmlatamadýðý son þiirleri ilk defa bir kitapta topladý. Uzun yýllardan sonra þairi okurlarýyla buluþturan bu kitap, “Yurdum Benim Þahdamarým” ismi ile çýktý. Þairin el yazýlarý, çeþitli fotoðraflarý ve Adnan Binyazar, Metin Demirtaþ ve Veysel Öngören'in Ahmet Arif þiiri üzerine kaleme aldýklarý yazýlar da yer alýyor.

Ahmet Arif, en son Metis Yayýnlarýndan çýkan ve bütün þiirlerinin toplandýðý 40. Yýl özel baskýsý ile tekrar hayat buldu. “Kirvem, hallarýmý ayný böyle yaz/ Rivayet sanýlýr belki/ Gül memeler deðil Domdom kurþunu Paramparça aðzýmdaki” dizelerinin sahibi.

Haberin var mi taþ duvar?/ Demir kapi, kör pencere/ Yastýðým, ranzam, zincirim/Uðruna ölümlere gidip geldiðim/ Zulamdaki mahzun resim/Haberin var mi?/ Ahmed Arif 2 Haziran 1991 yýlýnda aramýzdan ayrýldý. “Oy havar sevmiþem ben seni”

Biz iki büyük þairimizi Ahmet Arif (2 Haziran 1991) ve Nazým Hikmet Ran’ý. (3 Haziran 1963) kaybettik. Oysa ne demiþti baþka bir þair Hasan Hüseyin “Haziran’da ölmek zor”.


Ay Karanlýk

Dört yaným puþt zulasý
Dost yüzlü
Dost gülücüklü
Cigaramdan yanar.
Alným öperler
Suskun, hayýn, çýyansý.
Dört yaným puþt zulasý
Dönerim dönerim çýkmaz.
En leylim gecede ölesim tutmuþ
Etme gel
Ay karanlýk... 


Terketmedi sevdan beni 

Terketmedi sevdan beni
Aç kaldým, susuz kaldým
Hayýn karanlýktý gece.
Can garip, can suskun
can paramparça.
Ve ellerim; kelepçede.
Tütünsüz, uykusuz kaldým
Terketmedi sevdan beni. 


Ýyi okumalar.

Murat ÞAHÝN
02.06.2009


Alýntýlar, Haluk ORAL'ýn "Þiir Hikayeleri - Ýþ Bankasý Yayýnlarý" kitabýndan yapýlmýþtýr.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.