Manga Eurovision'da ikinci oldu

30 Mayıs 2010 12:29  

 

Manga Eurovision'da ikinci oldu

Norveç'in başkenti Oslo'da yapılan ve 3 saat süren 55. Eurovision Şarkı Yarışması finalinde 14. sırada Türkiye'yi temsilen sahneye çıkan Manga grubu, "We Could Be The Same" adlı parçasıyla ikinci oldu.

Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nı Almanya 246 puanla kazanırken, Türkiye, 170 puanla ikinci oldu.
Türkiye, ülkelerin verdiği oylamalar sırasında uzun süre ikinci sıradaki yerini korudu ve oylamayı ikinci sırada tamamladı.

Oslo’da düzenlen 55. Eurovision Şarkı yarışmasında Almanya’dan sonra 2. olan Manga grubu üyeleri, çok mutlu olduklarını, pop ağırlıklı Eurovision Şarkı Yarışmasında bir Rock grubu olarak 2. olmanın çok önemli olduğunu söyledi.
2003’de Letonya’nın başkenti Riga’da birinci olan Sertab Erener’den sonra Türkiye’nin katıldığı Eurovision şarkı yarışması tarihinde en iyi ikinci başarıya imzasını atan Manga’nın üyeleri vokalist Ferman Akgül, gitarist Yağmur Sarıgül, bas gitarist Cem Bahtiyar, baterist Özgür Can Öney ve dj Efe Yılmaz yarışmadan sonra birlikte verdikleri demeçte, Türkiye’ye başları dik döneceklerini, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettikleri için gurur duyduklarını açıkladı.
Cem Bahtiyar ve Efe Yılmaz, ortak yaptıkları açıklamada, Almanya’nın Oslo’da 1. olan sanatçısı Lena’yı tebrik ettiklerini, Almanya’nın hakkıyla birinci olduğunu ifade etti.
"Green Room" adlı bekleme odasında sık sık heyecanlanan Efe ve Cem, baskının ağır olması yüzünden odayı zaman zaman terk etiklerini de belirtti.
"İlk 5 bekliyorduk, ama ümit etiğimizden daha iyi sonuç elde ettik" diyen Efe Yılmaz, "Birinci olsaydık 40 gün 40 gece parti yapmak zorunda kalacaktım, şu an kurtuldum" diye espri yaptı. Eurovision’un bitmesiyle omuzlarından büyük bir yükün indiğini kaydeden ikili, ocak ayından beri onar kilo verdiklerini de söyledi.
Baterist Özgür Can Öney, sonucun çok keyifli bir sürpriz olduğunu belirterek, "Türkiye’yi inşallah mutlu ettik. Yorulduk, ama Eurovision’da geçirdiğim hiçbir saniyeden pişman değilim" dedi.
Norveç’te soğuk havadan korunmak için Bursaspor’un şalıyla dışarı çıkan Öney, Almanya’nın birinci gelmesine hiç şaşmadıklarını da ifade ederek, "Puanlar gidip geldikçe yüreğimiz hopladı. Bir ara organizatörler bizim birinci olabilme ihtimali göz önüne tutarak dansçı Natalie Marablle’nin yeniden giyinmesini istedi. Bir ara biz de şaşırdık" diye konuştu.
Vokalist Ferman Akgül, "Biraz stres yaşadık. Bir süre sonra Almanya’nın birinci olacağını kabul etmiştik. Ama en çok yarı finalde heyecanlandım" dedi.
Ferman Akgül, kısa bir tatilden sonra, hemen konserlere ve özellikle İngilizce şarkı yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

-"ALNIMIZIN TERİYLE"-
Manga’nın kurucusu gitarist Yağmur Sarıgül, bekleme odasında zamanın hem heyecanlı hem de şaşırtıcı geçtiğini, beklenmedik ülkelerin çok puan verdiğini, güvendikleri ülkelerden hiç puan almadıklarını anlattı.
"Alnımızın teriyle ikinciliği hak ettik" diyen Sarıgül, "Ekip olarak çok iyi çalıştık ve hazırlandık. Hayatımın en mutlu anı. Rock grubu soğuk kanlı olur, ama Eurovision’dan çok etkilendik. Müzik dünyasında büyük bir tecrübe. Çok şey öğrendik, Manga olarak Avrupa’da Türkiye adına daha iyi şeyler yapacağız" dedi.
Öte yandan Manga, yarışmadan sonra otobüste bol bol eğlendi. Hemen sonra Eurovision veda partisine aileleriyle birlikte giden sanatçılar sabaha kadar eğlendi. Bu arada partide, 2009 Moskova Eurovision şarkı yarışmasında birinci olan Rus şarkıcı Alexander Rybak, Manga ile fotoğraf çektirmeyi reddetti.
Delegasyon başkanı Bahtiyar Sis, Manga’nın başarısını sürpriz olarak görmediğini, zaten ilk üçe gireceğine inandığını ifade etti.
Yetkililer, Manga’nın yarı finalde en yüksek puanı alarak birinci olduğunu da hatırlattı.
Finalde Manga’ya Fransa, Hırvatistan ve Azerbaycan 12’şer, İngiltere, Makedonya, Bulgaristan ve Almanya 10’ar puan verirken, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin hiç puan vermemesi dikkati çekti.
Manga grubunun bugün saat 20.00’de Türkiye’de olacağı öğrenildi.

