Demokrasi açmazý

25 Þubat 2012 21:45 / 2343 kez okundu!

 


Yargý, hukuk, mit, pkk, kck, agos, tmff, þike skandal, offf ki ne of. Bitmek bilmez bir parodi zinciri ve baþrol oyuncularý ise beceriksiz pandomim dehasý.

Bir bardak suda kopan fýrtýnalar, ileri demokrasi adýna mücadele veren çekirdek Akp kurmaylarý, amma destekçilerinin hala anti-demokrat olmasý, modernleþmeyi kýçýndan anlamak, geleceðe yürür iken geçmiþin oltasýný hala muhasip gibi kayýt envanterinde taþýmak… Bitmeyecek, sonu gelmeyecek çeliþkiler argümaný ve ben merkezli bireyin her þeyi kendi dekoru ve uhdesi zannetmesi.

Devlet zafiyete uðrar mý veya devlet ve hükümet arasýndaki ince ayrým ortadan kalkar mý diye düþünmeksizin kalkýþýlan hal ve hadiseden baþka bir þey deðil gördüklerimiz. Þüpheleniyorum ulan… Bir Tosun Paþa misali kandýrýkçýlar mý türedi diye? Ýyi ya, ya gerçek Tosun Paþa bir gün çýkar gelirse diye beklemiyor da deðilim?

Açýkçasý Demokrasi, baskýn grup ve kurumlarýn veya cemaat ve cemiyetlerin tahakkümü deðildir. Demokrasi bir özgürlük projesidir ve bu projede ise Nietzsche’nin fikirlerine katýlmamak da elde deðildir:

‘’Özgürlük Bizi Birbirimizden Ayýran Mesafeyi Korumaktýr.’’

Artýk kiþi ve kuruluþlar o kadar iç içe geçti, o kadar birbirleri ile haþýr neþir ki, düþmanlýk baðlamýnda dahi arada bir mesafe kalmadý, ayný Berlin Duvarý gibi yerle bir oldu bütün mesafeler…

Zaten en büyük zýrvalýklar ve demokrasi esnemesi ise, genelde aranan demokratik tahlillerde saklý olmuþtur hep… Mesela Çoðulcu Demokrasi, Katýlýmcý Demokrasi adýna daimi surette birbirine geçirilmiþ insan gruplarý ve içine edilmiþ ideolojik merkezler çýktý karþýmýza ve toplum mühendisliði edasý ile daimi surette birbirine geçirildi hep, yoktur birbirinden farkýnýz üfürükçülüðü ile…

Bu ise insanlarýn ve gruplarýn özgürlüðünü tesis eden temel mesafeleri ortadan kaldýrdý ve böylece mesafesizlik bataklýðýnda, hak ile hukuk ise artýk bir mesafe özelliðini koruyamaz hale geldi.

Ýnsanlarýn sevgi adýna ortaya koyduðu eylemelere dikkat ettiniz mi hiç eninde sonunda diktatöryaya dönüþmesi kaçýnýlmaz halde mesafeleri kat ediyor ve sevgi adýna hep mesafeler aradan kaldýrýlýyor. Yok, arkadaþ, politika bir MANTIK hadisesidir ve SEVGÝ denen bireysel etkinliði, grup ve cemiyet iliþkilerine bulaþtýrmayacaksýn, aksi halde adam kayýrmalar, ötekileþtirmeler, gruplaþmalar ve çatýþmalar gýrla gidiyor.

Daha fecisi ise SEVGÝ eyleminin yol açtýðý bu faciayý onarmak adýna daha tümel bir SEVGÝ kavramý ortaya atýlýyor ve bu sefer iç içe geçen gruplar bireyler, birbirlerine karþýn birbirlerini kullanan bir pragmatist bataklýða dönüþüyor. Ýktidar için güç birlikleri, iþbirlikleri falan filan…

SEVGÝSÝZ KALIN DA MANTIKSIZ KALMAYIN DEMOKRASÝ ADINA…


Mehmet Fatih DOÐRUCAN

25.02.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.