Sonun Başlangıcı

12 Nisan 2017 17:21 / 1061 kez okundu!

 

 

Bu referandum öyle de, böyle de bir dönemin  sonunun başlangıcı olacak ülke için.

Her toplum da layık olduğu liderlerce yönetilir. Hepimiz artık bir hafta gibi bir süre içinde bileceğiz neticeyi.

Kolay olan, yani tek adam yönetimi mi, yoksa zor olan, uğraşma zahmetine düşünme zahmetine ve de uzlaşma zahmetine gireceğimiz demokratik bir yönetime mi doğru yelken açacağız?

Isveç Başbakanı Erdoğan’ın seviyesine inemeyeceği için hiçbir zaman bir polemiğe girmeyeceğini söylemiş. Halt etmiş. Trump hakkında niye benzer şeyleri söylemiyor?

Erdoğan’da esas olan kişilik yapısı. Öne çıkma isteği ve orada sınır tanıyamaması ayni Trump gibi. Trump da diplomasiye şımarık zengin çocuğu üslubu getirdi.

İngiltere ve Almanya’da hükümet sözcüleri, bakanlar var. ABD ve Türkiye’de de var ama bakın kim TV lerde konuşuyor? ABD de Trump, Türkiye’de Erdoğan.

Tillerson Dışişleri Bakanı, ama Merkel Washington’a gelince yanında Trump’un kızı Ivanka oturuyor. Damat Jared Kushner Meksikalılarla, Çinlilerle görüşüyor ve damadın görevi ayni zamanda Orta Doğuda barış “işini” kotarmak.

Bizde de kazara Erdoğan yurtdışı seyahatinde ise – Gezi olaylarında olduğu gibi- dönünce kendi partisinin ileri gelenlerine ve gösteri yapanlara ayar veren O. Türkuaz medyanın başında bir hısım, önemli bakanlıkta bir damat, vakıf başında mahdum.

Ben referandumda anlamlı bir hile yapılacağına inanmıyorum. Halkın isteği tecelli edecek. Ben halkın sağduyusuna inanıyorum. Türkiye bir Libya, İran veya Suriye olmayacaktır diye düşünüyorum.

Erdoğan’ın işi zor. Bahçeli’nin işi de zor. Bahçeli tarihe ilginç bir tip olarak geçti bile. Artık daha fazlasını yapmaya mecali de yok. Lider sultasının, yani partiler ve seçim kanunun değişmesi gereğinin fosilleşmekte olan bir emaresi gibi.

Erdoğan ise hayır çıksa bile hala anlamlı reformlara yelken açarak ve uzlaşmaya başlayarak bir emeklilik hayatı yaşayabilecek enerjide maşallah. Bakalım kişilik yapısı itibariyle yapabilecek mi? Yoksa 15 yıllık yaşam seyahati ego ve akıl arasındaki bağlantıyı kopardı mı? Önümüzdeki on yılda görürüz sanıyorum. Rusya ile olan aşk bitti. Uçak düşürmeden sonraki hamasi demeçlere tepkiyi görmeye devam ediyoruz.

Hala Trump ile bir (zihinsel) uyuşma ve uzlaşma ve Suriye de barıştan ümidim var. Sonunda Rusya Suriye federasyonunda Akdeniz kıyısında bir yer edindi diye düşünüyorum ve üç federasyonlu bir devlet olacaktır Suriye. Lazkiye’de Şii ağırlıklı, Ortada Sünni ve doğuda bir Kürt federasyonu.

Enerji politikası paylaşma politikası halinde gerçekleşti AKP devrinde, anlamlı bir adil paylaşım gerçekleşmedi, bürokrasi ve mevzuat düzenlenemedi. Eğitim politikası ise tek kelime ile felaket oldu. Varsa yoksa din odaklı eğitim ve biat kültürü ki bu devirde artık yeterli olmuyor korkarım.

 

Mahmut TOLON

08.04.2017

 

Son Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2017 17:50

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.