Þahmeran Efsanesi

05 Eylül 2020 22:24 / 2827 kez okundu!

 

 

Evvel zamanda, Mezopotamya topraklarýnda doðmuþ bir Kürt efsanesidir Þahmeran. Yüz yýllardan beri anlatýla gelmiþ çeþitli coðrafyalarda.  

 

****

 

Þahmeran Efsanesi

 

Evvel zamanda, Mezopotamya topraklarýnda doðmuþ bir Kürt efsanesidir Þahmeran. Yüz yýllardan beri anlatýla gelmiþ çeþitli coðrafyalarda.  

 

Neçirvan isminde uzun boylu, geniþ omuzlu, esmer tenli, çok yakýþýklý bir genç yaþarmýþ zamanýn durduðu bu þehirde. 

 

Binlerce yýlanýn yaþadýðý bir maðaraya yanlýþlýkla girmiþ Neçirvan. Maðaranýn içi o kadar karanlýkmýþ ki hiçbir þey göremiyormuþ, yalnýzca etrafýnda dolanan yaratýklarýn sesini duyuyormuþ. Çaresizlik içinde beklerken bir ýþýk huzmesi belirmiþ. Iþýk huzmesi kendisine yaklaþtýkça gözleri kamaþan Neçirvan, ellerini gözlerine siper ederek etrafýnda gezinen yaratýklarýn ne olduðuna baktýðýnda uzunu, kýsasý, yeþili, siyahý ile envai çeþitte binlerce yýlanýn çevresini sarmýþ olduðunu fark etmiþ. Yýlanlarýn hepsi kafalarýný kaldýrmýþ, gelen ýþýk huzmesine doðru bakýyorlarmýþ. Neçirvan da onlarýn baktýðý yöne doðru bakýnca birden dona kalmýþ. Çünkü Neçirvan, bu zifiri karanlýk maðaranýn içinde hayatýnda gördüðü en güzel kadýnýn yüzünü görmüþ birden. Ona doðru daha dikkatli bakýnca kadýnýn belden aþaðýsýnýn yýlan olduðunu fark etmiþ. Kadýn ona doðru ilerliyormuþ, tam karþýsýnda durmuþ, gülümseyerek elini ona doðru uzatmýþ. Ve demiþ ki; 

 

Korkma benden Neçirvan. Ben yýlanlar ülkesinin kraliçesi Þahmeran'ým. Benden sana zarar gelmez. Ben dünya düzeni kurulmaya baþladýðý andan beri vardým. Krallýðýma hoþ geldin. Bundan böyle benim misafirimsin. Þimdi yat ve dinlen. Sonra seninle uzun uzun konuþuruz. Böyle deyip geldiði yoldan geri gitmiþ. Neçirvan gördükleri karþýsýnda yaþadýðý dehþeti ve þaþkýnlýðý üzerinden atmaya çalýþarak olduðu yerde kývrýlýp uyumuþ. 

 

Ertesi sabah uyandýðýnda Þahmeran'ý karþýsýnda mükellef bir sofranýn baþýnda otururken bulmuþ. Neçirvan'ý kahvaltýya davet etmiþ Þahmeran. O ise gözlerini þahmerandan alamýyormuþ. Þahmeran da ona bakýyormuþ kendinden geçmiþ bir halde. 

 

Þahmeran, bak Neçirvan demiþ. Ben insanlýðýn bütün tarihini biliyorum. Ýstersen sana anlatayým, deyip baþlamýþ anlatmaya. Anlatmýþ, anlatmýþ, anlatmýþ günler boyu. Bu sohbetler sýrasýnda Neçirvan ve Þahmeran arasýnda tarihin en soylu aþklarýnda birisi baþlamýþ. 

 

Gel zaman git zaman Þahmeran'ýn anlatacaðý bir þey kalmamýþ artýk. Neçirvan da anasýný ve yeryüzünü özlemeye baþlamýþ. Bir gün dayanamamýþ ve düþüncesini Þahmeran'a da açmýþ. Sevdiðinin kendisinden sýkýldýðýný ve artýk gitmek istediðini duyunca önceleri kesin bir dille reddetmiþ Þahmeran. Ancak günler geçip Neçirvan'ýn üzüntüsünden eriyip bittiðini görünce dayanamamýþ ve ona þöyle demiþ: 

 

Ey Neçirvan, beni iyi dinle, sözlerime iyi kulak ver. Biliyorum, gitmene izin verirsem sen de bana ihanet edeceksin ve yerimi diðer insanlara söyleyeceksin. Ancak bu topraklarda aþklar ölümünedir. Seni çok sevdiðimden dolayý üzülmene dayanamýyorum. Bu sebeple gitmene izin veriyorum. Ancak bana bir söz vermeni istiyorum. Ne sebeple olursa olsun baþka insanlarla beraber suya girme. 

