YENİ TARIM BAKANIMIZA İKİ ÖNERİ

13 Mart 2022 11:59 / 805 kez okundu!

 

 

"Sayın Vahit Kirişçi; yeni Tarım Orman Bakanı olarak atanmanızdan dolayı sizi tebrik ederim. Akademisyen kimliğiniz ve tarımın içinden gelmeniz ve şimdiye kadarki en donanımlı Tarım Bakanı olmanız, beni bu satırları yazmaya cesaretlendirdi. Size naçizane iki önerim var. Yazım zeytin, kömür ve yangın üzerinedir."

 

****

 

YENİ TARIM BAKANIMIZA İKİ ÖNERİ

 
 

Sayın Vahit Bakanım,

 

Sayın Bekir Pakdemirli’nin 01.02.2022 de görevinden affından sonra yeni Tarım Orman Bakanı olarak atanmanızdan dolayı sizi tebrik ederim. Akademisyen kimliğiniz ve tarımın içinden gelmeniz beni bu satırları yazmaya cesaretlendirdi.

 

Size naçizane iki önerim var:

 

1-) İlk önerimin konusu zeytin ve kömür üzerinedir. 

 

Malumunuz 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’ de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının maden yasasında yapılan yönetmelik değişikliğine göre: "Zeytinlikler kesilebilecek, kömür alındıktan sonra saha yeniden rehabilite edilebilecek" deniyor.

Yeraltı zenginliklerimizin başında gelen madenlerimiz, endüstrimizin olmazsa olmazıdır. Önemli olan rezerv bitiminde rehabilitasyonun hızla yapılması ve alanın ağaçlandırılmasıdır. Bir de taş ocakları ve kireçtaşları gibi işletmeler için orman olmayan alanlar tercih edilmelidir.

 

Sayın Bakanım,

Ülkemizde çıkan kömürün kalorisi düşüktür. Kül oranı fazladır. İşletme maliyetleri yüksektir. Yanma sırasındaki karbon salınımı diğer fosil yakıtlara göre en yüksektir. Zeytinliklerin ise "karbon" depolama oranları diğer bitkilere göre daha fazladır.

 

13 yıl önce milletvekilliğiniz döneminde iki arkadaşınızla birlikte vermiş olduğunuz "Zeytinliklerin ıslahı ve Yabanilerinin Aşılanması Hakkında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nizde; rüzgâr santrallarının kurulmasının zeytinlik sahalarına uyumlaştırılması ile ilgili teklifiniz, Meclis Tarım Komisyonunda hala beklemektedir.

Bu öneriniz, iklim krizinin geri dönülmez noktaya yaklaştığı günümüzde yenilenebilir enerjinin, güneşle birlikte rüzgârın değerlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Yeni değişiklik ise, sizin 13 yıl önceki önerinizin de gerisine düşmektedir.

 

Kömür çıkartarak enerji elde edilmesi için zeytinliklerin kaldırılması şart değildir! RES’leri kurarken açılan alanlardan zarar gören çiftçilere, başta vakıflar olmak üzere Kamu’nun elinde olan ve pek de bakımı, hasadı yapılamayan zeytinlikler ücretsiz olarak kiralanabilir. Bu şekilde daha fazla rekolte elde edilebilir.

 

RES kurulum izinleri (ve de teşvikleri) kömür sahası işletme ruhsatı olanlara önceliklendirilerek, onların da zarar görmeleri önlenebilir.

 

Ayrıca zeytin çekirdeği çok iyi bir "Aktif Karbon" malzemesidir. Şu anda posadan ayrılan zeytin çekirdeği çuvallanıp yakıt olarak kullanılıyor ve tonu: 1.750.-TL dir.

 

Başta su arıtma, havalandırma, geri dönüşümlü yağların saflaştırılması vb. gibi birçok alanda  zorunlu olarak kullanılan Aktif Karbonun üretimi ülkemizde yoktur. Ağırlıklı olarak Hindistan’dan ithal edilmektedir. Toz şekli; 2.600.-$, Granülü: 3.200.-$ ve pelet hali 4.200.-$’dır ve bu alandaki ithalata on milyonlarca dolar harcamaktayız.

