ÇOCUKLARIN KARNESÝ DEÐÝL ONLAR, SÝZÝN…

29 Ocak 2011 02:02 / 2468 kez okundu!

 


Yetiþkinlerin sýnýflandýrdýðý, alt alta sýraladýðý derslerde çocuklarý etiketleme/damgalama iþine de eðitim diyoruz. Böyle eðitimi alýn baþýnýza çalýn. O karneler, karnelerdeki notlar çocuklarýn deðil, siz yetiþkinlerin. Baþarýsýz ve yetersiz olan çocuklar deðil, biz yetiþkinleriz.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Bugün okullar yarýyýl tatiline girdi. Çocuklara karneler verildi.

Rümeysa ilköðretim birinci sýnýf öðrencisi. Biraz geride duruyor. “Karne nasýl?” sorusunun sorulacaðýný sanarak, “iki tane üçüm, bir tane dördüm var, gerisi beþ” diyor. “Üç” notu verilen derslerden biri tahmin edileceði gibi Türkçe. “Üç” olan diðer ders matematik ve “dört” olan Hayat Bilgisi.

Rümeysa memnun deðildi. Þu berbat algý ona bulaþmýþtý: “Esas dersler düþük, diðerleri de önemsiz dersler”dir. Bazý dersler bakýmýndan “yetersiz çocuk” damgasýný yemiþti. “Baþarýlý” olarak “etiketlenenler” de vardý kuþkusuz. Fakat “baþarýsýz” damgasý neye göre yapýlmýþtý? Kim, neye göre baþarýsýz ya da yetersiz diyordu çocuklara? Kalýbýmý basarým ki “diðer çocuklarla kýyaslanarak” bu damgalama ya da etiketleme yapýlýyordu! Sanki üniversitede baðýl sistemle deðerlendirme yapýyor meslektaþlarýmýz.

Bu yapýlan yanlýþtýr. Rümeysa’nýn performansý Ayþe’den geride olabilir, ama Rümeysa aylardýr çok büyük çabalar sarf etti ve kendi anadilinde –Türkçe- okumayý ve yazmayý öðrendi. Bundan daha deðerli bir baþarý olabilir mi? Son derece meraklý, sorgulayan bu güzel çocuk daha ne yapsýn? Ne hakkýmýz var bu ve bunun gibi çocuklara “yetersizlik duygusu” yaþatmaya? Siz bunun nasýl bir travma olduðunu duyumsadýnýz mý hiç?

Yetiþkinlerin sýnýflandýrdýðý, alt alta sýraladýðý derslerde çocuklarý etiketleme/damgalama iþine de eðitim diyoruz. Böyle eðitimi alýn baþýnýza çalýn. O karneler, karnelerdeki notlar çocuklarýn deðil, siz yetiþkinlerin. Baþarýsýz ve yetersiz olan çocuklar deðil, biz yetiþkinleriz. Çünkü öðretmenin, anne babanýn ve okulun baþarýsý; “baþarýsýz çocuklar üzerindeki becerileriyle” ölçülür; çocukta hiçbir kaygý ve üzüntü yaratmadan öðrenme hevesi oluþturmakla ölçülür… Hangi nesnel kritere sahipsiniz de “kendi anadilini okumayý ve yazmayý öðrenmiþ” çocuða yetersiz diyorsunuz? Sahi siz ve sisteminiz yetersiz olabilir mi?

Bu verdiðiniz notlarýn, yaptýðýnýz damgalamalarýn hayatýn içindeki sorunlarý çözmede hiçbir karþýlýðýnýn olmadýðýný görmüyor musunuz?

Sizin notunuz sorun çözme yeteneðini, iletiþim becerisini, okuduðunu anlama becerisini, yardýmlaþma ve dayanýþma duygusunu, özgüven duygusunu, gerçekten sevgi ve saygýyý tanýr mý, ölçer mi?

Sahi sizin notunuz çocuðun ruhunu tanýr mý? O notla (sadece Türkçe’sinin deðil) kiþiliðinin de damgalanmadýðýnýn ayrýmýný yapar mý?

Bu ayrým yapýlamadýðý için çocuklar canýna kýyýyor, sizin canýnýz acýmýyor mu?

Karne günü yas günü deðil, egolarý þiþirme günü deðil, bir hasat mevsiminin yarýsýný çabayla bitirmenin ve öðrenme zevkinin þenliðinin yapýldýðý gün olmalý!



Muammer Sakaryalý

28.01.2011, Masallar Ülkesi

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
31 Ocak 2011 18:04

msakaryalý

Okudum, cok begendim, en cok da son cumleni.

Oya

***

Yazini okudum. Bizim oglanin annesi de karnede kirigi var diye cocuga yüklenme deyip duruyor.

Ülen bir de özür mü dileyecegiz, yani keratadan...

Selamlar...

Hüseyin Aykol

***

Teþekkür ederim gönderdiðiniz için.
Bu denli doðru ve hakkaniyetli bir bakýþ açýsýnýn çatlak ses gibi kalakaldýðý bir zamaný ve zemini paylaþýyor oluþumuz, ortak aklý ana deðil de yan yollarda inþa etmeye çabalamamýz hüzün verse de sözün gücü, yazýnýn 'kayda geçirme' iradesi ortadan kalkmýþ deðil, neyse ki. Çabanýza saðlýk Muammer Bey.
Ýçten selamlarýmla.

Handan Turkeli

***

Eline saðlýk Muammer.

Sana katýlýyorum. Ancak bu bakýþ açýsý kaç eðitimcide var sence.

Sevgiler.

Ali Osman Karababa

29 Ocak 2011 12:59

yýldýz ilhan

Çok haklýsýnýz Muammer Bey, çocuklarýmýza hayat bilgisi adýna malumat istifçiliðini direten, onlarý sýklýðý kimlerce kararlaþtýrýlmýþ eleklerden geçirerek, iþe yarar ya da yaramaz olarak yaftalayan bu eðitim sistemi sonuçta kalbi kýrýk, baþarýsýz, mutsuz, yetinmeyi bilmeyen, amaçsýz bir kuþak yetiþtirmekte kararlý.

"tabiat dersinden sýnýfta kalmýþ" çocuklar oturuyor hala sýralarda.

Ne yazýk!..

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.