8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü'nün Tarihçesi

09 Mart 2018 10:28 / 1083 kez okundu!

 

 

Her yýl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadýnlar Günü aslýnda tüm dünyada “Dünya Emekçi Kadýnlar Günü” olarak kutlanýyor.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü ilk kez 1921 yýlýnda "Emekçi Kadýnlar Günü" olarak kutlanmaya baþlandý.

8 Mart Dünya Kadýnlar Günü Tarihçesi ise þöyledir: ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasý... Çok aðýr çalýþma koþullarý, çok uzun iþ günleri ve buna karþýn çok düþük ücretler. Koþullarýn her geçen gün daha da dayanýlmaz hale gelmesi, kadýn iþçilerin artýk tahammül sýnýrýný zorlamaya baþladý.

Greve çýkma kararý alan kadýnlar, taleplerini de açýkladýlar: “Daha iyi koþullarda çalýþmak, 10 saatlik iþ günü, eþit iþe, eþit ücret...” 40.000 dokuma iþçisi daha iyi çalýþma koþullarý talebiyle greve baþladý. Bu sýrada çýkan olaylar sýrasýnda fabrika içinde þüpheli bir yangýn baþladý. 129 kadýn, yangýnda hayatýný kaybetti...

Takvimler 8 Mart 1857’yi gösteriyordu. Ýþçilerin cenaze törenine 10.000'i aþkýn kiþi katýldý. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, bu olayýn ardýndan 8 Mart’ýn Dünya Emekçi Kadýnlar Günü olarak anýlmasýný öneri olarak sundu ve öneri oy çoðunluðuyla kabul edildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve Ýsviçre’de anýldý. Anmalarýn 8 Mart olarak deðiþtirilmesine 1921'de Moskova'da düzenlenen 3. Uluslararasý Kadýnlar Konferansý'nda karar verildi.

ABD'de de ise 1960’lý yýllarda anýlmaya baþlandý. Birleþmiþ Milletler, 66 yýl sonra 8 Mart'ý 'Dünya Kadýnlar Günü' olarak kabul etti.

Kadýn özgürleþtikçe toplum özgürleþir. Toplum özgürleþtikçe hayat güzelleþir.

Bütün kadýnlarýn 8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Gününü kutluyor, eþitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaþam sürmelerini diliyorum.

 

Murat AKKUÞ

08.03.2018, Iðdýr 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.