Teknoloji çöplüğü mü oluyoruz?

22 Ekim 2012 00:14 / 1285 kez okundu!

 


Ünlü Newsweek Dergisi yıl sonu itibariyle sadece elektronik olarak okunacak. Kağıt baskısını sonlandırıyor. Bence son haftaların en can alıcı haberi bu. Yüz binlere ağaç artık kesilmeyecek ve kağıt yapımında kullanılmayacak. Çöp oranının da anlamlı azalması demek bu haber. Bu örnek diğerlerine de bir davet niteliğinde. Yılda 25 dolar verince Newsweek’i evinizden, yolda, kahvede rahatça okuyabileceksiniz.

Bu aynı zamanda Belediye Başkanları Tunç Soyer başta olmak üzere ama Selçuk Karaosmanoğlu ve isimlerini anımsamadığım diğer yarımada belediye başkanlarına da Ankara ve İstanbul başta diğer büyükşehirlere de bir çağrı. New York merkezinde yakında wifi (vayfay) ücretsiz olarak her yuttaşın emrinde olacak. Bizim bu elektronik çağa geçişimiz daha zaman alacak. Geçenlerde bir Milletvekili ancak vatandaşlık numarası ile internete girilmesini savunuyordu. Geçen ay Kordon’da ünlü bir balık lokantasında da cep telefonunuza gelecek bir mesaj ile bağlanabiliyordunuz – birisi girip bu bağlantı noktasından “Atatürk aleyhine birşeyler yazarsa başımız belaya girer” diye izah ettiler.

Yaşlanınca teknik insana zor geliyor falan gibi önyargıları çöpe atın. Gençlerin teknik ile boğuşması farklı değil. Evimde iki modem var. Yarın gidip üçüncüsünü alacağım. Zaman zaman internet kesiliyor. Telekom’a sık sık arıza kaydı veriyorum ve her ay da asker asker para ödüyorum. Evim meskun mahalin sınırında idi. Vaktiyle bulabildiğim en kaliteli kabloyu kendi paramla çekmiştim. Herhalde yeni kablo gerekecek. Göreceğiz gare. Çağ atladık, parlayan güneş falan da daha çok fırın ekmek yememiz gerek.

Elektrik kesintileri batı ülkelerinde her zaman haber niteliğindedir. Beş on yılda, bazen yirmi yılda bir olur. Yarımada’nın birçok yöresinde iki üç ay elektrik kesilmezse haber olablilir. Burası da ülkenin en gelişmiş yöresi. Siz gerisini hesabedin.

Kağıt çöp azalacak, elektronik çöp artacak. Artık modemler vs kullan at kıvamında yepyeni alıyorsunuz 100- 200 Tl için tüketici hakem heyeti vs çok uğraşmak istemiyorsanız veya bir yakın akrabanız size bedava avukatlık hizmeti vermiyorsa, ya printerinizi ya routeriniz ya modeminizi kullanamayınca bir kenara atmak zorunda kalıyorsunuz. Tamir ile uğraşan yok. Araçlarda da farklı değil; çok ünlü otomobil ve motorsiklet firmalarının bakımında da biraz işiniz Allaha havale olabiliyor. Son duyduğum bir olay ünlü bir motorsiklet firmasına uzun bir Türkiye yolculuğu için motorsikletini veren müşteri “bakım”dan aldıktan 20 km sonra ön frenlerin “boşalması” ile şok olmuş. Gelip yerinde tamir etmişler ve yanlış vida taktıklarını tesbit etmişler! Tehlikenin boyutunu siz düşünün.

Bu tür motorsikletler’in fiyatları 15-20 bin TL'den başlıyor!

Güneş enerjisini kullanamadığımızdan bolca iş görmeyen ıstıcı güneş paneli var çatılarımızda. Bir router denen modem tür cihazı geçen ay Balçova Teknosa’dan aldım. İki kez tamiri için Urla’dan Balçova’ya gittim. İkinci kez İstanbul’a yolladılar. Kargo ile evime geldi, gene çalışmadı. Bilgisayarcıdan rica ettim; üçüncü kez o götürecek. Sadece yakılan benzin alınan parçanın değeri kadar nerede ise! Harcanan vakit cabası. Müşteri memnuniyeti kavramı olan teknik mağazalar herhalde uzun vadede kazançlı çıkacaklar. Teknik ile yaşamaya alışmamız anlaşılan daha epey zaman alacak.



Mahmut TOLON

22.10.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.