Nasýl bir milletvekili aday adayý istiyoruz?

22 Ocak 2015 15:06 / 1600 kez okundu!

 

 

Haziran 2015 tarihinde yapýlacak olan milletvekili genel seçimleri için aday adaylýk süreci on þubat 2015’te baþlýyor. Siyasi partiler henüz aday adayý baþvuru çalýþmasýný baþlatmadýlar. Buna raðmen bazý illerde aþýrý heyecanlý olan bazý aday adaylarý kendilerini ilan etmiþ durumdalar. Tüm partilerde aday adaylýðýný açýklayan veya açýklayacak olan herkese seviyeli, centilmence bir yarýþ içerisinde olmalarýný temenni ediyor ve baþarýlar diliyorum.    

Bu hafta hem kendimin hem de toplumumuzun nasýl bir milletvekili aday adayý görmek istdeði yönündeki gözlemlerimi sizlerle paylaþmak istiyorum...

Halk öncelikle ilinin sorunlarýný bilen plan ve projeleri olan aday adaylarý görmek istiyor. projelerini nasýl hayat geçireceðini anlatabilen vizyon ve misyon sahibi bir aday adayý görmek istiyor. Aday adayý olacak þahýs hayatýnýn en az yirmi yýlýný aday olmak istediði ilde, Iðdýr’da yaþamýþ olmalý. Elinde dört yýllýk plan ve hedefleri olmalý. Bu plan ve hedeflerini halka açýklamalýdýr. Öyle kuru kuruya ben aday adayým demekle olmaz bu iþler. Ona bakarsanýz Beðti de geçen seçimde “Men de adayam” diyordu..!

Adaylýðý düþünen þahýs önce halka sonra da mensubu olduðu partiye kendisini anlatmalý ve tanýtmalýdýr. Önyargýlardan uzak tarafsýz ve hoþgörülü olduðunu halka göstermelidir. Kaliteli ve ehil bir ekibi ile toplumun karþýsýna çýkmalýdýr. Ýyi bir ekibi yoksa baþarýlý olmasý imkansýzdýr.

Aday adayýnýn vizyonu ve bunu gerçekleþtirmek için gerekli prensip ve kurallarý olmalýdýr. Niçin aday adayý olduðunu çok net ve anlaþýlýr bir þekilde toplumun tüm katmanlarýna ulaþarak anlatmalýdýr. Milletvekilliðine talip olduðu Iðdýr’ýn, sosyal, ekonomik, coðrafik ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmelidir. Iðdýr’da ikamet ediyor olmasý önemlidir. Takip ettiði amaçlarý hiçbir zaman kiþisel olmamalýdýr. Adil, halktan yana, þeffaf, güvenilir ve en önemlisi halka güven veren bir liderlik vasfý olmalýdýr.

Verdiði sözleri tutmalý, kararlý ve dürüst olmalý, ekip çalýþmasýna hazýr, önerilere ve fikirlere açýk olmalýdýr. Teknolojiyi, dünyadaki geliþmeleri ve yenilikleri yakýndan takip eden ve kendini sürekli yenileyen aday adaylarý görmek istiyoruz. Bilgi çaðýndan uzak bilgisayar kullanmasýný bilmeyen aday adayý istemiyoruz.

Yurt dýþýna çýkmýþ, hitabeti anlaþýlýr bir aday istiyoruz. Doðaya saygýlý, hayvan sever olan, kibar, anlayýþlý ve uzlaþmacý bir tavýr sergileyen, cesurca kararlarýnýn arkasýnda duran, sözünün eri adaylarla muhatap olmak istiyoruz. Iðdýr’ý eðitim, kültür ve turizm þehri yapacak projeli aday adaylarý bekliyoruz. Halkýn dertlerini, sevinçlerini paylaþan, ilin genel menfaatlerini her zaman ön planda tutan eðitimli adaylar lazým. Çözümleyici bir zekaya sahip olan güçlü hafýzalý vekil adaylarý görmek istiyoruz.   

Listeyi almak için vaat ettiði tüm talepleri, seçildikten sonra unutmayacaðýný ve yerine getireceði güvenini seçmene verebilmelidir. Ulaþýlamayan deðil, vatandaþla iç içe olan biri olmalýdýr. Cep telefonu 24 saat halka açýk olmalý ve numarasýný tüm seçmenler bilmelidir. Bir vekil aday adayý yaþadýðý il’i çok iyi tanýmlý ve sorunlarýný tespit ederek çözüm önerileriyle birlikte halkýn karþýsýna çýkmalýdýr.

Kadýnlara, gençlere ve engellilere yönelik projeleri olan adaylar görmek istiyoruz. Affýnýza sýðýnarak tüm partilerin deðerli aday adaylarýna seslenmek istiyorum; Sosyal medyada sidik yarýþýna dönüþtürülen belirleyicilikten uzak, anlamsýz ve hileli internet anketlerini býrakýn, projelerinizle beri gelin. Hiçbir parti internet anketiyle aday belirlemez...

Facebook veya Twitter sizi aday yapmaz. Halka gidip kendinizi ve projelerinizi anlatýn. Ýldeki gazetelere anlatýn hedeflerinizi, fotoðraflý  röportajlar gerçekleþtirin ki halk sizi tanýsýn bilsin. Bu iþin listeyi aldýktan sonra ki kýsmýný unutmuþ gibisiniz. Hedef ve projelerinizi anlattýðýnýz binlerce gazete veya el ilaný, broþür bastýrarak en ücra köye giderek halkla bütünleþin. Öyle bir çalýþma yürütün ki; listeyi alamazsanýz bile halk “Keþke bu adam aday olsaydý” diyebilsin. Ýziniz kalsýn, dünya bir seçimlik deðil. Sözlerime son verirken gerginlikten uzak kardeþçe bir yarýþ ve þenlik havasý içinde bir seçim diliyorum. Ülkemiz ve ilimiz için hayýrlýsý ne ise o nasip olsun...

 

Murat AKKUÞ

20/Ocak/2015, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.