Muhteşem Yüzyıl'ın yapımcısından gözdağı niteliğinde ihtarname...

23 Ağustos 2011 14:38  

 

Muhteşem Yüzyıl'ın yapımcısından gözdağı niteliğinde ihtarname...

Sesonline.Net'in internet medyasında, sosyal paylaşım sitelerinde ve gazetelerde yer alan Muhteşem Yüzyıl'ın çekimlerinde kıyım' başlıklı haberinin kamuoyunda yankılanması ve protesto kapsamında, imza kampanyaları açılması üzerine, dizinin yapımcısı TİMS Prodüksiyon şirketi, hak savunucusu gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan'ı hedef alan, gözdağı vermeye yönelik bir ihtarname yayınladı.

TİMS Prodüksiyon Film ve Organizasyon Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. vekili Av. H.Oğuz Müftüoğlu imzasıyla gönderilen ihtarnamede, haberin yayından kaldırılması ve hayvan hakları örgütlerince başlatılan imza kampanyalarının sonlandırılması talep edildi.

Sesonline.Net, haberin gerçekleri yansıttığını, haberin arkasında durduklarını, insan türünün, kâr, daha fazla kâr güdüsüyle canlı türlerine yönelik hak ihlalerini ve vurdum duymaz uygulamalarını teşhir etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Sesonline.Net'e bir açıklama yapan İstanbul Barosu, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Hülya Yalçın da, Sesonline.net'in haberinin gerçekleri yansıttığını vurgulayarak, sunları söyledi: "Ben bu güne kadar hiç bir hayvan hakkı ihlali şüphelisinin ortaya çıkıp da mertçe 'evet ben böyle bir hata yaptım' dediğine şahit olmadım. Ülkemizdeki hayvan hakları ihlalleri ve önlemlere objektif bir açıdan baktığımız zaman setteki hayvanların zaten mutlu, sağlıklı ve iyi durumda olduğunu düşünebilmek mümkün değildir..."

Haberle ilgili olarak Muhteşem yüzyıl'ın yapımcısı TİMS Prodüksiyon'un haberde söz edilen at ölümlerini kabul ettiği açıklaması şöyle:


Sayın Yalçın Ergündoğan;

21.08.2011 Pazar günü, sesonline.net adlı internet sitesinde; “Aç, susuz çalıştırılan atlar ölüyor: Muhteşem Yüzyıl'ın çekimlerinde kıyım” başlıklı, gerçeklerin kasten çarpıtıldığı, karalama amacına yönelik bir yazı yayınladığınız hususları tespit edilmiş bulunulmaktadır.

“Yaşam Savunusu” adlı kitabınızdan bölümlere de yer verilen yazınızda; müvekkilim: TİMS Prodüksiyon Film ve Organizasyon Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.ne ait “Muhteşem Yüzyıl” adlı televizyon dizisinin çekimleri sırasında “hayvan katliamı” yapıldığını, “atların ağır ve ilkel koşullarda çalıştırılması nedeniyle 3’ünün de bu koşullara dayanamayarak öldüğü”nü, set çalışanları ve oyuncular yanı sıra bu olayları duyan hayvan hakları savunucularının bu ölümlere tepki gösterdiklerini, bu nedenle protestolar oluştuğunu öne sürdüğünüz, hatta İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ve bazı derneklerin; "... ‘dizi filmin çekiminde hiç bir masraftan kaçınılmazken, atların ağır koşullarda, aç, susuz çalıştırılmasına yönelik’ tepki göstererek, Hayvanları Koruma Yasası nezdinde de yasal girişimde bulunacaklarını ifade etti...”klerini iddia ettiğiniz, yazınızı; 5846 sayılı FSEK.na ve Markalar Hakkındaki KHK.ye aykırı bir şekilde izinsiz kullandığınız tescilli logomuz ve olayla en ufak bir ilgisi olmayan kanlar içerisinde yatan bir at fotoğrafı ile süslemeye, bununla da yetinmeyip Edirne Valiliği başta olmak üzere bazı resmi kurumları ve sivil toplum örgütlerini haksız şekilde kışkırtmaya çalıştığınız, bu amaçla okuyucuları yanıltarak imza kampanyası adı altında sosyal linç girişimine tevessül ettiğiniz gözlemlenmiştir.

