KELÝME MÝ, ÞÝDDET MÝ?

19 Ocak 2021 17:27 / 1285 kez okundu!

 

 

"Þiddete baþvuran’ýn okul çaðýndan itibaren hukuk sistemimizce mimlenmesi gerekir. Belki ergenlik çaðýnda olan hatanýn beþ yýl sonra sicilden silinmesi dahil. Ama eriþkin insanda þiddet ve diðerini darp etmek on yýl bir utanç etiketi olarak sicilinde kalmalý ve hele hele býçak, tabanca falan kullanýldý ise net, açýk bir þekilde cezalandýrýlmalýdýr."

 

****

 

KELÝME MÝ, ÞÝDDET MÝ?

 

Korkarým Türkiye yanlýþ bir yöne sapma eðiliminde. Kelime ile çözemeyeceðini zorbalýk ile çözme gayreti. Bir politikacý ve bir gazeteciye þiddet uygulandý son günlerde. Milyonlar kendisini darp edilmiþ hissetti.

Güncel basýný takip etmediðimden, ne  birinin, ne diðerinin bir fikrini biliyorum. Ýsimlerini bile duymamýþtým. Ama bir yakýnýma saldýrýlmýþ gibi hissettim. Birisine 6 kiþi saldýrmýþ ve tabanca kabzasý ile baþýna vurmuþlar.

Birinde kamera görüntüleri bile varmýþ. 

Kaba þiddete karþý saf tutup “dur” demez isek, bu yol bizi felakete götürür. Tabular hakkýnda yeter yazdým. Öyle “kutsal yasaklarla” falan tartýþma olmaz, daha derinlemesine bir fikirleþme hiç olamaz.

Yumruk ataný cezalandýrarak caydýrmak gerek. Öyle ayný günde salývermek deðil. Hele hele yanýnda silah var ise ve bu silah ile biri diðerini darp etmiþ ise... 

“Efendim beni zývanadan çýkarttý!”, “Dinime küfretti!”, “Liderime sataþtý.”

Tamam kelimelerin de cezasý olabilir. Kýnamasý olabilir ama sulh hukukta artan kýnama, belki para cezasý veya ev hapsi olabilir. Belki tekrar tekrar devam ederse hapis bile ama þiddet apayrý bir boyut, bunun ceza hukukunda net olarak ayrýlmasý gerek.

Rahmetli Mesut Yýlmaz’ý politikacý olarak çok da beðenmezdim. Ama yüzüne yumruk atýlmasý milyonlar gibi içimde bir nefret duygusu uyandýrmýþtý.

Bu kültürel bir boyuttur ve gazete basan insan sonra bir parti tarafýndan ödüllendirilirse bunun en azýndan kamuoyunda kýnanmasý gerekir.

Þiddete baþvuranýn okul çaðýndan itibaren hukuk sistemimizce mimlenmesi gerekir. Belki ergenlik çaðýnda olan hatanýn beþ yýl sonra sicilden silinmesi dahil. Ama eriþkin insanda þiddet ve diðerini darp etmek on yýl bir utanç etiketi olarak sicilinde kalmalý ve hele hele býçak, tabanca falan kullanýldý ise net, açýk bir þekilde cezalandýrýlmalýdýr.

Bir gün içinde salýverilmeleri topluma çok yanlýþ bir mesaj verir. Toplumun intihar teþebbüsüne eþdeðerdir. Korkarým Türkiye böylesine bir yol ayýrýmýnda ve sanki bir ömür boyu iyimserlikten sonra bile tedirginim.  

Kenan Evren’e ülkeyi götüren yolu yurt dýþýnda yaþadýðým için belki bu iyimserliði sürdürebildim. Þimdi tedirginim. Parlamento’nun þiddet ile ilgili kanunlarý çok açýk çok net bir þekilde düzenleyecek iradeye sahip olmasýný arzu ederim. Tabii ki kadýna þiddet ayný þekilde net olarak cezalandýrýlmalýdýr. Yoksa süper güçlerden, hurafelerden medet uman bir toplum oluveririz.

 

Mahmut TOLON

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.