 

Neçirvan sevinçle Þahmeran'a sarýlmýþ ve ona asla ihanet etmeyeceðine dair yeminler etmiþ. 

 

Neçirvan maðaradan çýktýktan sonra bir köye yerleþmiþ ve marangozluk yapmaya baþlamýþ. Arada sýrada da gizlice maðaraya giderek Þahmeran'ý ziyaret ediyormuþ. Ancak bu mutlu günler uzun sürmemiþ. 

 

Neçirvan'ýn yaþadýðý ülkenin kralý bir gün amansýz bir hastalýðýn pençesine düþmüþ. Ülkenin bütün hekimleri gelmiþ ama kralýn hastalýðýna çare olamamýþlar. Kralýn kötü kalpli bir veziri varmýþ. Vezir her seferinde krala hastalýðýnýn tek çaresinin Þahmeran'da olduðunu söylüyormuþ. 

 

Onun etinden bir parça yemesinin kralýn hastalýðýnýn dermaný olacaðýný kralýn kafasýna sokmuþ. Kral da Þahmeran'ýn bir an önce bulunmasýný emretmiþ. Bütün ülkede Þahmeran aranmýþ. Sonunda bilge bir adam bütün insanlarýn gruplar halinde hamamlara ve nehirlere sokulmasýný tavsiye etmiþ, böylece Þahmeran'ýn yerini bilen varsa onu bulabileceklerini söylemiþ. Vezir de ülkedeki herkesi hamamlara sokmaya baþlamýþ. Askerler Neçirvan'ýn yaþadýðý köye de gelmiþler ve herkesi toplayarak büyük bir hamama götürmüþler. Neçirvan, Þahmeran'a verdiði sözü hatýrlayarak önce gitmek istememiþ. Ancak askerler onu zorla içeri sokmuþlar. Neçirvan hamama girdikten sonara herkesin gözünün üzerine dikildiðini fark etmiþ. Neçirvan kendisine bakýnca bütün vücudunun yýlanlarýnki gibi pullarla kaplandýðýný fark etmiþ. Askerler hemen Neçirvan'ý yakalayarak vezirin huzuruna getirmiþler. Kötü kalpli vezirin amacý kralý iyileþtirmek falan deðilmiþ. Þahmeran'ý yakalayýp dünyanýn bütün sýrlarýna sahip olmak istiyormuþ. Neçirvan'a günlerce iþkence yaptýktan sonra Þahmeran'ýn yerini söyletmiþ. Askerler hemen gidip Tahmasp'ýn söylediði yerde maðarayý bulmuþlar ve Þahmeran'ý oradan çýkarýp saraya getirmiþler. 

 

Þahmeran ve Neçirvan kralýn huzurunda karþý karþýya gelmiþler. Þahmeran üzüntülü ve utanç dolu Neçirvan'a dönmüþ: 

 

Ey sevdiðim, üzülme. Biliyorum ki sen bana kendi canýn için ihanet etmedin ama ben de sana dememiþ miydim bu topraklarda aþklar ölümünedir diye. Bak þimdi anladýn mý? Sen üzülme ne olur! 

 

Neçirvan, Þahmeran'ýn bu sözleri karþýsýnda daha da utanmýþ. Þahmeran sözlerine devam etmiþ. 

 

Þimdi size sýrrýmý vereceðim. Kim ki benim kuyruðumdan bir parça koparýp yerse O bütün dünyanýn sýrrýna ve gizemine vakýf olacak. Her kim ki benim kafamdan bir parça koparýp yerse o da o anda öte dünyayý boylayacak. 

 

Þahmeran daha sözlerini bitirmeden kötü kalpli vezir elinde kocaman kýlýcý ile atýlýp Þahmeran'ýn bedenini iki parçaya ayýrmýþ. Ve kuyruðundan bir parça koparmýþ Neçirvan da duyduðu acý ve utancýn etkisi ile fýrlayýp oracýkta ölmek için sevdiðinin, Þahmeranýn kafasýndan bir parça ýsýrývermiþ. Kötü kalpli vezir kuyruktan kopardýðý parçayý aðzýna atar atmaz oracýkta can vermiþ. Neçrivan'a ise hiçbir þey olmamýþ, Þahmeran son anda yaptýðý planý ile bütün bilgisinin sevdiðine geçmesine sebep olmuþ. Ancak Neçirvan sevdiðini kaybetmenin acýsýna dayanamayarak kendisini dýþarý atmýþ ve dað bayýr, ülke ülke dolaþmaya baþlamýþ. O günden sonra da Lokman Hekim efsanesi almýþ baþýný yürümüþ...

 

Murat AKKUÞ

04.09.2020

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.