Lojman Sefasýna Kim Dur Diyecek?

19 Aralýk 2019 17:41 / 1230 kez okundu!

 

 

Lojmanda Kalýp Evini Kiraya Veren Kardeþ Vicdanýn Rahat mý?

Þehrin en güzel yerinde dairesi ve hatta apartmaný olanlar bile lojmanlarda kalýyor, kendi dairelerini de kiraya veriyorlar. Evi olduðu halde lojmana müracaat edip, lojman çýkýnca da evini kiraya veren kamu görevlisi kardeþim vicdanýn rahat mý?

 

****

 

Lojman Sefasýna Kim Dur Diyecek?

 

Lojmanda Kalýp Evini Kiraya Veren Kardeþ Vicdanýn Rahat mý?

Þehrin en güzel yerinde dairesi ve hatta apartmaný olanlar bile lojmanlarda kalýyor, kendi dairelerini de kiraya veriyorlar. Evi olduðu halde lojmana müracaat edip, lojman çýkýnca da evini kiraya veren kamu görevlisi kardeþim vicdanýn rahat mý?

Genelde Ýl müdürü, þube müdürü, müdür, müdür yardýmcýsý ve kurum çalýþaný olan bu memurlar, þehrin en güzel semtlerindeki lüks dairelerini bin ile bin beþ yüz TL’ye kiraya verip kendileri ise kurumlarýn lojmanlarýnda komik denecek cüzi rakamlar ödeyerek oturmaktadýrlar. Diðer yandan ülkemizin birçok ilinden atanan memurlar ise kimi otellerde, kimi bekâr evlerinde, kimi ise ucuz yollu evlerde kiraya talim ediyorlar. Kimi de paraya kýyýp 1000–1.500 TL ödeyerek daireler kiralýyorlar. Hatta bazýlarý lojmanda kalan ayný kurumda çalýþtýðý memur arkadaþýnýn evini kiralýyor. Oysa o lojmanda il dýþýndan gelen memurun kalmasý gerekmez mi?

Düþük ücretli memurlara böyle imkânlar sunulmadýðý için yüksek ücretli memura verilen kiralýk lojmanlar veya görev tahsisli lojmanlar bir nevi yardým yerine geçiyor. Bu yardým özellikle de görev tahsisli lojmanlarda oturma hakký olanlar için çantada kekliktir. Allah uzun ömür verirse emekli oluncaya kadar bu lojmanda oturmasýna ve evlerini de kiraya vermesine kimse bir þey diyemiyor.

Bu durum ne kadar hakkaniyetle baðdaþýr bilemem? Lojman yönetmeliðine göre bir kiþi 5 yýldan fazla bir lojmanda kalamaz. Talep yoksa kalabilir denilmektedir. Örneðin bir vatandaþý Iðdýr'daki bir kuruma tayin ettiler diyelim. O memur cesaret edip il müdürünün kaldýðý lojmaný talep edebilir mi acaba? Iðdýr’da 15–20 yýldýr lojmanda kalanlarýn olduðunu duyuyoruz. Kýrk yýl kalanlar oluyormuþ. Bu iþin bir süresi yok mu?

Kendi apartman ve dairelerini de kiraya verip ek gelir kazanmaya devam ediyorlar. Buna üniversitede görevli olanlarý da katabiliriz. Lojmanlarda kalanlar ile kurumda çalýþan kiracý memurlara bakmak gerekir. Bu iþte Valilere düþmektedir. Çünkü baþkaca kimse bu iþe hakkaniyetle yaklaþýp bakmaz, herkes kendine çeker. Velhasýl Ýþin ucu herkese dokunabilir. Kamu görevlileri arasýnda kurum amirine yakýn olabilmek için lojmanda kalmayý tercih edenler de yok deðil. Kimi de baþka bir kurumun çalýþaný olmasýna raðmen baþka bir kurumun lojmanýnda kalabiliyor. Kurumun kendi çalýþaný da malumunuz kirada..!

Bu lojmanlarda oturma haklarý düþmüþler için gereken yapýlmalýdýr. Kendilerinin haricinde anne ve babalarýný yanlarýnda lojmanda oturtup babasýnýn evini kiraya verenleri duyuyoruz. Öte yandan ülkenin öbür ucundan gelip hizmet veren memurlar orda burada kiralýk ev ararken, ödediði kiraya raðmen ev ile ilgili sorunlar ile cebelleþirken, Yerli memurun evini kiraya vererek lojmanda sefa sürmesi adil midir?

Lojmanlar, memurlar arasýnda adaletsizlik yaratýyor kanaatindeyim. Bence emniyet, adliye ve silahlý kuvvetlere ait lojmanlar ile bütün köy ve mezralardaki okul lojmanlarý hariç tüm lojmanlarý biran önce ya satar ya da özel sektöre kiraya verilmeli. Genelde yönetici konumundaki yüksek maaþ alan kamu görevlilerinin faydalandýðý lojman sefasýný bir israf olarak görüyorum.

Herkese lojman saðlanamadýðý için kamu görevlileri arasýnda bir eþitsizlik yaratýlmýþ oluyor. Devletin lojmanlardan topladýðý komik kira gelirleri lojmanlarýn bakým, onarým, tadilat, kapýcý, güvenlikçi, personel giderleri ve müteahhitlik masraflarýný dahi karþýlamaya yetmiyor. Devletin ve kamu kurumlarýnýn halkla buluþmasý, kaynaþmasý için lojman hayatýna son verilmesi lazým.

Lojmanda ikamet biterse yöneticilerin halkla kaynaþmasýnýn önü de açýlmýþ olur. Lojmansýz köy ve mezra okulu kalmasýn bu bir ihtiyaçtýr çünkü. Kurumlarda müdür unvanýný taþýyan hemen hemen herkese, her kuruma araç ve lojman tahsis edilmiþ durumda.

Memurlarý en fazla rahatsýz eden konulardan birisi de birden fazla konutu olmasýna raðmen hala kamu konutunda oturmalarýna izin verilenlerdir. Eðer gerekli düzenleme yapýlmazsa bir memurun bin tane evi olsa dahi görev tahsisli konutta oturmasýna hiçbir engel olmayacak. Kamu vicdanýný rahatsýz eden mevzuatta deðiþiklik yapýlarak çözüm getirilmelidir. Bu yapýlmaz ise bari lojmanda oturamayan ve evi olmayan düþük ücretli memurlara konut yardýmý yapýlsýn…

 

Murat AKKUÞ

18.12.2019, Iðdýr

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Aralýk 2019 00:51

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.