Zamandan bahsederken

20 Eylül 2010 02:05 / 1596 kez okundu!

 


OTDÜ'deki Felsefe hocası Ahmet İnam lütfetmiş, bana “Zaman Yapıcı” diye bir isim takmış. Gönül felsefesinin kurucusundan böyle bir isim tabii ki büyük bir onur. Estağfurullah diyeyim ama hak etmeye de gayret edeyim bari.

Zaman eskiden beri bir takıntım diyebilirsiniz. Zamanında maya çalarsanız işe yarar, zamanı yakalayamazsanız boşa uğraşırsınız, malzeme de ziyan olur.

Zaman hata yapınca uzar ve daralır, sıkıcı olur, dar gelir. Bilinç ile zaman genişler, neşe’li ve verimli olur. Zaman hep vardır. Sizin olaya ve zamana yaklaşımınıza, idmanınıza göre zaman iyi veya kötü geçer.

Zaman öldürmek, miskinlik veya aylaklık da verimli olabilir. En azından bir hedef seçene ve yönlenene kadar aklınızda bildiklerinizi tasnif edersiniz bilinç altınızda. Aklınızda çözeceğiniz yedek bazı fikirler olursa zaman hep değerlenir. Bir randevuya vaktinde gitmek insanı asilleştirir. Randevulaştığınız kişiye ve kendinize olan saygınızın bir ifadesidir. Zamanında gitmemek ise ya kibirdir ya da garibanlık. “Ben vaktime sahip değilim, kader utansın, garibanın biriyim” demektir. Kibir ise zaten başlı başına çoğunlukla yanılgı olan bir “ben mühim bir insanım, sen beni beklersin böyle salatalık gibi” türünden bir yaklaşımdır ki, kibir aptallıkla hep yan yana olduğundan gene en azından müspet değildir. Her türlü güç zaman ile ölçülür ve geçicidir. Beton da, mermer de geçicidir. Gönül almak kalıcıdır diyeceğim ama yalan olacak, gönlü alınan da bilinç var ise kalıcıdır – en azından o kişinin yaşamı ve bilinçli olduğu sürece, bilinç yok ise o da geçici.

Ben kendime emekli olduktan sonra iki hedef koydum; birincisi evrim farkındalığını bu ülkede elimden geldiği kadar arttırmak. Neredeyse ulusalcı bir hedef diyebilirsiniz. Ama okuyan olur falan ümidiyle yabancı dilde de yazıyorum. Daha çok çözümün bilimden geleceğine inandığım için ama sadece bu ülkeye has bir olay da değil, nerede ne kadar insana sıkmadan baymadan evrimi anlatabilirsem kardır diye düşünüyorum. Ikinci hedef de ramazanların bu coğrafyada aralık ayında sabitlenmesi için bilimsel veri değerlendirilmesi. Ben bu hedefe 2020 yılına kadar ulaşacağımıza inanıyorum. Zaman yapıcı falan gibi bir lakap bir faniye ağır gelebilir, ayrıca sümme haşa! Onun için genel müdürlük işimi ciddiyetle sürdürüyorum. Denizdeki dalgalara bakıyorum, bakıyorum ve dalga geçiyorum, zaman yapıcı falan ağır gelince dalgalar genel müdürü oluyorum veya daha basitçe dalgacı Mahmut.


Mahmut Tolon

20.09.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.