OSLO - Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan 55. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Almanya’yı "Satellite" adlı parçasıyla birinciliğe taşıyan Lena Meyer-Landrut, 19 yaşına yarışma sırasında girdi.
Sonuçların açıklanmasından hemen sonra, birinci olmayı kesinlikle beklemediğini dile getiren genç kız, çok mutlu olduğunu ve teşekkür ettiğini söyleyerek, şaşkın olduğu belli bir halde çevresindekilere, "Şimdi de şarkı söylemek zorunda mıyım" diye sordu.
Daha sonra sahneye çıkan Meyer-Landrut, alkışlar eşliğinde "Satellite" şarkısını tekrar seslendirdi.
Almanya, 55 yıllık Eurovision tarihinde ikinci kez birinci olurken, bu birincilik Almanya’nın gelecek yılki yarışmanın ev sahibi ülke olacağı anlamına da geliyor.
Türkiye’nin ikinci, Romanya’nın üçüncü olduğu 55. Eurovision Şarkı Yarışması için Norveç’in yaklaşık 31 milyon dolar harcadığı ifade ediliyor.
Yarışma sonuçları çeşitli eleştirilere yol açarken, Rusya devlet televizyonu sunucusu da Almanya’ya birçok ülkeden yüksek puanlar gelmesini, "Açıkça görülüyor ki, paraya ihtiyacı olan herkes nereye döneceğini biliyor" ifadesiyle eleştirdi.
Ülkelerin yarışmacılara verdikleri puanlarda siyasi kaygıların rol oynadığının her yıl daha da belirginleştiğini, bu yılın da farklı olmadığını belirten gözlemciler, buna örnek olarak son yarışmadaki oylamada eski Sovyet Bloku ülkelerinin birbirini desteklemesini gösterdi.


-FİNAL YARIŞMASI SONUÇLARI-

Oslo’nun Telenor Arena salonunda yapılan final gecesinde sonuçlarda son noktayı 39 ülkeden seyircilerin verdiği oylar koydu.
Oylama sonucu ilk 5 sırada yer alan sanatçı, şarkı ve alınan puanlar Almanya’dan Lena (Meyer-Landrut) "Satellite" parçasıyla birinci (246 puan), Türkiye’den Manga grubu "We could be the same" (Aynı olabiliriz) ile ikinci (170 puan), Romanya’dan Paula Seling & Ovi "Playing with fire" ile üçüncü (162), Danimarka’dan Chanée & N’evergreen "In a moment like this" ile dördüncü (149 puan) ve Azerbaycan’dan Safura "Drip Drop" ile beşinci (145 puan) oldu.
Finale katılan diğer ülke, sanatçı, şarkı ve aldıkları puanlar ise şöyle sıralandı:
6. Belçika, Tom Dice, "Me, and my guitar", 143 puan
7. Ermenistan, Eva Rivas, "Apricot stone", 141 puan
8. Yunanistan, Giorgos Alkaios & Friends, "OPA", 140 puan
9. Gürcistan, Sofia Nizharadze, "Shine", 136 puan
10. Ukrayna, Alyosha, "Sweet people", 108 puan
11. Rusya, Peter Nalitch & Friends, "Lost and forgotten", 90 puan
12. Fransa, Jessy Matador, Allez olla ole", 82 puan
13. Sırbistan, Milan Stankoviç, "Ovo je Balkan", 72 puan
14. İsrail, Harel Skaat, "Milim", 71 puan
15. İspanya, Daniel Diges, "Algo Pequenito", 68 puan
16. Arnavutluk, Juliana Paşa, "It’s all about you", 62 puan
17. Bosna Hersek, Vukasin Brajiç, "Thunder and Lightning", 51 puan
18. Portekiz, Filipa Azevedo, "Ha dias assim", 43 puan
19. İzlanda, Hera Björk, "Je ne sais quoi", 41 puan
20. Norveç, Didrik Solli-Tangen, "My heart is yours", 35 puan
21. Kıbrıs Rum kesimi, Jon Lilygreen & The Islanders, "Life looks better in spring", 27 puan
22. Moldova, Sunstroke Project & Olia Tira, "Run away", 27 puan
23. İrlanda, Niamh Kavanagh, "It’s for you", 25 puan
24. Beyaz Rusya, 3 2, "Butterflies", 18 puan
25. Britanya, Josh, "That sounds good to me", 10 puan


FRANSIZ SUNUCULAR MANGA'YA VERİLEN PUANLARA ŞAŞIRDI
EUROVISION 2010'u canlı veren Fransız France 3 sunucuları Manga'yı beğenmediklerini söyledi.
Türkiye'yi temsil eden Manga’nın parçasının hemen ardından “Hoşa giden bir müzik değil, Türkiye'nin hiç şansı yok, kimse bu müziğe oy vermez” diye yorum yapan sunucular oylama sırasında Türkiye'ye puanlar geldikçe “İnanılır gibi değil. Bu nasıl müzik zevki? Bu melodiye nasıl puan verilir?” dedikten sonra Fransa'dan Türkiye'ye 12 puan gelmesi üzerine “Sen de mi Fransa? Fransa'nın bile müzik zevki kötü yönde değişmiş” diye konuştu. (aa)

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0