Modacı Esin Yılmaz'ı kaybettik

02 Nisan 2011 16:34  

 

Modacı Esin Yılmaz'ı kaybettik

Ünlü modacının ardından gelinlikler ve "su perisi" öksüz kaldı

Ünlü modacı Esin Yılmaz, tedavi görmekte olduğu Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde yaşama veda etti. Yakalandığı amansız hastalık nedeniyle çeşitli operasyonlar geçiren ve ilaç tedavisi de gören Yılmaz, son olarak 3.5 ay önce hastaneye kaldırılmıştı. Şakacı yanıyla bilinen ve çok sevilen Yılmaz, 1 Nisan'da akşam üzeri bu hastanede hayata gözlerini yumarak, gelinlikleri ve tasarımlarıyla destek olduğu Allianoi eylemlerinin değişmez simgesi su perisini öksüz bıraktı.

35 YILLIK ESERLER
İstanbul Beykoz Akbaba köyünde doğan ve ilk-orta öğrenimini bu kentte tamamlayan Yılmaz ilk kez kestane ağaçlarının kabuklarıyla yaptığı tasarımlarla öğretmenlerinin dikkatini çekti. 15 yaşından itibaren yanında eğitim gördüğü Nişantaşı'ndaki Rum terzinin yanından 1972 yılında ayrılarak İzmir'e geldi. Yaratıcılık, uygarlık ve enerjinin beşiği olarak gördüğü İzmir'in Alsancak'ında atölye açtı. İlk defilesini Kız Yetiştirme Yurdu yararına gerçekleştirdi. Otuz beş yıllık meslek yaşamında hep farklı olan Esin Yılmaz yalnız kendine benzedi. özgüntasarımlarını İzmir, İstanbul, California, Almanya ve Romanya'da sergileyen Yılmaz, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Akademi Ege'de, Konak Belediyesi bünyesinde açılan kurslarda usta öğretici ve moda tasarımcısı olarak dersler, seminerler verdi. Gazetelerin bölge eklerinde "Sokak Terzisi" başlığıyla köşe yazıları kaleme aldı.

ÖZEL "ESİN ODASI"
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aya Vukla Kilisesi Restorasyonu ardından düzenleyeceği giysi müzesinde "Esin Odası" oluşturulması için bir protokol de Türkegül Kocaoğlu ve Esin Yılmaz tarafından düzenlenmişti.

Esin Yılmaz kendini şöyle anlatıyor:
"Yerel kumaşlar, yerel süs ve takı malzemeleri modern ile buluşmalı, gündelik hayatın ve sokağın kültürü yaratıcı beyinlerin çizgilerinde yaşam bulmalı. Belki de bu nedenle bir efsuncu teyze gibi, heybemden çıkan Anadolu öykülerini; uçuşan varonlar, küsüp de kıvrılıp kaçan drapeler ve çapkınca açılan kloşlarla çiziyorum. Ne yaşamdan kopuk ne yaşamın tıpkısı, geçmiş ve gelecekle birlikte yaşamaya aynası olan bir tasarım anlayışındayım."

Yeni Asır

***

Haydi! Esin Yılmaz Moda Müzesi'ne... Erkin Usman (Yeni Asır/20.02.2011)

