Kör noktalar - Ukrayna ve Çözüm

30 Mart 2022 11:28 / 400 kez okundu!

 

 

Putin’in kör noktaları olduğunu biliyoruz. Koskoca masada yalnız bir uçta oturan bir adam. Kendi takımı masanın öbür ucunda.  Takımı ile kopuk. Dış dünya ile ve gerçeklerden kopuk.

 

****

 

Kör noktalar -  Ukrayna ve Çözüm

 

Putin’in kör noktaları olduğunu biliyoruz. Koskoca masada yalnız bir uçta oturan bir adam. Kendi takımı masanın öbür ucunda. Takımı ile kopuk. Dış dünya ile ve gerçeklerden kopuk. putin

Pekiyi ABD’nin kör noktaları yok mu? Başkanlarının hepsinin var! Demokrasiyi getireceğiz diye yüzbinlerle insanı ölümüne sebep ol. Ülkeleri işgal et.

Nato müttefikinden uçak veya silah esirgeyen ve Rusya’dan silah alınca küçük çocuk gibi ambargo ile cezalandıran ABD ve Başkanları. Oradaki kopukluk daha bir sistematik. Sen git Güney Pasifikte atom denizaltılarınla dolaş, Rusya’nın dibinde Gürcistan’ı Nato’ya al. Ukranya’yı almayacağım diyeme! Bırak Ukrayna İrlanda, İsveç, İsviçle gibi ortak Pazar veya benzeri kuruluşlarda yaşasın. Nato’ya almayacağım de Rusya’yı rahatlat. Hayır! Tırmandır da tırmandır. ABD hiç mi Ukrayna konusunda Atom gücü olan Rusya’yı rahatlatamazdı? Bu bir kör nokta veya kibir değil de ne? Bu krizin olacağını hiç mi anlayamadı?

Avrupa buradan bir ders çıkartacak ve İslamofobi illetinden kurtularak Türkiye ile yakınlaşabilecek mi? Bu şekilde dördüncü veya beşinci bir odak noktası olabilecek mi?

Yoksa ‘Annneeee’ diye ABD'nin eteğinin altına kaçıp orada oynamaya devam edecek mi?

Çözüm şimdilik burada. ABD kısmen İran’a karşı tutumunun abukluğunu Türkiye’ye karşı kibirli tutumunun zararını bu savaşta anladı mı? Sanmam.

Otto Scharmer benzer bir analiz yazısından sonra hayalperest bir şekilde bağlamış Ukrayna analizini. Belki bir gün hayallerin gerçekleşeceği döneme girecek insanoğlu da Ukrayna meselesi dolayısı ile değil korkarım. Keşke o kadar akıllı bir tür olsak!

Avrupa yavaş ta olsa göbek bağının ABD ile olmadığını anlamaya başlıyor. Erişkin olma sürecine giriyor. Çok mu ezoterik bir idealistçe hayal? İlk kez Avrupa Ukrayna istilasından sonra bir yaptırım  kararı alabildi. Daha önce dış işlerinde her ülke ayrı telden çaldığı için netice genelde karar almamakta düğümlenirdi. Bu kendi kör noktalarını aşabilecekleri anlamına mı geliyor?

Dünya’daki dengeler için umalım öyle olur. Bu liderlik rolü ABD ye fazla geliyor. 170 Ülkede askeri üssü ile kendi sağlık, hukuk emeklilik sistemleri bu denli dandik iken kibir ve kör noktaları ile bu rolün altında resmen eziliyor ABD! Real Politik olarak güçlü bir Avrupa çözümlere daha yakın olabilir. Yayınlanan bir kamuoyu anketinde: ‘Önümüzdeki on yılda Türkiye nereye yakın olmalı?’ diye soruluyor. Yanıtlar: ABD%12, Avrupa Birliği %52, Körfez Arap Ülkeleri %19, Rusya % 10, Çin %8. Arap emperyalizmine bu denli yakın bir parti 20 yıldır bu ülkede iktidar iken bu neticenin böyle olması ilginç ve daha fazla araştırma gerektirir!

 

Mahmut TOLON

26.03.2022

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.