Korsan Emlakçýlara Kim Dur Diyecek?

18 Aralýk 2019 01:30 / 833 kez okundu!

 

 

Emlakçý demek; emlak danýþmanlýðý konusunda eðitim almýþ, sertifikalý kiþilerdir. Yaptýðý iþlerle referans alabilen ve size yatýrým önerisinde bulunabilen vergisini ödeyen ofisi, adresi olan kiþidir. Bir de bunlardan farklý olarak ayaklý emlakçý diye tabir edilen korsan kiþiler var..!

 

****

 

Korsan Emlakçýlara Kim Dur Diyecek?

 

Emlakçý demek; emlak danýþmanlýðý konusunda eðitim almýþ, sertifikalý kiþilerdir. Yaptýðý iþlerle referans alabilen ve size yatýrým önerisinde bulunabilen vergisini ödeyen ofisi, adresi olan kiþidir. Bir de bunlardan farklý olarak ayaklý emlakçý diye tabir edilen korsan kiþiler var..!

Bir tarafta vergisini düzenli ödeyen kayýtlý ve güvenli emlak danýþmanlarý, diðer tarafta ise; “aðabey orasý o kadar etmez, ablacým bak þimdi” diye cümleye baþlayan size zaman ve para kaybettiren üstelik sizin üzerinizden ciddi paralar kazanmaya çalýþan korsan emlakçýlar!

Korsan emlakçýya 30 bin lira para cezasý cezasý! Devamýnda hapis cezasý var!

Kanunda, bu iþi gayri resmi yapanlara 9 bin lira ile 30 bin lira arasýnda para ceza, devam ettikleri tespit edildiðinde ise hapis cezasý öngörülüyor.

Valilik, Maliye, Tapu Müdürlükleri, Emniyet ve savcýlýk dur demelidir

Korsanlarla mücadeleyi kim yapacak? Resmî olanla olmayan bir mi olacak? Korsan emlakçýlara kim dur diyecek maliye mi? Emniyet mi? Odalar mý? Artýk biri dur desin. Resmi emlakçýdan çok korsan emlakçý ile doldu her yer. Kahvede daire arsa satýyor. Öyle yüzde 3 falanda deðil tuttuðunu artýk. Emlakçý kardeþim sabah gelsin ofisini açsýn, Gelen faturalarý yatýrsýn kirasýný ödesin, Personel çalýþtýrsýn sigortasýný bað kurunu ödesin maliyeye KDV’sini ödesin aracýn yakýtýný koysun stopajýný vergisini yatýrsýn artan zamanda da iþ yapsýn. Peki, iþi nasýl yapacak bu kadar korsan varken, Bakkalý manavý kýrtasiyecisi camýna kiralýk satýlýk afiþleriyle donatýrlarken. Maliyeci kardeþim hazýr ofisi kontrol etmeye gelirken bir de resmî olmayanlara bakýn bir zahmet.

Maliye, Emniyet ve savcýlýk tarafýndan tedbirler alýnmalýdýr. Tapu müdürlükleri bu þahýslarý bildirmelidir. Bu bir nevi usulsüz iþ takipçiliðidir. Korsan emlakçýlar içinde bunu ek iþ olarak yapanlar da var. Kamuda özel þirkette çalýþýp emlakçýlýk yapan memur, iþçi ve hademeler var.  

Korsan Emlakçýlar 444 0 189’a Ýhbar Edilmeli

Korsan emlakçýlara itibar edilmemesi gerekir, "Yasal olmayan yollarla emlak komisyonculuðu yapan korsan emlakçýlarýn Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý’nýn444 0 189 Ýhbar hattýna þikâyet edilmeleri halinde çýkar amaçlý emlak satýþý yapmaktan 9 binden ile 30 bin liraya kadar para cezasý var. Devam ederse hapis cezasý ile cezalandýrýlýrlar. Bu iþi yasal yapmayan korsan emlakçýlar devleti milyarlarca lira vergi kaybýna uðratýyor. Korsan emlakçýlar bu þekilde haksýz kazanç elde ettikleri gibi mesleðin itibarýný düþürmektedirler. Paralarý alýp ortadan kaybolanlar da var.  

Korsanlar Yasal Emlakçýlardan Fazla

Korsan çalýþan emlakçýlar yasal emlakçýlardan daha çok maalesef. Bu kiþilere hiçbir þekilde resmi evraklarýn teslim edilmemesi ve kaparo gibi ödemelerin yapýlmamasý lazým. Vatandaþlardan faiþ fiyatta komisyon alýyorlar. Bu durumlarda düzenlenen evraklarýnda kanuni yönden hiçbir geçerliliði yoktur. Oysaki yasal Emlakçýlardan kiralama, gayrimenkul satýn alma iþlemlerini yapmalarý hem satýcý, hem de alýcý açýsýndan menfaatlerinedir. Yapýlan tüm iþlemlerin ve düzenlenen evraklarýn hukuksal yönden geçerlidir.

Kahve köþelerinde ava çýkýyorlar!

Korsan emlakçýlar devlete hiç vergi ödemeden, hiçbir kurumsal hizmet üretmeden, kahve köþelerinde müþteri avýna çýkmaktadýrlar. Bu yöntemle konut hayali kuran vatandaþlarýn maðdur olmasý kaçýnýlmazdýr. Çünkü muhatap korsan emlakçýnýn adresi yoktur. Kahve köþelerinde ve kafetaryalarda emlakçýlýk yapýyorlar. Bu iþi yapan korsan emlakçý sayýsý ciddi boyutlara ulaþmýþtýr. Kayýtsýz ekonomi oluþturulmaktadýr.

Ev, iþ yeri, bahçe almak isteyen veya kiralamak isteyenler mutlaka sertifikasý olan, emlak ofisi olan, maliye kaydý olan emlakçýlarý tercih etsin. Ne sertifikasý ne de maliyede kaydý olmayan korsan emlakçýlar felaketiniz olabilir. Hayaliniz ve paranýz heba olmasýn. Emlakçý sana yeri gösterir beðenirsen resmî sözleþmeni yapar kredinle ilgilenir sen tapuyu alana kadar yanýndadýr ama korsanlarý telefonu kapattýðýnda kahve, kahve dolaþýp vay efendim kapora vardý vay efendim ev þöyleymiþ ararsýn da atý alan Üsküdar’ý çoktan geçmiþtir.

Kendinizi yasal emlakçýlarýn yerine koyun!

Empati kurun siz emlak danýþmanlýðý yapsanýz, verginizi ödeyip yasal evraklarýnýzla hizmet verseniz ve korsan emlakçýlar vatandaþlarý dolandýrýp hakkýnýzý gasp etse ne düþünürdünüz?

Korsan emlakçýlar satýþ fiyatýnýn çok üstünde fiyatlarla hem alýcýyý hem de satýcýyý dolandýrýyorlar

Korsan emlakçýlar pazarladýðý mülkün fiyatýnýn çok üzerinde bir fiyat ister ve alýcýnýn parasýna satýcýnýn ise mülküne ortak olur. Büyük emek harcayarak aldýðýnýz mülkü satarken, diþinizden týrnaðýnýzdan artýrarak biriktirip bir gayrimenkul alýrken paranýzý ve zamanýnýzý bunlara kaptýrýp zarara uðramanýn ne alemi var?

Tercih size kalmýþ. Yasal uzman bir gayrimenkul danýþmaný mý? Para ve zaman avcýsý korsan bir emlakçý mý?

 
Murat AKKUÞ
 
04.12.2019, Iðdýr
 

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Aralýk 2019 01:58

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.