Eþek Sýrtýnda Saksaðan

25 Mart 2009 02:07 / 2066 kez okundu!

 

Kitaplarý okurken kendimi her zaman kahramanýn yerine koymuþumdur. “Ben olsaydým ne yapardým?” sorusu/sorularý aklýmý kurcalar, bir türlü iþin içinden çýkamazdým. Sonunda yazarýn, o kahraman/kahramanlar için biçtiði, ön gördüðü hazin/mutlu sonun kollarýna býrakýrým aklýmý.

Ýhsan Bayram ilk romaný “Yedi Taþlý Yüzük” kitabý ile beni birkaç kez þaþýrtmýþ, kafamda kurduðum sonun aslýnda kendi sonum olduðunu görmüþtüm. Ýhsan Bayram ile tanýþýp, kafamdaki sorulara yanýt bulmak istiyordum. Bir arkadaþým vasýtasý ile tanýþtýk. Ben sordukça o bir filozof edasýyla, engin bilgisiyle kelimeler denizinde beni dibe daldýrýyor ardýndan bir fýskiye misali en tepeler çýkartýyordu. Havalarda kelimeler uçuþuyor, ben yakalayabildiðim isimleri sözcükleri not almaya çalýþýyordum. Kelimeler arasýnda Tolstoy “Ývan Ýlyiç’in Ölümü / Ýletiþim Yayýnlarý” Dostoyevski, Yaþar Kemal… diye saydýðý sýrada aðzýndan Yusuf Atýlgan ismi döküldü avuçlarýma. Tüm saydýðý isimleri unutup beynimde geriye sarýp her þeyi, Yusuf Atýlgan’a getiriyorum konuyu. “Yusuf abi,” diyor anlatýrken Ýhsan Bayram, ben o an kendimi biraz daha yakýn hissediyorum; Ben de Ýhsan abi derken buluyorum kendimi.

Yusuf Atýlgan “Aylak Adam - Anayurt Oteli – Canistan – Bütün Öyküleri – Ekmek Elden Süt Memeden / YKY Yayýnlarý” kitaplarýn yazarý. Sanýrým “Aylak Adam” kitabýný okumayan “Anayurt Otelini” okuyup izlemeyen çok azdýr. Aylak Adam ilk 1959 yýlýnda Varlýk Yayýnlarýndan çýkmýþ. Bir ismin bile çok görüldüðü C.’nin bir yýl boyunca baþýndan geçen olaylarý anlatan kitap, dörde ayrýlmýþ olup, her bölümde farklý mevsimlerde C.nin yaþantýsýný ele almýþtýr. “Aylak Adam,” aradýðý ve tek tutamak olarak gördüðü gerçek sevgiyi, o kadýný ararken aslýnda sürekli O'na teðet geçmektedir. Yolda, tramvayda ya da kumsalda çok yaklaþmakta; fakat O'na eriþememektedir. Yusuf Atýlgan, “Aylak Adam” romaný ile 1957-1958 Yunus Nadi Roman Armaðaný'nda ikincilik ödülünü almýþtýr. Ýhsan abi yarýþmaya baþvurmalarýný þöyle anlatýyor.
“Yusuf abi yarýþmaya girmek istemiyordu. Aylak Adam romanýný bitirdiðinde yarýþmanýn son günüydü. Hemen yaþadýðý köye (Hacýrahmanlý) gittim. Eskiden Akhisar’dan Ýstanbul’a uçaklar kalkardý. Bindik uçaða fakat Cumhuriyet gazetesine gittiðimizde baþvuru saati geçmiþti. Bize kabul edemeyeceklerini söylediler, ben çok ýsrar edince de,
“Bugün Kemal bey var gazetede onunla görüþün,” dediler. Odasýna girdim bir baktým Kemal bey dedikleri Yaþar Kemal çýkmaz mý? “Biz iþimizi gücümüzü býrakýp sizin romanlarýnýzý okuyoruz” dedim, rica ettim. “Uçak ile Akhisar’dan geldik ancak yetiþebildik,” deyince kýrmadý aldý dosyayý. O dosya Yusuf Atýlgan’a ödül getirdi.)

Yýldýz Ecevit bir kitabýnda Yusuf Atýlgan ile Oðuz Atay arasýndaki baðý þöyle anlatmýþtýr. “Oðuz Atay’ýn Tutunamayanlar’ýn alt yapýsýnýn oluþmasýnda Yusuf Atýlgan’ýn Aylak Adam romanýnýn katkýsýnýn olduðunu, Ana karakterin tutunamamak için elinden geleni ardýna koymadýðýný görüyoruz. Bu romanýn karakteri Atay’ý “Tutunamayanlar” sözcüðünü üretmeye yönlendirmiþ olmasý bir olasýlýktýr.” ( Yýldýz Ecevit – Ben Buradayým / Ýletiþim Yayýnlarý )

Ýhsan Bayram anlatmaya devam etti çok þey anlattý. Benim en çok ilgimi çeken ise Yusuf Atýlgan’ýn yaktýðý romandý. Olayý þöyle anlatýyor...

“Bir gün köye gittim. Yusuf abi beni çaðýrdý. Bir roman yazýyordu o zamanlar “Eþek sýrtýnda saksaðan” adýnda. Yanýna gittiðimde Onu ateþ yakmýþ baþýnda otururken buldum . Bana ateþi göstererek romaný yaktýðýný söyledi. Þok oldum, deliye döndüm. Neden diye sorduðumda cevap çok ilginçti. Bana, William Faulkner’in “Döþeðimde Ölürken” romanýndaki yazým biçimiyle birbirine benzediklerini ve o romaný okuduktan sonra yakmaya karar verdiðini anlattý. Çok üzülmüþtüm.”.

Ýhsan Bayram “Yedi Taþlý Yüzük” kitabýný Abisi, dostu, arkadaþý Yusuf Atýlgan’ýn “Eþek Sýrtýnda Saksaðan” romanýnýn yazým biçimiyle yazdý, yayýnlattý. 

Ýyi okumalar... 

25.03.2009

      

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
06 Mayýs 2009 19:13

deepblueeagle

kitaplar, yazarlar, edebiyat üzerine yazýlarýnýzý bekliyoruz. yeni yazarlarý, yeni edebiyat kuþaðýný, edebiyat mekanlarýný tanýtsanýza. kolaylýklar.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.