VAHÞET VE KORKU

27 Eylül 2010 17:51 / 2232 kez okundu!

 


Belki baþlýktan dolayý sizlere çaðrýþýmsal olarak bir vahþetin arkasýndan sergilenen korku üzerine bir þeyler bahsedeceðimi düþünebilirsiniz. Çünkü alýþkýn olduðumuz bir repliktir bu, ilk önce bir vahþet sergilenir ve arkasýndan korkanlar, korkmaktan nefret edenler veya daha cesur olma edimi ile yeni vahþete yeltenenler vs. vs.

HAYIR?!!! Sizlere bu tip bir þeyden yani vahþetin sonucu olarak ortaya çýkan korkudan bahsetmeyeceðim. Aksine vahþetin sebebini irdeleyeceðim ve arkasýnda ise vahþetin sebebi olarak korkunun bulunduðunu göreceðiz. Çünkü vahþet, eðer iþin içinde bir sapkýnlýk yoksa bir haz alma eylemi olarak tarif edilemez veya haz alma eylemi dýþýnda sergilenen vahþeti meþrulamaya çalýþanlar ise hep bir þekilde niye yaptýklarýný açýklarlarken sergiledikleri vahþetten daha feci bir þeye maruz kalmamak adýna bu yola saptýklarýný izah ederler.

Bunun adý açýktýr, vahþetin sonucu olarak korku nedir ki, vahþetin sebebi olarak korkudur apaçýk biçimde HATA olan. Belki de Epictetos ‘’Bir tek þeyden korkarým, o da Korkmaktan’’ derken, vahþete yol açabilecek, insani duygularýný hayvani kýlabilecek, medeni yapýsýný barbar kýlabilecek bir þeyden çekindiðini açýklamaya çalýþmýþtýr. Halbuki cesaret dediðimiz þey korkmamak olarak açýklansa da ve sonucunda gerçekleþen eylemler bazen alkýþlansa da, cesaretin psikolojik anlamý korkmamak deðil korku ile yüzleþebilmek veya onu kontrol altýna alabilmektir. Çünkü doðal bir canlý varlýk sürecinde her þey korkar, vahþi hayvanýn, vahþice avlanma sebebi bile hayatta kalamama korkusudur ve bu korku ise bir içgüdüdür. Halbuki doðasý gereði vahþi doðan insan ergenleþtikçe ve korku çeperini kýrma ihtimali olan toplumla bütünleþtikçe vahþetini kontrol altýna almaya ve zamanla sönmüþ bir eyleme dönüþtürmeyi baþarýr. Bu açýklamaya tüm felsefe tarihi, uygarlaþma yolunda insaný tarif ederken, etik sistem adýný vermektedir. Fakat insanýn bu sistem harici eylemlerini kýþkýrtan ve sonuç olarak ise vahþileþtiren ise ya eldekilerini kaybetmeme korkusu veya elde edemediklerine ulaþamama korkusu olacaktýr ki, bu durum ise pragma ile korku’nun iliþkisini gözler önüne sermektedir.

Ne diyordu J.S. Mill ‘’kötülüðü, insanlar, vicdanlarý zayýf olduðu için deðil, arzularý güçlü olduðu için yaparlar’’ esasen vicdan zayýflýðý sonucu iþlenen bir þey de deðildir belki vahþet bizi medeni kýlan korkuyu kontrol edebilme halinden uzaklaþmanýn yani medeniyetsiz olmanýn bir sonucudur. Yoksa bir kýzý öldürdükten sonra paramparça etmenin mantýðý yakalanmama korkusu deðil mi, bakýn size bir haber linki veriyorum, görün korku nelere kadir.

http://www.usak.tv/haber.asp?xid=2959

Pekala neden sizce kafa ütülüyorum? Çünkü KORKUYORUM, KORKUYORUZ KORKUYORLAR. Toplumsal olarak bir korku halindeyiz iç güçler, dýþ güçler, karþýt güçler, vs. vs. Mesleki olarak korku içerisindeyiz, Hükümetin adamý, muhalefetin adamý vs. vs. BÝTARAF olamama korkusu halindeyiz maazallah BERTARAF da olabiliriz. Ve korku sonunda hazin hayal perdesini gösterip kýzkardeþini çaðýrýyor desteðe, ne dersiniz? CÝNNET diyor psikoloji bilimi ve cinnet geçirmeye doðru yol alýyoruz. Doðal olarak cinnetin gayri meþru çocuðu dünyaya geliyor ve adýna VAHÞET diyoruz.
Korkmak meselesi, her moleküle, her atoma iþler hale gelmiþ,

Pekala ne yapacaðýz, çözümü ne bunun. Hani Mehmet Akif Ersoy’un güzel bir þiiri geliyor aklýma:

Geçmiþten adam hisse kaparmýþ ne masal þey
Beþbin senelik kýssa, hissemi verdi
Tarih tekerrürdür diyorlar
Ýbret alýnsaydý tekerrür mü ederdi

Geçmiþte pragma temelli yönelimlerin ve bunu elde edememe veya elde ettiðini kaybetmeme korkusuyla, nakýþ nakýþ iþlendi insanlýk tarhi. Onlarca film’in konusunu, yüzlerce edebi eserin içeriðini ve binlerce incelemenin esasýný oluþturdu. Mesele bir basit filozof tavrý kadar basit halbuki, korkularý sadece kontrol altýna almak. Haaa diyebilirsiniz ki, onu nasýl baþaracaðýz. Ýlk önce korku mesnedini ortadan kaldýrmak adýna hareket ederseniz bilin ki cinnet halindesiniz ve gayri meþru bir çocuk olarak VAHÞET kollarýnýzda hayat bulacaktýr. Neye karþý, kime karþý, nasýl olduðunun bir önemi yoktur. Hep medeni kalmamýz ve medeniyetin ýþýðýyla aydýnlanmamýz dileðiyle…


Mehmet Fatih Doðrucan

Uþak-Eylül 2010

---------------------------------------

Düþünceler ve Sohbetler-Epictetos
On Liberty/Özgürlük Üstüne- John Stuart Mill



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.