1 Mayýs 2012

01 Mayýs 2012 22:10 / 2061 kez okundu!

 


Ýstanbul Taksim 2012 yýlý 1 Mayýs alanýndan sýcaðý sýcaðýna gözlemlerim:

1) Þimdiye kadar yapýlan 1 Mayýs emek ve mücadele günlerinden en kalabalýk olanýydý.1 Mayýs 1977'de Taksim Meydaný'ndaki kutlamalarda hayatýný kaybedenlerin anýsýna Kazancý Yokuþu'nda saygý duruþunda bulunuldu ve Taksim Cumhuriyet Anýtý'na çelenk býrakýldý. Mitinge katýlanlar saat 14.00’te “Faþizme karþý omuz omuza” sloganý hep bir aðýzdan haykýrdý. Etkinlikte daha sonra 1 Mayýs 1977'de hayatýný kaybedenler için bir dakikalýk saygý duruþunda bulunuldu. 1 Mayýs 1977'de ölenlerin isimlerinin tek tek okunmasýnýn ardýndan katýlýmcýlar da ''Burada'' diye karþýlýk verdi.


a) BDP çok kalabalýktý, Halkevleri ve TKP iyiydi, ÖDP çok zayýflamýþtý ama onlara baðlý gençlik muhalefeti ÖDP kadar vardý.

b) DSÝP anti kapitalist müslümanlar kadar belki vardý, EDP de iyiydi, URÝAD vardý, neciler bilmiyorum çok kalabalýktý.

c) Anti Kapitalist Müslümanlar 1 mayýs'ýn en ilginç topluluðuydu, samimiler...

2) Ýstanbul 1 Mayýs'ýnda Türk iþ, Hak iþ gibi sendikalarýn olmayýþý olumluydu. (Ýstisnai olarak 10 sendika "sendikal güç iþbirliði" Bursa'ya gitmeyip Taksim'e geldiler)

3) Yaratýcý sloganlar vardý:

a) Baþrol dayanýþmanýn - sanatçýlar tarafýndan

b) Allah- Ekmek -Özgürlük / Ýçindeki Kapitalisti Öldür / Kapitalizm Kork Allah'tan Baþka Otarite Yok / Abdestli Kapitalizme Hayýr / Ýnþallah Sosyalizm Gelecek / Ýslamcýlar Sosyalizme - Sosyalistler Ýslama: Antikapitalist Müslümanlar

c) Þiddete - tacize - tecavüze itirazlarýmýz var: Çingene kadýnlar :)

d) Ölüm deðil çözüm: Doða-yaþam savunucularý

e) Park - Kreþ - Dondurma: çocuk eylemci

f) "Doðanýn Emeðin Ýnsanýn Sömürüsüne Son": Yeþiller Partisi

4) The Marmara Oteli önüne, konuþmalarýn yapýlabilmesi ve etkinliklerin gerçekleþtirilmesi için kurulan platformun üst kýsmýnda "Birlik, Mücadele, Dayanýþma - 1 Mayýs, Ýþçiyiz, Emekçiyiz, Haklýyýz" yazýsý yer alýrken, iki yanýna Türkçe ve Kürtçe "Yaþasýn 1 Mayýs" yazýlý pankartlar asýldý. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayýslara iliþkin görüntüler yansýtýldý.

5) Çeþitli pankartlarýn açýldýðý kutlamada, 7 dilde "1 Mayýs" yazýlý pankart dikkati çekerken, katýlýmcýlar "Biz emekçiyiz, savaþa geçiþ vermeyeceðiz", "Ýþçiyiz haklýyýz kazanacaðýz" þeklinde sloganlar attý.

6) Etkinlikte, sahnede bulunan ekrandan geçen ay vefat eden senarist Meral Okay'ýn daha önce bir konuþmada ''Merhaba bu ülkenin vicdanlý, dürüst, namuslu iyi insanlarý... Sizleri burada görmekten, sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum'' dediði videosu gösterildi.

7) Sahneye çýkan bir grup tarafýndan 21 dilde 1 Mayýs ile ilgili selamlama yapýldý.

8) Konuþmacý sayýsý çok fazlaydý.. Yaklaþýk 1 saat konuþanlar hemen hemen ayný sorunlarý tekrar edip durdu.. Bu sýkýcýydý.. Konuþmacýlar metinlerini ortaklaþtýrmalý, katýlýmcýlarý canlarýndan bezdirmemeliydiler.

9) Konserler çok güzeldi. Önce Kürtçe þarkýlar söyleyen Koma Asmin, sonra Grup Yorum (tek tip kýyafetleri ile üniformalý görüntü verseler de baþarýlýydýlar) ve Kardeþ Türküler coþturdu.

10) 1 Mayýs kutlamalarýnýn ardýndan meydanlarý temizleyen iþçilerdi... En çok da bugün onlarýn bayramý kutlu olsun. Kirletenler de seneye bu kadar kirletmezler umarým...


Mehmet Bülent Tokuçoðlu

01.05.2012

Son Güncelleme Tarihi: 04 Mayýs 2012 00:32

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.