Mal bu, karar sizin - Melih Altınok

25 Ocak 2017 12:51  

 

Mal bu, karar sizin - Melih Altınok

Yine bir referandumun eşiğindeyiz ve yine saflar netleşiyor.
Bir tarafta Ak Parti ve "evet kampanyası" yürüteceğini açıklayan MHP var. "Hayır" cephesinde ise CHP, HDP ve ilişikleri.
Halkın oylayacağı metin açık ve sade olmasına karşın çarpıtmalar başladı. Daha maddeler görüşülürken sokakta teröristler belirdi.
Halkın siyasetten tasfiye ettiği isimler bir bir ortaya çıkıyor. Tabutlu manşet provokasyonları havada uçuşuyor.
Bir anlığına tüm söylentileri, şehir efsanelerini unutun. TBMM'nin onay- ladığı ve kısa bir süre sonra önünüze gelecek olan anayasa değişikliği maddelerine odaklanın.
 Yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dairhükme, "Bağımsız ve tarafsız" ifadesi eklendi.
 Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıktı.
 Seçilme yaşı 25'ten 18'e düşürüldü.
 Milletvekili seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile beraber yapılacak.
 Cumhurbaşkanlarına, yardımcılarına ve bakanlara Meclis yazılı soru sorabilecek.
 Artık Cumhurbaşkanları, içinden çıktıkları parti için "yolda görsem tanımam" yalanını söylemek zorunda kalmayacak. Partileriyle zaten var olan ilişkileri yasaya bağlanacak.
 Mevcut sistemde adam vursalar sorumlu tutulamayan cumhurbaşkanları hakkında Meclis bir suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılmasını isteyebilecek.
 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis karşılıklı olarak seçimlerin yenilenmesini talep edebilecek. Bu durumda TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri yeniden yapılacak.
 Cumhurbaşkanları kanunda yer alan durumlarda geçici süreyle OHAL ilan edebilecek.
 Askeri mahkemeler yalnızca görev suçlarına bakacak.
 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 3 üyesi Cumhurbaşkanlığı, 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi de TBMM tarafından seçilecek.
 Cumhurbaşkanları bütçelerini Meclis'in onayına sunacak.
 TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da yapılacak. Ve değişiklikler bu tarihten sonra yürürlüğe girecek.
Evet, aklı çok Alilerin, Ayşelerin bu maddeleri nasıl yorumladığının, onlara karşı ne hissettiğinin bir önemi yok. Oy kullanacak herkesin de aklı başında, sokma akla ihtiyacı yok.
Seçmen oylayacağı maddeleri okuyup anlayıp tercihini belirleyecek. Kuru gürültüye yine pabuç bırakmayacak ve kuşkusuz her zaman olduğu gibi en doğrusunu seçecek.

Melih Altınok

23.01.2017, Sabah

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0