'Mazlum Kobani'nin kısa hikayesi - Kurtuluş Tayiz

29 Ekim 2019 15:56  

 

'Mazlum Kobani'nin kısa hikayesi - Kurtuluş Tayiz

Şahin Cilo kod isimli Ferhat Abdi Şahin’in “Mazlum Kobani”ye dönüşme süreci, aslında PKK terör örgütünün, YPG/SDG ismiyle ABD ve koalisyon güçlerinin ortağı ve müttefikine dönüşmesinin de kısa özeti gibi.

Şahin Cilo, “Mazlum Kobani” olana kadar PKK’da değişik kademelerde yöneticilik yapan bir isim. Bir dönem örgütün Avrupa sorumlusu, bir dönem “Özel kuvvetler komutanı”, bir dönem “KCK Yürütme Konseyi Üyesi” olmuş. 2014’e kadar “Mazlum Kobani” isminde biri yok aslında. ABD’nin terör örgütü YPG’yle “Kobani” üzerinden işbirliği yaptığı Eylül-Ekim 2014 tarihi, Şahin Cilo’nun “Mazlum Kobani”ye dönüştüğü tarihtir. ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri, Ayn el Arab’da terör örgütü YPG’ye ilk askeri desteği vererek DEAŞ’ın püskürtülmesini sağladı. ‘Kobani’, ABD-YPG ortaklığının gösterildiği ilk sahnedir. Bu gösterimde Şahin Cilo “Mazlum Kobani”ye, PKK ise YPG’ye dönüştü.

Mazlum Kobani, ABD’nin PKK/YPG’yle kurduğu ilişki ve yaptığı işbirliğinin koordinasyonunu sağlayan kilit isim oldu.

Bu ismin ABD tarafından tesadüfen mi seçildiği, yoksa içerideki “bağlantılı” isimlerden biri olarak mı tercih edilip parlatıldığı üzerinde elbette çokça kafa yorulacaktır. Şimdilik bilinen Mazlum Kobani’nin sıradan biri olmadığı, kilit işlerde hep bu ismin öne çıktığı.

Abdullah Öcalan’ın 12 Eylül darbesinden önce, 1979 temmuzunda Suriye’ye kaçtığında gittiği adres Ferhat Abdi Şahin’in ailesiydi. Bu tarih, Öcalan’ın Esad ailesinin koruması altına girdiği tarihtir aynı zamanda. İçişleri Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Ferhat Abdi Şahin, 1990 yılında PKK’ya katılıyor. 1996’ya kadar Öcalan’ın çok yakınında kaldığı belirtiliyor. 1998’de örgütün Avrupa sorumlusu iken, 28 Şubatçıların devlet adına Öcalan’a gönderdiği “ateşkes mektupları” ona teslim ediliyor. Öcalan’ın sorgu ve mahkeme ifadelerinde, söz konusu mektupların Ferhat Abdi Şahin üzerinden geldiği aktarılıyor.

Bölgede İran’ın, Şam rejiminin, ABD’nin konuştuğu başlıca kişi “Mazlum Kobani”. İran Devrim Muhafızları Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’yle de yakın ilişkide olduğu biliniyor. Şahin Cilo ya da yeni adıyla Mazlum Kobani, PKK’da Nurettin Sofi ve Bahoz Erdal ile birlikte Suriyeliler grubunun üç isminden biri olarak anılıyor. Kandil’in Suriye örgütünün başına atadığı, getirdiği bir isim. Yani ABD’nin temasta olduğu bu “SDG komutanı”, PKK’ya yabancı değil, doğrudan Kandil tarafından görevlendirilen biri. Burası Ortadoğu; burada elbet oyun bitmez. PKK’yı her gün bir başka isme boyayıp, cisme büründürüp Türkiye’nin önüne getirmeye devam edecekler. Ancak bu oyunların, çevrilen dolapların şöyle zayıf bir yanı var; içeride, bu oyuna yatacak yönetici veya aktör bulamadıklarında o proje işlemiyor. Türkiye, Batı’nın bu bölgede çevirdiği dolapları gayet iyi biliyor. Devleti, milleti oyuna getirmek, tuzağa düşürmek artık hiç kolay değil.

Kurtuluş Tayiz

aksam.com.tr

28.10.2019

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0