Iðdýr Üniversitesi'nin Bölgeye ve Þehre Katkýlarý

27 Nisan 2019 15:50 / 1256 kez okundu!

 

 

2008 yýlýnda Aðrý Daðý’nýn eteklerinde kurulan Iðdýr Üniversitesi, kurulduðu günden bu yana bilime ve insanlýða hizmet etmeyi kendisine amaç edinmiþ, bilimsel üretim merkezlerinden biri olarak bu amaca en büyük katkýyý sunan üniversitelerden biri olmuþtur.

 

****

 

Iðdýr Üniversitesi'nin Bölgeye ve Þehre Katkýlarý

 

2008 yýlýnda Aðrý Daðý’nýn eteklerinde kurulan Iðdýr Üniversitesi, kurulduðu günden bu yana bilime ve insanlýða hizmet etmeyi kendisine amaç edinmiþ, bilimsel üretim merkezlerinden biri olarak bu amaca en büyük katkýyý sunan üniversitelerden biri olmuþtur.

Sermayesini akýl ve bilimden alan Iðdýr Üniversitesi; ülkemizin en doðusunda, üç ülkeye komþu, sýrtýný Aðrý Daðý’na dayayan bir konumda bulunmaktadýr. Böylesine jeopolitik ve jeostratejik bir noktada bulunan Iðdýr Üniversitesinin varlýðý, hiç þüphe yok ki uluslararasý sosyo kültürel açýdan hem ülkemiz için, hem de bölgemiz ve þehrimiz için son derece önemlidir.

5 farklý yerleþke üzerinde hizmet veren Iðdýr Üniversitesi; Iðdýr’ýn Aralýk Ýlçesinde bulunan Tarýmsal Uygulama ve Araþtýrma Merkezi, Enerji Köyü, Tuzluca ve Aralýk'ta bulunan MYO Binalarý, Þehit Bülent Yurtseven ve Karaaðaç Kampüsü ile 95 adet lojmaný muhtevi tesisi bünyesinde bulundurmaktadýr.

Bugün gelinen noktada 8 bine yaklaþan öðrenci sayýsýyla, lisans bölümlerinde % 88, ön lisans programlarýnda ise % 95 doluluk oraný olmak üzere Ülkemizde bulunan üniversiteler arasýnda hýzla yükselen bir grafiðe sahiptir.

2019 yýlý itibariyle her 23 öðrenci için bir akademik personelin görev yaptýðý Iðdýr Üniversitesinde, toplam 361 akademik personel bulunmaktadýr. Bunlarýn, 19’u Profesör, 16’sý Doçent, 134 Dr. Öðr. Üyesi, 103 Öðretim Görevlisi, 89 Araþtýrma Görevlisi unvanlarýnda görev yapmaktadýr... Ayrýca üniversite bünyesinde 201 idari personeli görev yapmaktadýr.

Yurt dýþýndan özellikle Kanada ve farklý ülkelerden gelen güçlü akademik kadrosuyla alanlarýnda uzman isim yapmýþ öðretim üyelerini bünyesinde istihdam etmektedir.

Yine 2019 yýlý itibariyle 7 Fakülte, 3 Enstitü, 2 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, 18 Araþtýrma ve Uygulama Merkezi ile bölge üretimine ve istihdamýna sosyal ve ekonomik bakýmdan deðer katmaya devam etmektedir. Özellikle Enstitülere baðlý olarak lisansüstü eðitim seviyesinde bir model yaratma misyonuyla hareket eden Iðdýr Üniversitesi; 7 Doktora, 29 Yüksek lisans olmak üzere toplamda 36 lisansüstü eðitim programýyla yoðun eðitim faaliyetlerine devam ettirmektedir.