Bazı insanlar vardır... Yanında olmaktan huzur duyduğunuz, ruhunuzun boydan boya yıkandığı, güvenle dalabileceğiniz berrak ve pırıl pırıl bir okyanus misali... Derinlere daldıkça daha iyi tanıdığınızda kendinizi boş hissettiğiniz, sesinde görüntüsünde barındırdığı tatlı dinginlikle rahatladığınız... Sanatla toplumu birleştirici, hiç bitmeyen çalışmaları için oradan oraya koşturan telaşı, sizi o sonsuz yaşam enerjisi ve heyecanının içine çekip motive eden... İçi dışı bir, samimiyetin, candanlığın, yardımseverliğin ne olduğunu hayata karşı duruşuyla, sade varlığıyla bizlere gösteren bir iyilik meleği... Bir dostluk abidesi... Bir sivil toplum gönüllüsü... Bir sevgi insanı... Bir iyi insan...
Ve dolayısıyla da mesleğinin divası....
Çoğunuzun bu satırları okuyunca hemen ismini telaffuz ettiğinizi duyar gibiyim.
Yine usta şair Can Yücel'in "sevdiğin kadar sevilirsin" dediği gibi bir dizesinde, tüm dünyası sevgi olan bu güzel insanın dostu ve seveninin çok olmasının, adını hemen telaffuz edebilmenizde payı çok büyük şüphesiz...
Evet, Esin Yılmaz...
* * *
İletişim danışmanı Aylin Onart'tan mektup var.
Aylin bu mektubunda diyor ki:
* * *
İzmirimizin ülke çapında bir moda tasarımcısı. Çağdaş estetikle Anadolu'nun geleneksel kültürünü harmanlayarak en yaratıcı haliyle eserlerinde buluşturan bir duayen.
Balzac'ın "Sanatın ödevi, doğayı kopya etmek değil, doğayı ifade etmektir" dediği gibi, bugün şöyle bir baktığınızda birbirinin kopyası tasarımlar ve imtasarımcıların "ben" diye ortada boy gösterdiği bir ortamda, mesleğinde zoru her daim başaran azimli ve mütevazı kişiliğiyle, o hep "nev-i şahsına münhasır", yaratıcılığın sınırlarını zorlayan ve her seferinde farklı tasarımlar ortaya koyarak mesleğin kolaycılığına kaçanlara da işin nasıl yapılması gerektiğini gösteren bir moda tasarımcımız.
* * *
Uzun süredir boğuştuğu hastalığı nedeniyle bu ara günlerini hastanede görmeye devam ettiği tedavisiyle geçirse de üzerinde çalıştığı projelerini ihmal etmeyen, yaşam enerjisiyle bizleri kendine bir kez daha hayran bırakan Esin Yılmaz, bu ara tatlı bir heyecan içinde. Zira yıllardır düşlediği bir hayali gerçek oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen tarihi Ayavukla Kilisesi'nde Esin Yılmaz'ın eserlerinin sergileneceği bir "Moda Müzesi" açılacak. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu'nun konuyla yakından ilgilendiği ve Ayavukla Kilisesi'nde bir salonun tahsis edildiği bu çalışmayla, moda tasarımcımız Esin'in birbirinden değerli otantik ve yaratıcı kostümlerinin yanı sıra Anadolu'dan oyalar ve tel kırma işlemeli koleksiyonundan kostümler de sergilenmiş olacak.
* * *
En son geçen yıl Mayıs ve Ekim aylarında yaptığı konsept defilelerle yine farkını ortaya koyarak, tasarımları bir kez daha İzmirlilerin büyük beğenisini kazanan Esin Yılmaz'ın seçkin tasarımlarının yer alacağı bu müze, bu işi yapmak isteyenler, güzel sanatlar öğrencileri ve yaratıcılıkta zorlanan modaya gönül vermiş meslektaşları için de son derece faydalı, ufuk açıcı ve vizyon kazandırıcı olacaktır.
Yorulmak nedir bilmeyen, kültürü toplumla kaynaştırıcı, İzmir ve mesleği adına yaptığı faydalı çalışmalarla İzmirlilerin takdirini toplayıp gönüllerinde yer bulan Esin Yılmaz'ın içinde her daim var olan yaşam enerjisi ve onun yanında olan sevenleri sayesinde bir an önce eski sağlığına kavuşacağına olan inancımızla, bu güzel girişimin açılışını merakla ve heyecanla bekliyoruz.
İzmirlilere yakışan da, moda tasarımcılığında ulusal ve uluslararası birçok başarıya imza atmış böylesine değerli bir sanatçımız için iyileşir iyileşmez bir "jübile" organize etmek olmalıdır. Yılların getirdiği birikimlerini ve kıymetli eserlerini böyle bir kutlamayla sevenleriyle buluşturmak hem onu seven İzmirlileri hem de Esin Yılmaz'ı şüphesiz çok mutlu edecektir.

Son Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2011 12:43

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0