Trump'un ilk haftası ve referandum

03 Şubat 2017 12:48 / 1099 kez okundu!

 

 

Pideleşme süreci diyerek epeyce yazıp çizdim. Şimdi dünya ilgi ile Trump’u izliyor, bir fırtına gibi “Başkanlık” evresine girdi. “Meksika sınırına duvar öreceğim” dedi. Ve “Meksika bunun parasını ödeyecek”!  

Bir hafta içinde komşusu ile krize neden oldu.

Oyların büyük çoğunluğunu kazanmadığı gerçeği O’nu rahatsız ediyor. Dolayısı ile yasadışı göçmenlerin Hillary için oy kullandığını iddia ediyor. “İşkence faydalıdır” diyor. Gece yarısı kalkıp İzlediği TV ye, okuduğu Tvite hemen tepki veriyor. Benzer alışkanlık ondan –önce Chavez’de varmış. Tüm seçmenlerin kendisini sevmesini istiyor Trump ve sevmeyene hemen tepki veriyor. Haydin bakalım hayırlısı. Orman idaresinde bir memur binlerce yıldır dünya bu kadar CO2 gazı yaymadı diye bir tvit atınca – kendisi küresel ısınmanın ve karbondiyoksit atılımının bir demokrat ve liberal uydurmacası olduğuna inandığından- Orman idaresinin tvit atmasını yasaklıyor.

Twitter firması hisseleri zor durumdayken Trump sayesinde tekrar canlandı!

Duterte ve Erdoğan ve Putin ülkelerinin geçiş dönemlerinde başkan oldular. Polis ve istihbarat ile yakın işbirliği neredeyse alameti farikaları. Kişisel olarak da sempatik ve halka yakın insanlar, beraber çalıştıkları insanlardan mutlak itaat bekliyorlar. Türkiye örneğin darbelerden çok çekti ve artık yabancı güçlerin bu darbelerde parmağı olduğunu herhalde anlamayan da kalmadı. Darbe halkta ters tepiyor.

Trump da durum farklı, Hillary Clinton ondan 2 milyondan daha fazla oy aldı. Cumhuriyetçiler kolayca iktidardan vazgeçmek istemeyeceklerdir ve Trump’a ABD daha epeyce tahammül edecektir. O da yollar yapacaktır, işsizliği azaltacaktır. “İyi çocuk” Başkan yardımcısı Pence ve Meclisteki Cumhuriyetçilerin sözcüsü Ryan’ı kişisel etkisi altına aldı bile TV den izleyebildiğim.

Gelecek nasıl olacak? Bizdeki referandum? Bilemiyorum, öyle veya böyle bana “Erdoğan senin gibiler nedeni ile bu kadar güçlendi” diyen dostlarım ne derlerse desinler referandumu o denli de önemsemiyorum. Ya halk yeter diyecektir ki darmadağın muhalefet ve tarihin ilginç bir insan olarak yazacağı Bahçeli’ye rağmen hayır diyecektir. Yahut da evet diyecektir. Laiklik gene de tehlike altında olmayacaktır Yeni ağabeyimiz Putin o konuda tepki gösterecekdir. Eh bizler de halk olarak daha net olarak yazarak çizerek tepki göstereceğiz diye umuyorum.

Ama halkımızın seçimi ne olursa olsun, o seçim ile yaşayacağız fazla da karabasana gerek yok.

Tarih her ne kadar bir ileri bir geri gitme eğiliminde ise de bu laiklik konusu Engin Ardıç’ın alaycı üslubu ile sandığı kadar basit değil. ABD de de yemin töreninde din insanları var da hepsi ayni din veya ayni tarikatın adamları değiller! Ve devlet tarafından atanmıyorlar. Yani çokseslilik esas.

ABD de de taçlanan başın illa akıllanmadığını şu an Trump ile izliyoruz. Bu kafada gidecektir amma velakin oradaki senatörler bağımsız olarak seçiliyorlar. Yani lider sultasında değiller. Çok tedirgin değilim, çok fazla kişisel şov yaparsa, Trump bir impeachment (gensoru) ile alaşağı edilecektir.

Eğer dengeleri iyi gözlerse ve egosunu biraz frenleyebilirse bu dönemin sonunu görür ve hatta ikinci bir dönem de seçilebilir. Bu dünya bebek Bush’un devrini bile atlattı. Çok düşsel bir dünyada yaşasaydık esas O, İrak’taki kitlesel imha (weapons of mass destruction) yalanından sonra hapse girmesi gereken liderlerin en başında yer almıyor muydu?

 

Mahmut TOLON

27.01.2017

 

Son Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2017 23:10

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.