Yayýn performansýna bakýldýðýnda da büyük bir baþarý trendi izleyen Iðdýr Üniversitesi, 2009-2019 yýllarý arasýnda 300’e yakýn uluslararasý yayýn çýkarmýþtýr. Iðdýr Üniversitesi'nin ulusal ve uluslararasý durumuna bakýldýðýnda ise; tamamlanmýþ 3 TUBÝTAK projesi ve 82 BAP projesi; yürürlükte olan 3 TUBÝTAK ve 81 adet BAP projesi bulunmaktadýr. Ayrýca son 1 yýlda çok sayýda patent baþvurusu yapan Iðdýr Üniversitesi; 3’ü Sanayi Ýþbirliði Projesi, 3’ü de uluslararasý olmak üzere 6 adet patent projesini halen devam ettirmektedir. SERKA ve DAP gibi Bölgesel Kalkýnma Ajanslarý ile yakýn iþbirliði içerisinde olan Iðdýr Üniversitesi, bölge kalkýnma ajanslarýyla birlikte 5 adet önemli projenin de ortaðý durumundadýr.

Son 1 yýlda 25 devlet üniversitesi arasýnda uluslararasý yayýn ölçüm indekslerine göre 60 basamak yükselerek hýzla üst sýralara çýkmayý baþarmýþtýr.

17 ülkeden 175 öðrenciye kucak açýp bünyesine katan Iðdýr Üniversitesi, bugüne kadar yurt dýþý üniversiteleri ile 69 iþbirliði anlaþmasýný gerçekleþtirmiþtir.

Günümüzde güçlü akademik kadrosu sayesinde Beden Eðitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) alanýnda bölgede en çok tercih edilen Üniversitelerden biri olma baþarýsýný elde etmiþtir.

Hayata Geçirilen Projeler

Yakýn zamanda DAP’ýn desteðiyle kurulumu tamamlanan ve bölge üniversiteleri arasýnda rol model olan izlenen 500 Kw’lýk Güneþ Enerjisi Santrali (GES) ile Iðdýr Üniversitesinin elektrik gideri 3 milyon tl’den 2 milyon tl’ye indirilmiþtir.

Bölgede yoðun olarak yapýlan hayvancýlýk faaliyetlerinin desteklenmesi ve iyileþtirilmesi amacýyla kurulan Hayvan Hastanesi ile hayvan ölümlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda hastane bünyesinde bulunan görüntüleme merkezi, cerrahi müdahale birimleri ve hayvan ambulansý ile mikrobiyolojik hastalýklarýn teþhisi ve jinekolojik müdahalelerin yapýlmasýna olanak saðlayan güçlü alt yapýnýn kurulmasý saðlanmýþtýr.

Bölge çiftçilerinin eðitilmesi ve daha iyi koþullarda tarým faaliyetlerinin yapýlabilmesi amacýyla Çiftçi Eðitimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezi kurularak çiftçilere bilinçli tarým yapabilmeleri için çeþitli eðitimler verilmeye baþlanmýþtýr.

Yine saðlýk alanýnda önemli yatýrýmlar yapmaya devam eden Iðdýr Üniversitesi, Saðlýk Meslek Yüksekokulu bünyesinde benzerine az rastlanan Saðlýk Simülasyon Laboratuvarýný kurarak, öðrencilerin uygulamalý eðitim almalarý yönünde önemli bir projeyi ülkemizde hayata geçirmiþtir.

Güçlü teknolojik altyapý cihazlarýyla Araþtýrma Laboratuvarý ve Uygulama Araþtýrma Merkezinde toprak, su ve gýda analizleri yapmaya devam etmektedir.

Ayný þekilde Sivil Havacýlýk Kabin Hizmetleri Programý ile Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði Programýnda eðitim gören öðrencilerin havacýlýk sektöründe deneyim kazanmalarý amacýyla bölgede ilk ve tek olma özelliðine sahip Mock-Up sýnýfý kurulmuþtur.

Müzesi bulunmayan Iðdýr’ýn bölgeye ait sahip olduðu kültürel miras ve deðerlerin Iðdýr Üniversitesi Rektörlüðündeki kurulumu tamamlanan müzede sergilenmesine baþlanmýþtýr.

Ayrýca yöreye ait ürünlerin coðrafi iþaretlerinin alýnmasý için çeþitli baþvurular yapýlmýþ; Taþ Köfte ve Iðdýr Kayýsýnýn coðrafi iþareti alýnarak tescillenmiþtir. Öte yandan Omaç Aþý, Bozbaþ gibi geleneksel yemekler ile Süper Domates, Al Alma ve Kadýkýþlak Üzümü gibi ürünlerin tescillenmesi amacýyla deðerlendirmesi de halen yapýlmaktadýr.

