Notre Dame'ın Kamburu

17 Nisan 2019 09:44 / 1546 kez okundu!

 

 

Notre Dame denilince çoğumuzun aklına Victor Hugo`nun meşhur "Notre Dame'ın Kamburu" romanı gelir. Müzikalini bir kez orjinal dilinden izleme fırsatı yakalamıştım. Şarkıları kadar danslarıyla da hafızaya kazınan mükemmel müzikal. 

 

****

 

Notre Dame'ın Kamburu

Notre Dame denilince çoğumuzun aklına Victor Hugo`nun meşhur "Notre Dame'ın Kamburu" romanı gelir. Müzikalini bir kez orjinal dilinden izleme fırsatı yakalamıştım.

Şarkıları kadar danslarıyla da hafızaya kazınan mükemmel müzikal. Güzel Çingene kızı Esmeralda, öyle böyle değil danslarını şarkılarını görüp âşık olmayacak erkek yok, zaten alayı sıraya giriyor smiley aşık olması dinen yasak kilisenin rahibinden tutun, nişanlı olmasına rağmen Esmeralda'nın güzelliğine karşı koyamayan kralın adamı yazar, komutan ve en nihayet bizim kambur, sağır ama altın kalpli Quasimodo.

Bizim Quasimodo dedim, kahramanımız o`dur, doğuştan sakat bir bebeği kilisenin kapısına bırakırlar, papaz bebeği alır, vücudundaki arızayı görünce o`na Fransızca’da “eksik” anlamına gelen Quasimodo ismini verir ve roman da böyle başlar zaten.

Pekala bu romanı Victor Hugo niçin yazmıştır bilir misiniz?

Hah! Lafı dolaştıra dolaştıra buraya kadar getirdim, mecbur anlatacağım, zira konumuz da budur.

Fransız İhtilali zamanı çok zarar da görmüş Notre Dame Kilisesi yıkılmak istenmektedir.

Evet, bu tarihi eserin muazzam dış görüntüsüne oranla içerisinin sönük kaldığı yönündeki yorumların sebebi Fransız Devrimi'nde içindeki heykel ve süslemelerin çoğunun sökülüp alınmış, hasara uğramış olmasındandır. 

Fakat sadece zarar gördüğü için değil o zaman kaba (gotik) diye diye tasvir edilip yıkılarak, yerine dönemin Toki`si eliyle daha saygin yapılar dikilmek istenmiş. cheeky

Bu yıkıma karşı çıkan Victor Hugo, katedrali kurtarmak ve halkın ilgisini ona çekmek adına bu romanı yazıyor ve roman bir anda öyle seviliyor ki, katedral yıkılmaktan vazgeçiliyor ve Paris`in simgelerinden biri haline geliyor.

Siz buna ister Victor Hugo`nun kaleminin isterse edebiyatın gücü diyebilirsiniz ama yapımından 700 yıl kadar sonra şu saatlerde koca Paris itfaiyesinin söndüremediği bir yangınla dünyaya veda eden o koca dünya mirasını kurtaran bu roman idi.

Notre Dame Katedrali için dünya ayaklandı! İşte o mesajlar...

Yalnız ben bu romanın en çok çocuklar için bir çizgi film versiyonunu sevmiştim, kitaba tamamen sadık kalınarak yapılmamış. orada kimse ölmüyor, Phoebus, Quasimodo, Esmeralda filan hep birlikte mutlu mesut yaşayıp gidiyorlardı, bildiğiniz `Happy End` yani. cheeky

 

Mehmet ÇEK

16.04.2019

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.