Mülteciler Günü'nde şiirler ve şarkılar ayrımcılığa karşı okundu

28 Haziran 2019 10:29  

 

Mülteciler Günü'nde şiirler ve şarkılar ayrımcılığa karşı okundu

İzmir'de düzenlenen Dünya Mülteciler Günü etkinliğinde şiirler ve şarkılar ayrımcılığa karşı okunurken mültecilerle dayanışmayı arttırma çağrısı yapıldı. 

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Dünya Mülteciler Günü kapsamında 20 Haziran'da bir etkinlik düzenledi. Kültürpark Ahşap Sahnede gerçekleşen etkinlikte mülteciliğin hak olduğu vurgulanarak Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere koyduğu çekincenin kaldırması ve Avrupa dışından gelenlere mültecilik statüsünü vermesi istendi. Etkinlikte dile getirilen bir diğer talep ise yerel yönetimlerin mültecilerle ilgili kararlarında hemşehri hukukunun uygulaması. 

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Konak Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, ilk olarak dün İstanbul Büyükçekmece'de iş cinayetinde yaşamını yitiren 4 mülteci işçiyi andı ve sadece 2019 yılında iş cinayetlerinde 53 mültecinin öldüğünü hatırlattı. Mültecilerin aldığın yardımların çarpıltıdığını belirten Hüsünbeyi, mültecilerin en ağır koşullarda ölümüne çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi. 

'Mülteciler için de hemşehri hukuku uygulansın'

Kentlerin, vatandaş olsun olmasın içinde yaşayan herkesin olduğunu belirten Hüsünbeyi "Belediye Kanunumuzun 13. maddesi kentte yaşayan herkesin hemşehri olduğunu söyler. Hemşehrilerin belediye hizmetlerinden yararlanma hakkı, karar süreçlerine katılma hakkı vardır. Açık ki bu hak mültecileri de kapsar. Mültecilere ve özellikle Suriyelilere karşı, Siyasi çevrelerin, bazı basının ve bir kısım belediyelerin yaptığı ayrımcılığı kabul edilemez buluyoruz" dedi. Hüsünbeyi konuşmasını ayrımcılığa karşı mültecilere dayanışmayı arttırılması çağrısı yaptı. 

  

Suriyeli mülteciler: Biz de varız

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Muhammed Salih Ali de göç etmenin ve mülteciliğin bir tercih olmadığının altını çizdi. 'Biz de varız' diyen Salih Ali toplumun bir parçası olmak istediklerini dile getirdi. Salih Ali "Mülteciler herhangi bir konuda yük değildir. İnsanlar bize tepki göstermeden önce bizi anlamaya çalışsınlar. Zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyoruz. Biz de İzmir'e yeni bir kültür getirdik ve birlikte yaşamak istiyoruz" dedi. 

Telli: Mülteciler de bu ülkenin kültürüne katkıda bulunacak

Etkinliğin onur konuğu Şair Ahmet Telli ise ailesinin mülteci olduğunu belirterek şunları söyledi "Sürgünlüğün ve mülteciliğin en ağır koşullarını yaşayarak Türkiye'ye gelen burada kökleşen bir halkın çocuğuyum. Halkımın bu duygusunu yazımla sözümle anlatmaya çalıştım. Sizler de geldiğiniz kültürün ezgileri ile sözleri ile elbette bu ülkenin kültürüne katkıda bulunacaksınız". 

Türkçe ve Arapça sunumların yapıldığı etkinlikte Halkların Korosu, Suriyeli Mülteciler Korosu, Ahura Ritim Topluluğu ve İzmir Müzisyenler Derneği sahne alırken Türkiyeli, Suriyeli, Iraklı, ve Filistinli şairler de şiirlerini okudu. 

Öykü Arin de unutulmadı

Etkinlikte eş zamanlı olarak çocuklar için de oyun atölyeleri düzenlendi. Öykü Arin de unutulmadı. Alana Öykü'nün fotoğrafının da olduğu ve 'Sevgili Öykü seni seviyoruz. Seneye birlikte oyun oynayacağız' yazılı pankart da asıldı. Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, Sağlık Bakanlığına Mültecilerin de bağış yapabilmesi için dilekçe vermişti.

Etkinlik sonucunda katılımcılar ve Suriyeli mülteciler alandaki çöpleri topladı.

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0