Mele Mustafa Barzani'nin Anýsýna Saygýyla…

02 Mart 2021 10:00 / 1510 kez okundu!

 

 

Yaþamýný halkýnýn özgürlük mücadelesine adayan Mele Mustafa Barzani, 41 yýl önce bugün, hayata veda etti. Efsanevi Kürt liderinin, mezarýnýn bir pêþmergenin mezarýndan görkemli olmamalý vasiyetine uygun olarak mütevazý ve görkemli olmayan bir mezarda ziyaretçilerini karþýlýyor. 

 

****

 

Mele Mustafa Barzani’nin Anýsýna Saygýyla… 

 

Yaþamýný halkýnýn özgürlük mücadelesine adayan Mele Mustafa Barzani, 41 yýl önce bugün, hayata veda etti. Efsanevi Kürt liderinin, mezarýnýn bir pêþmergenin mezarýndan görkemli olmamalý vasiyetine uygun olarak mütevazý ve görkemli olmayan bir mezarda ziyaretçilerini karþýlýyor. 

Halkýnýn ulusal talepleri doðrultusunda mücadele eden ve hiçbir zaman geri adým atmayan büyük lider Mele Mustafa Barzani, vefatýnýn 42’nci yýl dönümünde örnek önderi saygýyla anýyoruz. 

Mele Mustafa Barzani’nin güçlü sömürgecilere karþý sarsýlmaz bir iradeyle verdiði mücadele, kullandýðý meþru yöntemler, Kürtlere özgürlük yolunda büyük bir miras olarak kaldý. 

 

Kürt Milletinin Efsanevi Lideri Mele Mustafa Barzani’nin Yaþamý… 

Mustafa Barzani, 14 Mart 1903 yýlýnda Barzan köyünde dünyaya geldi. Daha 3 yaþýndayken büyük kardeþi Þeyh Abdulselam ve annesiyle yakalanarak sürgün edilip hapse atýlýr. 9 aylýk zindandan sonra býrakýlýr. 12 yaþýnda iken, aðabeyi Abdulselam, gözleri önünde idam edilir. 

1919 yýlýndaki Ýngiliz iþgaline karþý Süleymaniye’de isyana baþlatan Þeyh Mahmudi Hafid’in safýnda 300 yoldaþý ile saf tutar. 

1931-32 yýllarý arasýnda Barzan, Mêrgesor ve Þêrwan bölgelerinde Ýngilizlere karþý savaþan Peþmergelere komutanlýk yapan Mele Mustafa Barzani’nin askeri dehasý fark edilir. 

1932 yýlýnda dönemin Irak hükümeti, Ýngilizlerin yardýmýyla Þeyh Ahmed Barzani’yi yakaladýktan sonra Mela Mustafa Barzani, Kürt baþkaldýrý hareketinin baþýna geçer. 

Ayný yýl Irak hükümeti, Peþmergeler ve Barzani ailesi için af kanunu çýkarýnca 1936 ile 1943 yýllarý arasýnda, Peþmerge güçleri Irak hükümetine karþý herhangi bir kalkýþma gerçekleþtirmezken 1943’ten sonra Mela Mustafa liderliðindeki Peþmerge güçleri Irak’a karþý tekrar silahlý kalkýþmaya baþlar. 

Ýkinci Dünya Savaþý’nýn ve Irak hükümetine karþý askeri darbenin yaþandýðý bu dönemde Mele Mustafa Barzani þartlardan istifade edip ata topraklarýna, Barzan bölgesine geri gelir ve zayýf düþmüþ Irak hükümetiyle var olan bütün iliþkilerini dondurup hükümetin Peþmerge’nin savaþý durdurmasý dahil tüm isteklerini reddeder. 

2500 kiþilik bir Peþmerge gücü toplayabilme baþarýsýný gösteren Mustafa Barzani’nin bu baþarýsýný kýrmak için toparlanmaya çalýþan Irak hükümeti, 18 ay sonra büyük bir askeri güç ile Barzan bölgesine tekrar harekât gerçekleþtirir. Irak ordusuna karþý büyük bir mücadele veren Mustafa Barzani komutasýndaki Peþmergeler Kuzey Kürdistan sýnýrýndaki Kani Reþê’ye çekilmek zorunda kalýr. Daha sonra Mustafa Barzani komutasýndaki Peþmergelerle birlikte Doðu Kürdistan’a, Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilan edilme hazýrlýklarýnýn yapýldýðý Mahabad kentine geçer. 

Mela Mustafa Barzani, Mahabad’da Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilan edildiði 22 Kasým 1946 yýlýnda Pêþewa Qazi Mihemed’in yanýnda ordu generali olarak saf tutar. 

Kürdistan Cumhuriyeti’nin daðýlmasý ardýndan, Mela Mustafa, Peþmergeleriyle birlikte dönemin Sovyetler Birliði devletine geçerken yolda Ýran güçlerinin türlü saldýrýlarýna maruz kalýrlar. Büyük bir mücadele sergileyen Peþmergeler, zor þartlar altýnda Sovyetlere varýrlar. 

Mustafa Barzani, 1975’in sonlarýna doðru hastalanýr. Tedavi için gittiði ABD’de 1 Mart 1979 yýlýnda hayata gözlerini yumar. Þino kentine getirilen cenazesi burada defnedilir ve diktatör Saddam’a karþý yapýlan son özgürlük baþkaldýrýsý ardýndan cenazesi özgür Kürdistan’a getirilir ve Barzan’da yani ata topraklarýnda defnedilir. 

 

Murat AKKUÞ

02.03.2021, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.