Iðdýr'daki Azerbaycanlýlar Üzerine…

09 Þubat 2018 13:14 / 1241 kez okundu!

 

 

1992’de Dilucu sýnýr kapýsýnýn açýlmasýyla Azeri yurttaþlar ülkemize gelmeye baþladýlar. Derken mazot ticareti ile Nahçývan Dallas, Iðdýr megakent olma yoluna girmiþti. Bir süre sonra kartellerin devreye girmesiyle mazot ticareti bitirildi.

Ondan sonra da fuhuþ, kaçakçýlýk, vesaire suçlar baþ gösterdi. Iðdýr’da suça bulaþan Azerbaycan vatandaþlarýnýn haddi hesabý yok. Emniyet ve adli kayýtlar bize bunu gösteriyor. Fuhuþ bu suçlarýn baþýnda geliyor. Bunu Kavga, adam yaralama, adam öldürme, kaçakçýlýk, göçmen kaçakçýlýðý vesaire suçlar izliyor. Hatta Nahçývan eski gümrük müdürü 2013’te rüþvetten Kars’ta tutuklandý. Nahçývan ve Bakü’de ticaret yapýp servet yitiren vatandaþlarýmýzýn sayýsý da az deðil. Kimi parasýný alamadý, kimi de götürdüðü malý geri getiremedi. Bir yýðýnda sonuç alýnamayan ticari davalar mevcut. Bunun yanýnda Azerbaycan’da iþ yapabilen birçok vatandaþýmýz da var.

Maalesef geçtiðimiz hafta hepimiz Azerbaycan uyruklu Teymur R.’nin 17 býçak darbesiyle katlettiði Þefika Teyzenin acýsýyla irkildik. Iðdýrlýnýn yüreðini açtýðý, yardým ettiði 23 yaþýndaki katil suçunu itiraf etti ve tutuklandý. Daha önce de Azeri uyruklu bir genç bir kadýný öldürerek cezaevine girmiþti.

Þefika Haným teyzemize Allah’tan rahmet, kederli ailesine baþsaðlýðý diliyorum. Mekâný cennet olsun inþallah. Ülkemizde suça bulaþmýþ Azerbaycan yurttaþlarýnýn hatalarýný tüm Azeri kardeþlerimize mal etmemeliyiz. Her toplum içinde yanlýþ insanlar var.

Bu vakalar olurken Azerbaycan Kars Baþkonsolosluðu ve ona baðlý Iðdýr konsolosluðu Iðdýr’da kendi yurttaþlarý ile ilgileneceklerine yeni atanan kurum amirlerimizi ziyaret ediyorlar. O da her kurum amirini deðil, seçip gidiyorlar! Dernek, basýn, belediye ziyaretlerinde ise Kürt kökenli Türk vatandaþlarýný asla ziyaret etmezler. Sadece bir kez Haydar Aliyev parký için belediye teþrif ettiler. Ve ziyaretin bunun için olduðunun altýný çizdiler. Baþka bir ülkenin misyon þefi baþka bir ülkede ayrý gayrý oluþturma gayretinde olmamalýdýr. Bunu burada ziyadesiyle yapanlar var zaten..!

Azerbaycan diasporasý Hocalýyý, Karabað’ý býrakýn Türkiye’ye ve dünyaya anlatmayý, Iðdýr’mýza dahi kendilerini anlatamýyorlar. Türk ve Kürt yurttaþlarýmýza son derece mesafeliler. Bu durum Azeri yurttaþlarýmýz içinde kýsmen geçerlidir. Azeri kardeþlerimiz arasýnda da diyaloglarý bir elin parmak sayýsýný geçmez. Belli bir iki dernek var. O derneklerinde yalnýzca baþkanlarýyla muhataplar. Dernekteki diðer kiþiler ne olup bittiðini bilmezler!

Konsolosluk ilk açýldýðýnda gazetemize iadeyi ziyarette bulunmuþlardý. Ýlgimizi ayný ölçüde sürdürmemize raðmen her nedense daha sonra diyaloðu býçak gibi kestiler. Azerbaycan konsolosluðu ziyaret ve diyaloglarýný hangi kriterlere göre yapýyor bilemiyorum?

Birine gidip birine gitmeyerek soru iþareti yaratacaðýnýza kendi vatandaþlarýnýzý ziyaret edip dertlerine derman olmanýz daha doðru olmaz mý? Hamal pazarýnda iþ bekleyen insanýnýza iþ, aþ imkâný sunamaz mýsýnýz? Suç iþleyenleri rehabilite edemez misiniz? Iðdýr’daki konsolosluðunuzun bir arkasýndaki apartmanýn tamamý ülkenizin kadýnlarý kiralamýþ. Ýçkili restoranlar hariç benzer birçok apartman ve ev var. Ziyaret edip neden buradasýnýz? Size nasýl yardýmcý olabiliriz?  Onlara iþ bulma veya geçinebilecekleri kadar maaþ baðlamayý düþündünüz mü?  Ýlgili kurumlarýnýza bunlarý rapor ettiniz mi?

Iðdýr’da çalýþma izni olmadan kaçak çalýþan yüzlerce Nahçývanlý var. Bunlarýn baþýnda kapýcýlar ve vasýfsýz iþçiler geliyor. Geçen yýl Tebrizli bir dostumun kömür satýþýna yardýmcý oldum. Nahçývanlý bir kaç kapýcý bize gelerek “Elimizde bu kadar apartman var. Bize ton baþýna 40 lira vermezseniz, Ýran kömürü kötü, yanmýyor deriz. Sattýrmayýz. Fakat parayý verirseniz kömürü sizden aldýrýrýz” dediler. Kabul etmedik ve dediklerini yaptýlar. Azerbaycanlý kapýcýlarýn böyle organize çalýþmalarýna da þahit olduk. 

Geçen gün kayýp ilaný için gelen apartman sakini bir bayan belediyeden su faturasýný yatýrmaktan geldiðini söyledi. Ve Belediye yetkilisinin kendisine siz bu apartmana girmeden önce kimse su parasý vermiyordu. Siz gireli su parasý düzenli ödeniyor” demiþ. Bu derece de dürüst olan bu insanlar birçok daireyi de satýn almýþ durumdalar. Ne yaptýklarý, nasýl para kazýndýklarý beni ilgilendirmez. Turisttirler sonuçta. Avrupalý ülkemize gelip her türlü rezilliði yapýyor, turist deyip hayranlýkla izliyor iken, benim bu kardeþlerimize diyecek bir þeyim olmaz. Öyle bir yetkim de yok. Yetkinin kimde olduðu bellidir.

Birileriniz, daðýlan yuvalar, hastalýklarla heba olan yaþamalar, her ay Western Union ve PTT ile yurt dýþýna çýkan paralar diyebilir. Her akþam Ýran’dan ve çevre illerden Iðdýr’a gelen yerli döviz demeyeceðim, çünkü o da beni ilgilendirmez. Herkesin aklý baþýnda sonuçta! Herkes kendi tercihini kendisi yapar…  

 

Murat AKKUÞ

08.02.2018, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.