CHP'DEN NEFRET ETMEMEYE ÇALIÞIYORUM

06 Nisan 2022 00:25 / 883 kez okundu!

 

 

"Muhafazakar bir ülkede tek parti olursa, en tutucu kesimlerin söz konusu partide aðýrlýk sahibi olmalarý kural olarak kaçýnýlmazdýr. Buna þaþýrmayýn. Tutucu kesimler Çin’de bile iktidarý aldýktan sonra Komünist Partisi içerisinde etkili olmuþlardý. Nitekim siyasi gericilik daha Atatürk hayatta iken bu partide hakim oldu ve o, çoðunu listelere kendi koyduðu milletvekillerine bile reform kanunlarýný çýkarttýramadý. Sonrasý uzun bir ikiyüzlülüktür."

 

***

CHP’DEN NEFRET ETMEMEYE ÇALIÞIYORUM

Bir seçim daha yaklaþýrken anlayýþlý olmaya ve CHP'den nefret etmemeye çalýþýyorum.

Çabalýyorum çünkü bu partide sayýsýz çakal var ama pek çok da saf, çaresiz ve iyi niyetli insan son çare olarak bunlardan medet umuyor. Birçok seçimde, özellikle son iktidara karþý güçlü muhalefet olsun diye bunlara oy attým, 1973 seçimleri hariç (evet 49 yýl önce) hepsinde piþman oldum, vermez olaydým dedim. Fakat önce yarým asýrdan epey uzun bir süreçte CHP’yi nasýl gördüðümü anlatayým...

Milli Mücadelede birden fazla Ýstiklal Madalyasý olan, Cumhuriyete, hukuka ve laikliðe tavizsiz baðlý bir aileden geliyorum. Cumhuriyet ve baðýmsýzlýk canýmýzdan azizdir. Bir zamanlar CHP’nin bunlarý koruduðunu sanýrdým. Sonra ülkemizdeki karanlýklarýn bir parçasý olduðunu, bunlarla binbir bað kurduðunu gördüm. Elbette bu bir anda olmadý. Ülkemizdeki karanlýk, bu partinin üzerine sayýsýz düðüm atarak çöktü. Önce tek parti dönemini ele alalým.

Muhafazakar bir ülkede tek parti olursa, en tutucu kesimlerin söz konusu partide aðýrlýk sahibi olmalarý kural olarak kaçýnýlmazdýr. Buna þaþýrmayýn. Tutucu kesimler Çin’de bile iktidarý aldýktan sonra Komünist Partisi içerisinde etkili olmuþlardý. Nitekim siyasi gericilik daha Atatürk hayatta iken bu partide hakim oldu ve o, çoðunu listelere kendi koyduðu milletvekillerine bile reform kanunlarýný çýkarttýramadý. Sonrasý uzun bir ikiyüzlülüktür. Giderek tavizkar bir tutumla daha muhafazakar oylarý almaya çalýþtý ama çok partili dönemde, aslý varken sahtesine çok oy çýkmaz. Ýlerleyen yýllarda da tutucu, etnikçi ve mezhepçi gruplara yanaþmaya çalýþtý. Bir çok ilçe teþkilatlarýný da bunlara býraktý ve/fakat bu ikiyüzlülüðünü artýrmaktan baþka bir iþe yaramadý. Üstüne üstlük, günümüzde bu parti içerisinde ciddi bir Atatürk düþmanlýðý yerleþti. Sonuçta yüzde 23-24’lük bir kemik oyla ülkenin ve meclisin demirbaþý oldular. Bu oy, her iktidar için güvencedir çünkü gerçek bir muhalefetin geliþmesini önler. Ýktidar ortaklarý % 45-50, CHP ve diðer muhalefet % 35-40’ý götürüyorsa, ne yapacaksýn. Geri kalaný da marjinallerin çorbasý. 
 

***
 

Hayatým boyunca, çeþitli ilçe teþkilatlarýnýn, çýkar çevreleriyle iç içe çalýþýp, dürüst insanlarý dýþladýðýna birçok kez þahit oldum. Daha üst makamlara iletilen her durumda, mevcut çýkar çeteleri savunuldu. Þikayette bulunanlar dýþlandý, partiden atýldý. Kimi durumu çok yakýndan izledim. Bir çok kiþi idealist bir yaklaþýmla bu partiye girip üç durumdan birinde kaldý: (a)  figüran durumunda oyalanýp durdu, (b) çýkar çetelerine katýldý ve zenginleþti, (c) itiraz edip dýþlandý. Bugüne kadar çýkar çetelerinin veya belli gruplarýn elindeki tek bir ilçe teþkilatýnýn düzeldiðini görmedim. Bazý büyükþehir belediyelerinde iyi iþler yaptýlarsa da -ki gerçekten tek tük iyi örnekler var- bu, parti teþkilatlarýna raðmen, onlardan baðýmsýz þekilde olmuþtur. 
 

***
 

Son derece ilginçtir. Ülkemizin yegâne eski partisi olmasýna raðmen bu partinin düzgün bir tarihi yazýlmamýþtýr. Artýk daha zor, çünkü kaydedilmemiþ þeyleri bilenlerin çoðu artýk hayatta deðil. Bir baþka zorluk da bu partideki karanlýk çevrelerin iliþkilerini ortaya koyacak delillerin olmamasý. Tepede neler olduðunu, nasýl pazarlýk yapýldýðýný, listelerin nasýl belirlendiðini parti üyeleri bilemez, sadece kongrelerde tepeden gelen listeleri görürler.

 

Mehmet Tanju AKAD

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.