OHAL Muhal..!

15 Kasým 2016 22:55 / 1434 kez okundu!

 

 

On beþ Temmuz 2016 tarihinde yapýlan darbe giriþiminden sonra Türkiye’de üç aylýk OHAL ilan edildi. Ülkedeki herkesin yekvücut karþý çýktýðý darbe giriþiminden sonra olaðan üstü hale gerek yoktu. Darbeye karþý çýkan halk OHAL’e maruz kalmamalýydý...

Darbe giriþiminde bulunanlar zaten yargý önüne çýkarýlacak. Bunun bedeli hiç þüphesiz darbecilere ödetilmelidir. Ancak bunun için OHAl’e gerek yoktu. Demokrasiye sahip çýkmýþ vatandaþlarýn OHAL ile karþý karþýya kalmalarý doðru deðil. Üç ay da çok uzun bir süre. Üç aydan sonra da daha da uzatýlacaðýndan bahsediliyor. Bu da yanlýþ. Ýçeride ve dýþarýda ülkenin prestiji sarsýlmaktadýr. Çaðdaþ dünyaya karþý bir an önce normale dönmeliyiz. 

OHAL Nedir? diye þöyle kýsaca bakacak olursak; Olaðanüstü hâl ya da kýsaca OHAL olaðanüstü yönetim usullerinin uygulanmasýný gerektiren doðal afet, tehlikeli salgýn hastalýk, aðýr ekonomik bunalým, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygýn þiddet olaylarý gibi durumlar. Olaðanüstü hâl rejimi yönetim makamlarýnýn yetkisinin geniþlemesi sonucunu yaratýr. Belirli yaþ aralýklarýndaki vatandaþlar için çalýþma yükümlülüðü, gerektiðinde para ve mal yükümlülüðü konulabilir. Olaðanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartýþmalý yönleri ise yaygýnlaþtýrýlmasý ve genellikle bunlara karþý yargý yolunun kapalý olmasý demektir.

Hükumete muhalefet ediyor diye darbe giriþimi ile hiçbir ilgileri bulunmadýðý halde binlerce Eðitim-Sen’li ile ülkücü, milliyetçi vatandaþlarýn açýða alýnmasýný endiþe ile izliyoruz. Bu þekilde açýða alýnan birçok insanýn Fetö/PDY ile alakalarýnýn olmadýðýnýn ortaya çýkmasý toplumda kaygý yaratýyor. Fetö/PDY ile iliþkisi bulunanlar elbette yargýlanmalýdýr. Hem de kýyýda köþede tek bir fert býrakýlmamalýdýr. Bu yapýlýrken de hakkaniyetten bir milim bile uzaklaþýlmamalý...

Darbeden hemen sonra binlerce kiþi açýða alýndý, görevden uzaklaþtýrýldý. Bu isimlerin çok önceden belirlendiði anlaþýlýyor. 17 Aralýk darbesi bence 15 Temmuzdan daha tehlikeli bir darbe idi. 17 Aralýktan sonra bunlara karþý neden harekete geçilmedi. Ülkedeki bütün kurumlar kendilerini sorgulamalýlar. Neyi beklediniz kardeþim? Ülkeyi ele geçirip Recep Tayip Erdoðan'ýn kellesini almalarýný mý?

Kanýmca Fetö’ye karþý en kararlý mücadeleyi Cumhurbaþkaný Sayýn Recep Tayip Erdoðan veriyordu. Darbe giriþiminden sonra da en kararlý konumda olan yine kendileridir. 17 Aralýktan sonra tüm kurumlar ayný kararlýlýk ve cesaretle örgütün üstüne gitselerdi ülke belki de bu kayýplarý vermez, bu acýlarý yaþamazdý.

Darbe giriþiminden sonra da hükumetin tüm muhalif kesimleri susturmaya yönelmesi, HDP’yi yok saymasý  ve kayyýmlarýn atanmasý son derece yanlýþ bir yaklaþýmdýr. Gün ülke demokrasisinin güçlendirerek toplumsal barýþý perçinleme günüdür. Tüm kesimlerle uzlaþý halinde yeni bir anayasa hazýrlanmalýdýr. Toplumun temel ögelerini yok sayarak sonuç alýnmaz. Ülkenin en temel sorunu olan Kürt sorununu çözmüþ bir Türkiye her yönden þaha kalkacaktýr. Yoksa OHAL Muhal..!

 

Murat AKKUÞ

15.11.2016

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.