 

Başta zeytin çekirdeği olmak üzere fındık kabuğu, ceviz, badem, şeftali, kayısı gibi sert çekirdekliler de aktif karbon kaynaklarıdır. Ürün işleme sonucu bolca çıkan bu atık ürünler şu anda sadece yakıt olarak kullanılmaktadır.

Oysa ülkemizin yüksek katma değerli ürün üretimine ve ihracatına ihtiyacı vardır. (Şu anda bu oran çok düşük olup; binde üç’tür.) Hükümetimizin teşvik ve yönlendirmesiyle farklı bölgelerde kurulacak bu tür tesisler; hem ülkemize, hem sanayicimize, hem çiftçimize kazandırır. İthalatçı yerine ihracatçı oluruz. Refahın artması bu şekilde olur. Yenilenebilir enerjiyle de çalışacakları için çevreye de zarar vermez, ekosistem olumsuzlanmaz, döngüsel ekonomi gerçekleşmiş olur.

 

Zeytin ağacı sayımız son 20 yılda 90 milyondan yaklaşık 200 milyona çıktı

 

Bizler (50-60 yaş üstü) katı yağlarla beslendik. Kalp-damar hastalıklarımızın fazla olması, ortalama uzun ömürlü olmayışımızın temelinde bu yatıyor sanıyorum. Son 20-25 yıldır zeytin ağacı popülasyonumuzu artırmamız, ispanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan’ı yakalayıp geçmemiz, ihracat yapmamız ülkemiz adına sevindirici bir durumdur.

 

Tam da bu nedenlerle sağlıklı nesiller için sofralarımızın ve yemeklerimizin ana hammaddesini kömüre kurban etmemeliyiz.

 

2-) Size ikinci önerim yangınlar ile ilgilidir. 

 

Her yıl olduğu gibi Haziran’dan itibaren "yangın mevsimi" başlayacak.

Hiç değilse sizin döneminizde, yangınlara karşı "başladıktan sonra" değil,  ağırlıkta olarak "başlamadan önce" tedbir alalım.

THK, ülkemizde bu iş için kuruldu. Ciddi bir geleneği ve deneyimi var.

- THK’nu hızla yenileyelim.

- Mevcut uçakların bakımını yaptıralım.

- 1400’e yakın gayrimenkulü var, gerekirse yeni uçaklar alıp filo oluşturabilir.

- Deneyimli, ülkemizin arazilerini avuçlarının içi gibi bilen emekli ettiği pilotlarını göreve çağırıp, onları hazır tutabilir.

- Orman yangın alarm sistemi yenilenebilir.

- Çok başarılı olduğumuz İHA'lar (İnsansız Hava Aracı) yoğun olarak devreye sokulabilir.

- Bütün sistem yangına, "erken müdahale" üzerine yeniden düzenlenebilir.

- Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak; "caydırıcı cezai müeyyideler" artırılabilir vb.

 

Sayın Vahit Bakanım,

Selefiniz Bekir Pakdemirli döneminde ülkemiz tarihinin en fazla orman yangınları ile karşılaştı. (2021’de 2020’nin 6.6 katı) Orman yangını şehitlerimiz oldu. Onlarla birlikte aylarca 80 milyonumuzun yürekleri yandı. Sonuçta ister aşırı sıcaklar, ister sabotaj, ister ihmal, ister kötü yönetim, ne derseniz deyin; Bekir Bey dönemi, ne yazık ki hep "en fazla yangının olduğu dönem" olarak anılacak”.

 

55 bilimsel makalesi, kitabı, raporu ve bildirisi olan şahsınızın (ki şimdiye kadarki en donanımlı Tarım Bakanı oluyorsunuz) döneminin;

- Zeytinlikleri koruyan, zeytin ağacı sayısını daha da arttıran, 

- Tarım arazilerinin azalmasını engelleyen,

- Aktif Karbon sanayisinin kurulmasını sağlayan,

- Orman yangınlarındaki kaybı en aza indirip, yanan yerleri de imara açtırmayan,

- Ülkeyi olası bir gıda krizinden uzak tutan bir Bakan olarak anılmanızı canı gönülden temenni ediyorum.

 

Yeni görevinizde başarılar diliyorum, Allah yardımcınız olsun.

 

Mehmet KOÇ

Sanayici, Meyve ve Organik Gübre Üreticisi

08.03.2022

 

Son Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2022 13:13

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.