Ayasofya Kilise Olarak Ýnþa Edilmiþtir

27 Temmuz 2020 12:07 / 3180 kez okundu!

 

 

Ýstanbul’da pek çok camii var. O camiler bile yeterli dolulukta deðil. Bence Ayasofya müze olarak kalmalýydý. Aya Sofya bir Hýristiyan azizin ismidir. Kilise olarak yapýlmýþtýr. Ben þahsen orada namaz kýlmam. Gider Kuþkonmaz Camide kýlarým.

 

****

 

Ayasofya Kilise Olarak Ýnþa Edilmiþtir

 

Ayasofya çok uzun tarihi olan bir kilisedir. Bizans Ýmparatoru I. Justinianus tarafýndan, 532-537 yýllarý arasýnda yaptýrýlmýþtýr. Yapýlýrken cami olarak deðil kilise olarak inþa edilmiþtir.

 

Bir süre camiye dönüþtürülse de Cumhuriyetten sonra 1935 yýlýnda müze yapýlmýþtýr. Müze yapýlmasý bence Doðru bir uygulama idi. 

 

Ayasofya Danýþtay kararýyla tekrar Diyanet iþlerine devredilmiþ oldu. Bu milletin tarihinde baþka inançlara saygý gösteren bir kültür ve inanç vardýr.

 

Ayasofya'nýn yýlýk yaklaþýk 370 milyon TL turizm geliri olduðu belirtiliyor. Þimdi her Cuma kapýnýn önünde dilenenler ile kutularla yardým isteyenler olacak.

 

“Ýbadete açýldý namaz kýlabileceðiz” söylemi doðru deðil ki zaten Ayasofya’da namaz kýlýnýyordu.

 

Hem, Ayasofya’da namaz kýlýnarak cennete de gidilmez. Olan bitenler siyasi bir manevra olarak okumak mümkün. Neden bugüne kadar beklenildi?

 

Ýstanbul’da pek çok camii var. O camiler bile yeterli dolulukta deðil. Bence Ayasofya müze olarak kalmalýydý. Aya Sofya bir Hýristiyan azizin ismidir. Kilise olarak yapýlmýþtýr. Ben þahsen orada namaz kýlmam. Gider Kuþkonmaz Camide kýlarým.

 

Kutsal kitabýmýz Kur'an-ý Kerim, semavi dinlerin ibadethanelerini olduðu þekliyle muhafaza etmeyi emrediyor.

 

Hac Suresi 40 Ayette: O mü’minler, tamâmen haksýz yere ve sýrf “Rabbimiz Allah’týr” dedikleri için öz vatanlarýndan çýkarýldýlar. Eðer Allah insanlarýn bir kýsmýnýn kötülüðünü diðer bir kýsmýnýn eliyle savmasaydý, içlerinde Allah’ýn ismi çokça zikredilen manastýrlar, kiliseler, havralar ve mescitler yýkýlýp giderdi. Allah, kendi dinine yardým edenlere elbette yardým edecektir. Çünkü Allah mutlak kuvvet sahibidir, her iþte üstün ve mutlak galiptir.” Buyruluyor.

 

Ayasofya bir egemenlik meselesi falan da deðildir. Elbette bu ülkenin bir parçasýdýr. Ve bu ülkenin idarecileri kullanýmý hakkýnda istedikleri gibi karar verebilirler.

 

Ancak, baþkalarýnýn ülkelerindeki camileri yýkýp ya da baþka þekilde kullanýma açtýklarýndan söz edilirken, Ayný þeyi yapýyor olmak ile onlarýn yaptýðý yapýlmýþ olmuyor mu?

 

Ýyi, o zaman Sümela Manastýrýný da Kuran kursu yapalým...! Ya da Van Akdamar’daki Kiliseyi de yatýlý imam hatip lisesi yapalým! Iðdýr Ulu Camiinin yerinde de eskiden Ermeni kilisesi vardý, yýkýp yerine cami yapmadýk mý?

 

Murat AKKUÞ

27.07.2020, Iðdýr

 

Son Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2020 12:24

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.