Yeni Halepçeler Ýstemiyoruz!..

18 Mart 2019 11:41 / 1501 kez okundu!

 

 

Tarihin kara sayfalarýndan bir sayfadýr Halepçe katliamý… Halepçe, soykýrým yapýlmadan önce yaklaþýk yetmiþ bin nüfusa sahip bir þehirdi. Halepçe'de yaþanan vahþeti hiçbir kelime tam olarak anlatamaz. Adýna vahþet, adýna soykýrým demek, adýna katliam demek Halepçe`yi anlamak için yeterli olmaz. 

31’nci yýl dönümüne girdiðimiz Halepçe soykýrýmý dünyanýn en büyük insanlýk trajedilerinden birisidir. Aradan yýllar geçmesine raðmen bugün hala kimyasal gazlarýn etkisi devam ediyor. Bombardýman sonrasý ortaya çýkan vahþet görüntüleri çoðumuzun hala hafýzalarýnda tazeliðini koruyor.

 

****

 

Yeni Halepçeler Ýstemiyoruz!..

 

Tarihin kara sayfalarýndan bir sayfadýr Halepçe katliamý… Halepçe, soykýrým yapýlmadan önce yaklaþýk yetmiþ bin nüfusa sahip bir þehirdi. Halepçe'de yaþanan vahþeti hiçbir kelime tam olarak anlatamaz. Adýna vahþet, adýna soykýrým demek, adýna katliam demek Halepçe`yi anlamak için yeterli olmaz. 

 

31’nci yýl dönümüne girdiðimiz Halepçe soykýrýmý dünyanýn en büyük insanlýk trajedilerinden birisidir. Aradan yýllar geçmesine raðmen bugün hala kimyasal gazlarýn etkisi devam ediyor. Bombardýman sonrasý ortaya çýkan vahþet görüntüleri çoðumuzun hala hafýzalarýnda tazeliðini koruyor.

 

Sokak ortalarýnda, evlerinde, iþ yerlerinde birbirine sarýlarak ölen yüzlerce ailenin görüntüleri insanlýk dýþý vahþeti tasvir etmektedir. Torununu kucaðýnda korumaya çalýþan yaþlý dedenin görüntüsü ile Þivan Perwer’in “Halepçe” aðýdý yaþananlarý sembolize ediyor. (https://www.youtube.com/watch?v=AW1e6FfbAmw)

 

16–17 Mart 1988 tarihinde diktatör Saddam Hüseyin yönetimi tarafýndan gerçekleþtirilen ve iki gün süren zehirli gaz bombardýmaný sonrasý çoðunluðunu çocuk ve kadýnlarýn oluþturduðu yaklaþýk 5 bin kiþi kaçma fýrsatý dahi bulmadan zehirlenerek ya da yanarak öldü. Doðanýn da büyük ölçüde zarar gördüðü bu saldýrýda çevre kirliliði yanýnda su kaynaklarý zehirlenmiþ, kimyasal gazlarýn etkisiyle on binlerce evcil hayvan yaný sýra bütün canlýlar telef olmuþtu.

 

Kullanýlan kimyasal gazlar günümüze kadar takriben 50 bin kiþinin ölümüne on binlerce insanýn da sakat kalmasýna sebep oldu. Halepçe'de özürlü doðum oranýn Hiroþima ve Nagasaki'nin 4 katýdýr. Bu nedenle Halepçe “Orta Doðu’nun Hiroþimasý” olarak tanýmlanýr.

 

Bilindiði gibi batýlý ülkeler, Saddam Hüseyin’i yakalayarak Irak Yüksek mahkemesine teslim ettiler. Katil Saddam Halepçe soykýrýmýnda Kürtlere karþý iþlediði katliam sucundan yargýlandý ve Duceyil Davasý’nda, insanlýða karþý iþlenen suçlardan mahkum edildi ve asýlarak idamýna karar verildi.

 

Ayrýca Mahkeme, Halepçe Katliamýnýn baþ rolünde yer alan Saddam Hüseyin'in kuzeni, Kimyasal Aliyi, Halepçe'deki kimyasal gaz saldýrýsýnýn sorumlusu olarak insanlýða karþý suç iþlemekten idama mahkum etmiþ, 24 Ocak 2010'da infaz edilmiþtir. Öncesinde birleþmiþ milletler ve birçok ülke Halepçe katliamýný soykýrým olarak nitelemiþtir. Daha sonara 1 Mart 2010 yýlýnda da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe katliamýný ‘soykýrým’ olarak resmen tanýdý.

 

Masum Kürt halkýnýn katledildiði Halepçe soykýrýmýnýn yýl dönümünde katliama uðrayan masumlarý bir kez daha saygýyla anýyorum. Ýnsanlýða büyük acýlar yaþatan bütün katliamcýlarý lanetliyorum. Ýnsanlýk tarihinin bundan sonra böylesi acýlara tanýklýk etmemesini diliyorum. 

 

Yeni Halepçeler Ýstemiyoruz…

 

Murat AKKUÞ

16.03.2019, Iðdýr

 

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.