Mor Gabriel tapusunu aldı

27 Şubat 2014 21:14  

 

Mor Gabriel tapusunu aldı

Süryani cemaatinin Kudüs’ü Mor Gabriel Manastırı, sonunda Süryani cemaatine iade edildi. Mor Gabriel Vakfı Başkanı Ergün: “Şimdi hepimiz adına çok iyi oldu”

Süryanilere ait Mor Gabriel Manastırı’nın tapusu Demokratikleşme paketi kapsamında önceki gün Süryani cemaatine iade edildi. Manastırın 12 parsel (244 dönüm) arazi tapusunu, Turabdin metropoliti Mor Timoteus Samuel Aktaş teslim aldı. Mor Gabriel topraklarına ilişkin hazine davası beş yıldır sürüyordu.

Mor Gabriel Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, konuyla ilgili olarak Taraf ’a açıklamada bulundu. Tapuyu aldıklarında çok sevindiklerini ifade eden Ergün, “Demokratikleşme paketi açıklandığında ‘İyi bir başlangıç oldu. İnşallah tüm tapuları aldığımızda sevincimiz doruğa çıkacak’ demiştim. Şimdi hem bizim hem de ülkemiz adına çok iyi oldu. İnşallah geri kalan toprak iadesi de en yakın zamanda çözülür” dedi.

İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal ise Mor Gabriel arazisinin kendileri için çok kutsal bir mekan olduğunu belirterek şöyle konuştu:


SÜRYANİLERİN KUDÜS’Ü

“Mor Gabriel Süryani toplumunun Kudüs’üdür. Kutsal bir mekandır. Onu ziyaret edenler hacı olur. Üstelik 1600 yıllık bir mekan, birçok mucizeye tanık olmuş bir manastırdır. Burası zaten bize aitti. Ancak bürokratik sebeplerden dolayı devlet kendi arazisi gibi değerlendirmişti. Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bu konuya hassasiyetle yaklaştı. Hak yerini buldu. İade Süryani cemaatini mutlu etti. Şimdi orada 250 dönüm bir orman arazisi kaldı. Onu da bize iade etmelerini dört gözle bekliyoruz.”

 

EN ESKİ ORTODOKS MANASTIRI

MOR Gabriel (Deyrulumur) Manastırı, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks Manastırı olarak biliniyor. Manastır, Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içinde Süryanilerin anayurdu olarak kabul edilen Turabdin platosunda bulunuyor. Milattan sonra 397’de Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan manastır, 5’inci ve 6’ıncı yüzyıldan kalan Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, çan kuleleri, hareketli terasları, kapıları ve Midyat kesme taşlarından yapılan kapı ve motif süslemeleriyle dikkat çekiyor.

Sümeyra Tansel/Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0