Sadun Boro ve Zafer Caner

14 Haziran 2016 09:25 / 1781 kez okundu!

 

 

Balık azaldı. Eh politikalarımız sayesinde turist de anlamlı azaldı. Yakında Pakistanlı ve Arap kardeşlerimizin turizm ülkesi olacağız bu gidişle. Bu güzel sahiller boş kalmaz.

 

Bodrum ve yöresi sinek avlıyor. Antalya’dan dostlardan aldığım haberler de ayni. Turist sayısı yok’a yakın.

 

İzmir’de yatırımlar durmuş durumda,emlak işleriyle uğraşanlardan duyduğum kadarı ticari arsaların satışı durmuş, dükkan vs kiralamak isteyen yokmuş . Gelin gene de işin olumlu yanlarından bahsedeyim.

 

Sadun Boro malum efsanevi bir denizci idi merhum. İlk kez dünyayı yelken ile dolaşan Türk. Arkadaşım Zafer’in teknesinde ilk kez kitabını da okudum. 3 yıl önce ayni koyda iki yelkenli iken tanışmışlar, arkadaşımın teknesine gelmiş ve oradaki kitabını da Zafer Caner’e imzalamış.

Mart 2012 de kitabına yazmış:   Dikkat! Kitaptan okumanız için merhumun yazdığını aşağıya aldım..

b81be49f-3072-451d-a8ef-768aa02e15e6.jpg

 

Bu mavi yolculuk tutkunları için bir vasiyet niteliğinde. Ama maalesef az tepkili bir toplumuz. Kim ne derse desin bilinç artışı mevcut ve yavaş da olsa düzelmeler ve farkındalıklar artıyor. Boro da kitabında bu farkındalığa değiniyor.

 

Hiç olmasa, ilerleme olmaz ve ben de 40 yıldır yazdığım şeylerde az da olsa bir farkındalık gözlemleyebiliyorum. O zaman gelin Sadun ağabeyimize destek olalım. Vira Demir kitabının PDF si internette mevcutmuş . Bulduğum linklerden ben başarılı bir indirme gerçekleştiremedim. Eğer varisleri onaylarlarsa bir “vira demir”in  resmen indirilebileceği blog açsınlar ve gezenler her koyda gözlemledikleri farkları değişiklikleri kısa notlar olarak her bahsin altına düşsünler. İnanılmaz bir kaynak bu kitap zaten ve internet ortamında da her hafta güncellenir. Blog açma ve PDF ye çevirme vs. masrafını da ben sevinerek karşılarım.   Zafer Caner’den bahsederek bu günkü yazıyı noktalayacağım. Yarın da neler yapılabileceği konusunda yazmak isterim. Zafer benimle ayni zamanlarda Kaptan ehliyeti almış. Benim tam tersim olarak da aldığından beri yelken yapmış, kırk yıldan beri yerleştiği Vancouver kenti sahillerinde 37 yıldır kendi tekneleri ile dolaşmış. Emekli olunca bir yelkenli daha almış ve onu da Kanada bayrağı ile Alaçatı Marinaya koymuş. Her yıl beş ay Türkiye sahillerinde ve Yunan adalarında diğer zamanlar da Kanada denizlerinde yelken açıyor.

 

Başarılı bir mühendis, olumluyu görmeye kendini alıştırmış bir insan.  Yelkenciler için Gümrük çıkış / giriş işlemlerindeki kırtasiyenin azalmasını diliyor “Tek elde toplanmalı” diyor. Balıkçı barınağı türü barınakların çok daha arttırılması gerektiğini söylüyor. Sadun Boro da bu konuya değinmiş sadece 5 yıldızlı otel ile mukayese edilecek marina yelkencilik için yetmez, pansiyon da, 3 yıldızlı oteller de olmalı diyor zaten.

 

Zafer’in Kaunos Dalyan ve Ölü deniz için olan projesine yarınki yazıda değineceğim.

 

Denizde ve karada epeyce zaman geçirdik Zafer ile. Örneğin korna çalma illetinin son 40 yılda anlamlı düzeldiğinden bahsediyor.  Urla’da meydanda gördüğü otoparktaki tavan yüksekliğine çok şaşırdı ve “batıda benzer yükseklik bir otoparkta görülmez çünkü yer ve beton israfıdır” dedi.

 

Annesinin bir rahatsızlığı dolayısı ile bu ülkedeki tıbbi tedavi ile tanıştı ve normal vatandaş için bu sistemin ABD den de, Kanada’dan da daha iyi olduğunu söyledi. Ben de bilhassa eğitimdeki eksikliklere ve kan bulma gibi konularda batının 25 yıl gerisinde olmamıza rağmen genelde ayni fikirdeyim. Türkiye’de vatandaşa verilen sağlık hizmeti birçok batı ülkesi ile mukayese edilince iyi.

 

Lokantaların Yunan adaları ve Kuzey Amerika ile mukayese edildiğinde çok pahalı olduğundan şikayetçi. Turizm açısından “bu bindiğimiz dalı kesmek “diye nitelendirdi. Bu yılki turist azlığının belki de turizmdeki eksiklikleri gidermek ve kibirden arınmak açısından bir fırsat olduğu konusunda hemfikiriz. Turizm kediler köpekler ve filozoflar diye bu konuda da yazmıştım. Daha yapılacak çok şey var denizde de, yarın birkaçı daha.

Mahmut Tolon

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.