Kürtlerin Romanlarý 'Mýrtývlar'

07 Mayýs 2019 15:03 / 1389 kez okundu!

 

 

Kürtlerin Romanlarý “Mýrtývlar” yeryüzünde "saf kan" denebilecek, genleri hiç karýþmamýþ son kuþak olabilir.

Kürtler genellikle Çingenelere Mýrtýv, Qereçî ya da Bengzade derler.

 

****

 

Kürtlerin Romanlarý “Mýrtývlar”

 

Kürtlerin Romanlarý “Mýrtývlar” yeryüzünde "saf kan" denebilecek, genleri hiç karýþmamýþ son kuþak olabilir.

 

Kürtler genellikle Çingenelere Mýrtýv, Qereçî ya da Bengzade derler.

 

Kendi aralarýnda evlilik yaptýklarý için Iðdýr’dan Batman’a hangisini görürseniz simadan Mýrtývlarýmýzdan olduðunu anlarsýnýz. Kürt kültürüne büyük katkýlarý olan Mýrtývlar ile her neden ise evlilikler yapýlmamýþ! Onlarda kendilerinden baþkalarýyla evlenmemiþler!  Ondan saf kan kalmýþlardýr.

 

Kürt coðrafyasýnda býraktýklarý imaj ile Mýrtývlar: Avcýlýk, þarkýcýlýk (Dengbejlik), yaban otlarý, mutfak eþyalarý ve çeyizlik satan, falcýlýk yapan, daðlamacýlýk (Dövme), sünnetçilik, diþçilik, çalgýcýlýk yapan, dilencilik yapan, Esmer tenli ve þehrin kýyýlarýnda çadýrlarda veya gecekondularda yaþayan müzisyen ruhlu fakir topluluklardýr. Son yýllarda yerleþik düzene geçenler çoðunluktadýr. Bizdekiler hep yerleþik yaþamdalar. Ve Kürtçe konuþurlar.

 

Asýl vatanlarý Hindistan’dan geldikleri söylenen, dünyanýn çeþitli yerlerinde yaþayan bu halktan kimselere Kürtler “Mýrtýv, Qereçî ya da Bengzade” derler. Genelde ise “Çingene” denir. Qereçî adý eskiden Hindistan’a baðlý olan günümüzde Pakistan sýnýrlarý içinde yer alan Karaçi kentini çaðrýþtýrmaktadýr.

 

Benim merak ettiðim ise þu; Kürtler neden Mýrtývlar ile evlilik veya kirvelik yapmazlar. Ortak ticaret yapmazlar! Mýrtývlar Kürt diline, müziðine ve genel kültürüne büyük hizmeti veriyorlar. Kürt dilini ve müziðini kendi kültürlerine, yaþamlarýna eklediler. Neden siyasette, sivil toplumda onlarý aramýza katmýyoruz? Kürdi kurumlarda neden Mýrtývlar yok?

 

Örneðin HDP nerede ise her milletten milletvekili, belediye baþkaný, belediye meclis veya il genel meclis üyesi yaptý. Nede

 

Mýrtývlar kahvelerde bile kendi aralarýnda oturup çay içip muhabbet ediyorlar. Onlarla neden ayný masalarý paylaþmýyoruz? Oysa onlar da bizim kadar Kürt artýk ve Kürtçe konuþuyorlar. 

 

Müziðimizi onlarýn kavallarýndan dinlemiyor muyuz? Oyunlarýmýzý onlarýn davul zurnalarý eþliðinde halaya durmuyor muyuz? En hüzünlü aðýdý onlar çalmýyorlar mý? En hareketli oyunda onlarýn çalgýlarýyla kanýmýz kaynamýyor mu? Ýyi günümüzde kötü günümüzde hep beraber deðil miyiz? kaçýmýzýn bir Mýrtýv arkadaþý var?

 

Bu çok maharetli ve candan insanlarýmýzla kaynaþmalýyýz. Sadece düðünlerimiz de deðil yaþamýn her alanýnda iç içe olmalýyýz. Davul, zurna ve mey gibi çeþitli enstrümanlarla müzik yaparak geçimlerini saðlýyorlar. Þimdilerde müziðimizi katleden internetten müzik çalan gruplara deðiþtik onlarý..! Oysa müziðimizi orijinalitesini bozmadan en iyi onlar icra ediyor.

 

Bazýlarý için söylüyorum; Dünyanýn sýnýr tanýmayan bu halkýna üvey evlat muamelesi yapmak doðru deðil. Onlar bizim kardeþlerimiz. Bizim Mýrtývlarýmýz, yalnýz býrakmayalým, ötekileþtirmeyelim. Yarýndan itibaren herkes onlarý gördüðü yerde çay içmeye davet edip, sohbet etsin. Ýç dünyalarýna insin. Orada nice güzelliklerin olduðunu göreceksiniz…

 

Murat AKKUÞ

05.05.2019, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.