Yörenin toprak, su ve saðlýk haritalarýný ortaya çýkarmayý baþaran Iðdýr Üniversitesi; maden, bitki ve yer altý sularýnýn keþif noktalarýný belirlemiþtir. Bu kapsamda Iðdýr hinterlandýnda 2 adet sýcak su kaynaðýnýn çýkarýlma ruhsatýný elde etmiþtir.

Þehit Bülent Yurtseven Kampüsünde bulunan Çaðrý Merkezinin kurulumu tamamlanmýþ, bölgedeki iþsizlik sorununu ortadan kaldýrmak amacýyla çok sayýda insan istihdam edilmiþtir.

Urfa Göbekli Tepe'yi ortaya çýkaran arkeolog grubu bünyesinde istihdam eden Iðdýr Üniversitesi; Demirçað, Urartu ve Ani Harabeleri ile ilgili arkeolojik kazý çalýþmalarýný devam ettirmektedir.

Bölgenin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Yapýsýna Destek Veren Projeler

Son 1 yýl içerisinde 50’den fazla istihdam olanaðý yüksek yeni bölüm ve program açan Iðdýr Üniversitesi, artan öðrenci sayýsýyla birlikte Iðdýr iline ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda önemli katkýlar saðlamayý kendisine amaç edinmiþtir.

Yöreye eko saðlýk turizmi alanýnda katký sunmak için Tuzluca’da yer alan Tuz Maðaralarýnýn iþletme dýþý kalan bölümlerini ajans destekleriyle ekonomiye kazandýrmýþtýr.

Bu kapsamda bölge sakinlerinin sorunlarýna eðilen ve ihtiyaçlarýna cevap vermek için yoðun bir mesai ve çaba harcayan Iðdýr Üniversitesi; vatandaþlarýn daha iyi koþullarda saðlýk hizmetlerinden faydalanmasý için Týp Fakültesinin kurulmasý çalýþmalarýna baþlamýþtýr. Ayrýca Hukuk, Saðlýk, Veterinerlik ve Eðitim Fakültelerinin açýlmasý amacýyla Yüksek Öðretim Kurulu’na (YÖK) baþvuru yapmýþtýr.

Bölge ekonomisini canlandýrmak için Ýpek Böceði Yetiþtiriciliðine baþlayan Iðdýr Üniversitesi, Mantar Üretim Teknolojileri Tesisinin kurulmasý için giriþimlerine devam etmektedir. Sýcak su ile ayrýk otlarýn öldürülmesi iþlemi gerçekleþtirilmiþ, Kinoa, Chia, Antep Fýstýðý ve Trüf Mantarý gibi katma deðeri yüksek ürünlerin yetiþtirilmesi için de çalýþmalar baþlatýlmýþtýr.

Öte yandan Ýnþaat ve Makine Laboratuvarýn kurulumu, kampüs camii projesi, çiçek seralarý, peyzaj alaný düzenleme projesi, sýfýr atýk kampüs projesi, paletli araç üretimi, 3D Cihazý, çiçek seralarý, robotik kodlama, seramik, kök boyalý ahþap ve halý, tuz lambasý üretimi gibi birden çok proje ile Iðdýr ilinin ve bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal yapýsýna destek vermektedir. Ayrýca üretilen ürünlerin satýþý yapýlarak Iðdýr Üniversitesi'nin maddi ihtiyaçlarýný karþýlamak amacýndadýr.

Adeta bacasýz bir fabrika olan Iðdýr Üniversitesi, bölgeye aylýk 10 milyon TL tutarýnda bir finans kaynaðý ve katma deðer saðlamaktadýr.

Kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel sektör ve vatandaþlara 7/24 hizmet veren Uygulama Oteliyle turizm aðýrlama ve konaklama alanýnda örnek sayýlabilecek bir üniversite modeli yaratýlmýþtýr. Ýndekslerde ve beðeni oranlarýnda üst sýralarda yer alan Iðdýr Üniversitesi Uygulama Oteli, hem Turizm Fakültesi öðrencilerine uygulamalý eðitim olanaðý sunmakta hem de vatandaþlara hizmet vererek sosyal sorumluluk hizmeti gerçekleþtirmektedir...

 

Murat AKKUÞ

26.04.2019, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.