Sayın Muhatap; alanında bir numara olan ve geçtiğimiz yılı vergi rekortmeni olarak tamamlamış bulunan müvekkilim, yalnızca insanlar için değil, emeği geçen tüm canlılar için en iyi çalışma koşullarını sağlamayı amaç edinmiştir. Bildiğiniz üzere dönem filmi tabir edilen bir dizi çekilmektedir. Senaryo gereği at kullanılmaktadır. Sinema sektöründe bu tür sahneler için aracılık eden kişi ve şirketler mevcuttur. Yapımcı, gereksinimini bu kişilere iletir. Onlar da ihtiyacın şekline, sayıya vs göre gerekli irtibatları sağlarlar. Bu tür faaliyetler için genellikle Erzurum, Sivas ve Uşak yöresinden at temin edilmektedir. Müvekkilimin irtibat kurduğu kişiler; iddia ettiğiniz gibi ucuz olduğu için değil, çekim mahalline nispeten yakınlığını da gözeterek Uşak yöresini tercih etmişlerdir. Atlar, çekim yerine müvekkilim tarafından değil, sahiplerinin nezdinde, bu kişiler tarafından nakledilmiştir. 16.08.2011 günü gerçekleştirilen nakilleri sırasında da maalesef aracın ön kısmı şarampole düşmüş ve 2 at telef olmuştur. Duyulduğunda müvekkilim şirket yetkililerinin de yüreklerini burkan olayda bir dahlimiz bulunmamaktadır. Zira, bir kez daha vurgulamak gerekirse, nakliye müvekkilim tarafından gerçekleştirilmemiştir. Çeşitli isnatlarda bulunduğunuz çekimlere gelince; çekimler sırasında at sahipleri ve binicileri başlarında bulunmaktadır. Yazdıklarınızın aksine hayvanların dinlenmesi için üstü kapalı sundurmalar mevcut olup, dahası; çekim mahalline 600 metre mesafede gölet bulunmakta, hayvanlar burada serinletilmektedir. Bununla da yetinmeyen, çekimlere başlamadan ambulans ve itfaiye temini için girişimlerde bulunan müvekkilim; ayrıca Belediye’den veteriner talebinde bulunmuştur. Maliyetten söz ettiğiniz için belirtmek gerekirse bu sahneler için müvekkilim 4’ü Çekoslovakya’dan, 6’sı Ukrayna’dan olmak üzere yurt dışından 10, Sivas’tan 6 binici, İstanbul’daki dublörlük okulundan ise 5 kişi getirtmiştir.

Yukarıda özetlendiği üzere gerçek dışı isnadlarla müvekkilimin ticari itibarını zedelemiş bulunmaktasınız. Belirtilen nedenlerle; işbu uyarının tarafınıza ulaşması üzerine öncelikle FSEK. ile Markalar Hakkındaki KHK.ye aykırı olarak kullandığınız eserle ilgili logo ve görseli ve keza, müvekkilimle ve olayla hiçbir ilgisi olmayan teşhir ve istismar ettiğiniz, zavallı hayvanın naşına ait fotoğrafı, başka yayın organları tarafından hatalı alıntı yapılmasına sebebiyet verilmemesini de gözeterek derhal kaldırmanızı, haksız bir şekilde başlattığınız imza kampanyasına son vermenizi, aksi taktirde; aleyhinize her türlü yasal takibatın başlatılacağını ihtaren bildiririm.

TİMS Prodüksiyon Film ve Organizasyon
Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Vekili
Av. H.Oğuz Müftüoğlu

__________________________________________________


"Doğanın da hayvanların da ne kendilerini savunacak
'avukatları', ne çıkarlarını koruyacak 'sendikaları', ne de 'oy hakları' var. Tam da bu nedenle; tüm canlıların 'yaşam haklarını' savunan, onlarla birlikte, yaşamı eşit ve adilce paylaşabilmek için, 'türcülüğü' reddeden bir noktadan baskı ve sömürüye karşı çıkan duyarlı insanlara çok iş düşüyor... Unutmayalım, DÜNYA YALNIZ BİZİM DEĞİL..."

[Gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan'ın 'YAŞAM SAVUNUSU' kitabından...]

* * *

» 5199 SAYILI 'HAYVANLARI KORUMA KANUNU' MADDE:10

Hayvanların ticarî amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tâbidir. Bu izne ait usul ve esaslar ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Bir hayvan; acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde, film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılamaz.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0