On Ocak Çalýþan Gazeteciler Günü

10 Ocak 2017 22:01 / 1187 kez okundu!

 

 

2017 yýlýnýn “On Ocak Çalýþan Gazeteciler Günü”nü 144 gazetecinin ceza evinde olduðu bir dönemde karþýlýyoruz..!

Çalýþan gazeteciler günü, gazetecilik mesleðini icra edenleri onurlandýrmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.

1961-1971 arasýnda "Çalýþan gazeteciler bayramý" adýyla kutlanmýþ; 1971 yýlýndaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazý haklarýnýn geri alýnmasý üzerine kutlama gününün adý, " 10 Ocak Çalýþan gazeteciler günü" olarak deðiþtirilmiþtir.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basýn çalýþanlarýnýn bazý haklar ve yasal güvence saðlayan “212 sayýlý kanun” adlý düzenlemenin Resmi gazetede yayýnlanýþý nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuþtur.

Söz konusu düzenleme, iþ sözleþmelerinin yazýlý olarak yapýlmasý, sözleþmelere iþin türü ve ücret miktarýnýn yazýlmasý gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarýný belirleyen hükümleri içeriyordu.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumluluklarý kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akþam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni Ýstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayýlý yasanýn ve Basýn Ýlan Kurumu’nun oluþmasýna iliþkin 195 sayýlý yasanýn mesleki sakýncalar doðuracaðýný iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadýklarýný duyurmuþlardýr.

“Dokuz patron olayý” olarak basýn tarihine geçen bu geliþme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basýn” adlý bir gazete yayýmlamaya karar vermiþlerdir. Basýn gazetesi 11 Ocak günü yayýna baþladý ve üç günlük boykot sýrasýnda düzenli olarak yayýný sürdürdü.

Çalýþan Gazeteciler Günü, bu olayýn bir sonucu olarak ortaya çýktý. 10 Ocak, “Çalýþan Gazeteciler Bayramý” olarak kutlanmaya baþladý ve 1971’de “Çalýþan Gazeteciler Günü” halini aldý.

Baþta ülkemizin bugününde tutuklu bulunan 144 gazetecinin, basýn emekçilerinin, halkýn doðru haber almasý için iþini layýkýyla yapan tüm emekçi basýn mensuplarýnýn "Çalýþan Gazeteciler Günü" kutlu olsun… 

 

Murat AKKUÞ

10.01.2017/ IÐDIR

 

Son Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2017 20:23

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.